Ραγδαίες εξελίξεις: Στέλνει στη σφαγή τους ομήρους της Hamas ο Netanyahu – Τυφλωμένος στο μίσος για τη Γάζα

Ραγδαίες εξελίξεις: Στέλνει στη σφαγή τους ομήρους της Hamas ο Netanyahu – Τυφλωμένος στο μίσος για τη Γάζα

Ισραήλ: Άγνωστη η αντίδραση στο αίτημα για κατάπαυση πυρός, ενώ ο Netanyahu εντείνει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την αποδοχή της τελευταίας πρότασης για κατάπαυση πυρός από τη Hamas, μεσολαβητών από το Κατάρ και την Αίγυπτο, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αντιδράσει, παρά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu ότι ξεκινά “άμεσα” τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση όλων των ομήρων και το τέλος του πολέμου.
Η σιωπή του Ισραήλ αντικατοπτρίζει μία θεμελιώδη αλλαγή στην προσέγγιση της χώρας, η οποία έχει προκαλέσει σύγχυση στους μεσολαβητές και τις οικογένειες των ομήρων, οι οποίες κατηγορούν τον Netanyahu ότι έχει εγκαταλείψει και θυσιάσει τους αγαπημένους τους.
Μετά από 18 μήνες συμφωνιών για μερικές, σταδιακές συμφωνίες κατάπαυσης πυρός, ο Netanyahu απαιτεί τώρα μία ολοκληρωμένη συμφωνία που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και θα τερματίσει τον πόλεμο – με όρους του Ισραήλ.
Αυτή η στροφή στην πολιτική έρχεται καθώς ο Πρωθυπουργός επιταχύνει τα σχέδια για μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, ακολουθώντας μια διπλή στρατηγική: διαπραγματεύσεις παράλληλα με τον πόλεμο για την “ήττα της Hamas”.

Χωρίς πρόταση

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Netanyahu δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στην ομάδα του να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή όλων των ομήρων και την λήξη του πολέμου στη Γάζα.
Ωστόσο, δεν ανέφερε καθόλου την πρόταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, η οποία προβλέπει προσωρινή κατάπαυση πυρός αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των μισών ομήρων.
Η τελευταία αυτή πρόταση είναι παρόμοια με την συμφωνία για κατάπαυση πυρός 60 ημερών που συμφώνησε ο Netanyahu τον περασμένο μήνα, με όρους όμως πιο ευνοϊκούς για το Ισραήλ, αφού η Hamas έδειξε ευελιξία ως προς τον αριθμό των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν και το μέγεθος της ζώνης ασφαλείας.
Ταυτόχρονα, ο Netanyahu συνέχισε να προχωράει τα σχέδια για την μεγάλη στρατιωτική επίθεση και κατάληψη της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Το Ισραήλ αποδίδει τις παραχωρήσεις της Hamas στην απειλή της επικείμενης επίθεσης στη Γάζα, και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ανανέωση της στρατιωτικής πίεσης θα καταστήσει τη Hamas πιο ευέλικτη ώστε να δεχθεί τους όρους του Ισραήλ για το τέλος του πολέμου.

Δραματική η στροφή

Η στρατηγική του Netanyahu να ασκήσει στρατιωτική πίεση για να αναγκάσει τη Hamas να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι μια τακτική που το Ισραήλ υποστηρίζει εδώ και καιρό, αν και η Hamas, παρά την αποδυνάμωσή της, εξακολουθεί να μην υποχωρεί, παρά τα σχεδόν δύο χρόνια μαχών.
Ο Netanyahu δεν έχει εξηγήσει τι προκάλεσε αυτή τη δραματική στροφή από τις μερικές διαπραγματεύσεις σε μια πλήρη συμφωνία, και τα ανάμεικτα μηνύματα του έχουν αφήσει πολλούς στο Ισραήλ και στο εξωτερικό σε σύγχυση: για 1,5 χρόνο η κυβέρνηση αρνείτο να συζητήσει το τέλος του πολέμου και συμφωνούσε μόνο σε σταδιακές και μερικές συμφωνίες κατάπαυσης πυρός.
Τώρα, προχωρά μόνο σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία και έχει διστάσει να απαντήσει στην τελευταία πρόταση των μεσολαβητών, την οποία αποδέχθηκε η Hamas.

