Ρωσία: Αυξάνει τα έσοδα από το πετρέλαιο σε υψηλό 4ετίας καθώς οι τιμές εκτινάσσονται
Η Ρωσία αποκομίζει τα υψηλότερα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου από τότε που ξεκίνησε την εισβολή του 2022 στην Ουκρανία, καθώς επωφελείται από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας τις ροές αργού εν μέσω εκτίναξης των τιμών, όπως γράφει το Bloomberg.
Η Μόσχα επωφελείται επίσης από την εξαίρεση στις κυρώσεις που έδωσαν οι ΗΠΑ, η οποία επιτρέπει στους αγοραστές να προμηθεύονται αργό που φορτώθηκε πριν από τις 12 Μαρτίου. Η χαλάρωση αυτή έχει ενισχύσει τις πωλήσεις προς την Ινδία, ακόμη και καθώς η παγκόσμια «κούρσα» για άμεσα διαθέσιμα φορτία οδήγησε το ρωσικό Urals να διαπραγματεύεται με premium έναντι του τύπου Dated Brent στο σημείο παράδοσης στη Νότια Ασία.
Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπολογίζονται σε 270 εκατ. δολάρια ημερησίως από 135 εκατ. δολάρια τον Ιανουάριο. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι τα έκτακτα αυτά έσοδα θα είναι προσωρινά, αλλά προς το παρόν ενισχύουν σημαντικά τα δημοσιονομικά αποθέματα της Μόσχας.
Οι αυξήσεις τιμών ενισχύθηκαν από μια ακόμη μικρή άνοδο των ροών την περασμένη εβδομάδα, με μεγαλύτερα φορτία να φορτώνονται από τον τερματικό σταθμό Sheskharis στο Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας. Επίθεση ουκρανικού drone στο λιμάνι Πριμόρσκ στη Βαλτική ενδέχεται να μειώσει τις ροές την επόμενη εβδομάδα.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




