Σε άνοδο οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στη Γαλλία

Με θετικό πρόσημο ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να κινούνται ελαφρώς υψηλότερα. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,5%, η Μαδρίτη 0,8% και το Μιλάνο 0,3%.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη Γαλλία, όπου ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ο ίδιος επέλεξε να προκαλέσει την ψηφοφορία, με στόχο να πιέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το σχέδιο του για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους €44 δισ. Η πρόταση αποσκοπούσε στη μείωση του ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ έως το 2026, ποσοστό που παραμένει πάντως υψηλότερο από τα όρια της ΕΕ.
Η αντίσταση τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά κόμματα όμως καθιστά σχεδόν βέβαιη την πτώση της κυβέρνησης. Αν συμβεί αυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν θα κληθεί να ορίσει τον πέμπτο πρωθυπουργό της χώρας σε λιγότερο από δύο χρόνια, γεγονός που εντείνει την πολιτική αστάθεια και τις ανησυχίες των αγορών.
Την ίδια ώρα, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν επίσης ανοδικά με το επίκεντρο στην παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σιγκέρου Ισίμπα, η οποία ήρθε μετά από αυξανόμενες πιέσεις λόγω της εκλογικής του ήττας. Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,5%, ενώ ο Topix κατά 1%, σε ιστορικό υψηλό. Η διαδοχολογία, με φαβορί τον υπουργό Γεωργίας Κοϊζούμι Σιντζίρο και την Τακαΐτσι Σανάε, τροφοδότησε αισιοδοξία για τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας.
Συνολικά, η εβδομάδα ξεκινά με θετικό momentum στις αγορές, αλλά η έκβαση της ψήφου εμπιστοσύνης στη Γαλλία θα αποτελέσει καταλύτη για τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκινούν με θετικό πρόσημο, αλλά η ψήφος εμπιστοσύνης που αναμένεται να χάσει ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπαϊρού ίσως ανατρέψει το κλίμα και ενισχύσει την πολιτική αβεβαιότητα.
Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό και το μπρεντ κερδίζουν 1,5%, καθώς η νέα αύξηση παραγωγής του ΟΠΕΚ+ αφορά 137.000 βαρέλια ημερησίως από τον Οκτώβριο, πολύ μικρότερη από τις προηγούμενες αυξήσεις.
Στην ειδησεογραφία της ημέρας:
Σενάρια για τιμές πετρελαίου κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Η νέα αύξηση της παραγωγής διαμορφώνει νέα δεδομένα. Στον ορίζοντα νέα πτώση των τιμών σύμφωνα με αναλυτές. Ωστόσο η συνέχεια αναμένεται να καθοριστεί από την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Επενδυτικός πυρετός σε ευρωπαϊκές startups Αμυνας. Startups από Γερμανία, Βρετανία και Ουκρανία αντλούν δισεκατομμύρια, αναπτύσσοντας από «έξυπνα» υποβρύχια μέχρι βιο-ρομποτικά έντομα, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Ριμπάουντ για τη γερμανική βιομηχανία. Η παραγωγή στη Γερμανία ανέκαμψε τον Ιούλιο, με ισχυρή ώθηση από μηχανολογία, φάρμακα και αυτοκινητοβιομηχανία, αν και η πτώση στην Ενέργεια συγκράτησε τη συνολική εικόνα. Ποια η εικόνα σε εξαγωγές και εισαγωγές.
Πέφτει το γερμανικό πλεόνασμα: Υπό πίεση οι εξαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας μειώθηκε στα €14,7 δισ. τον Ιούλιο, καθώς οι εξαγωγές παρουσίασαν κάμψη, ενώ οι εισαγωγές διατηρήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC, Financial Times
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.