Βρώμικα παιχνίδια από ΗΠΑ

Ο Basem Naim, υψηλόβαθμο μέλος του πολιτικού γραφείου της Hamas, δήλωσε σε ανακοίνωσή του: «Η κίνηση έχει παρουσιάσει όλα τα απαραίτητα για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης πυρός και είναι έτοιμη να το κάνει με εθνική ευθύνη και ανοιχτό μυαλό».
Ο Naim ανέφερε επίσης ότι ο Netanyahu έχει λάβει το “πράσινο φως” από τη διοίκηση Trump για να συνεχίσει το “βρώμικο παιχνίδι”.
Ο Trump είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στο Truth Social ότι «θα δούμε την επιστροφή των υπολοίπων ομήρων μόνο όταν η Hamas αντιμετωπιστεί και καταστραφεί!!!
Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο καλύτερες θα είναι οι πιθανότητες επιτυχίας».
Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, η απάντηση στην νέα στρατηγική διαπραγματεύσεων του Netanyahu βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump εξέφρασε σαφή δημόσια υποστήριξη για την ανανεωμένη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, υιοθετώντας τη ρητορική του Ισραήλ για την καταστροφή της Hamas, αντί να πιέσει για μια προσωρινή κατάπαυση πυρός.

Τυφλωμένος στο μίσος

Η τελευταία κίνηση του Netanyahu και τα φαινομενικά αντιφατικά μηνύματα που στέλνει έχουν εντείνει τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησής του και των οικογενειών των υπολοίπων ομήρων στη Γάζα.
Οι οικογένειες, οι οποίες αυξάνουν την πίεση δημοσίως από τη στιγμή που το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την επίθεση στη Γάζα, κατηγορούν την κυβέρνηση για θυσία των ομήρων καθυστερώντας ή απορρίπτοντας τη μερική συμφωνία που είναι στο τραπέζι.
Μετά από μερικές από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έχουν γίνει στο Ισραήλ από την αρχή της σύγκρουσης, οι οικογένειες των ομήρων προγραμματίζουν άλλη μια διαμαρτυρία για την Τρίτη το βράδυ, προσπαθώντας να κρατήσουν την πίεση στη κυβέρνηση που θεωρούν ότι είναι “κουφή” στις κραυγές πόνου τους.

Το Ισραήλ έπληξε τo νοσοκομείο Nasser

Στο μεταξύ, παγκόσμιο σοκ έχουν προκαλέσει οι ισραηλινές επιθέσεις στο νοσοκομείο Nasser στη Γάζα σήμερα, 25 Αυγούστου 2025, που προκάλεσαν τον θάνατο 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων, πέντε δημοσιογράφων.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πλήγμα στην περιοχή του νοσοκομείου Nasser στο Khan Younis στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, καθώς και ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας.
«Οι Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) λυπούνται για οποιαδήποτε βλάβη σε άτομα που δεν εμπλέκονται και δεν στοχοποιούν δημοσιογράφους», ανέφερε η ανακοίνωση.
«Ενεργούν για να μετριάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη βλάβη σε άτομα που δεν εμπλέκονται, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια των ισραηλινών στρατευμάτων».
Το Al Jazeera μετέδωσε ακόμη ότι ένας από τους δημοσιογράφους του σκοτώθηκε στη Γάζα, τρεις εβδομάδες αφότου πλήγμα του ισραηλινού στρατού είχε σκοτώσει άλλους τέσσερις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου και δύο ανεξάρτητους δημοσιογράφους.

Δεύτερη επιδρομή

Μάρτυρες ανέφεραν ότι δεύτερη επιδρομή έλαβε χώρα αφότου οι διασώστες, οι δημοσιογράφοι και άλλα άτομα είχαν σπεύσει στο σημείο της αρχικής επίθεσης.
Η ζωντανή μετάδοση βίντεο από το νοσοκομείο μέσω του Reuters διακόπηκε ξαφνικά τη στιγμή της αρχικής επιδρομής.
Περισσότεροι από 240 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων.
https://www.aljazeera.com/video/newsfeed/2025/8/25/al-jazeera-journalist-killed-in-israeli-attack-on-nasser-hospital-in-gaza
www.bankingnews.gr



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων