Σημαντική εξέλιξη: Η Άγκυρα λέει ότι η ΕΕ βαφτίζει τα τουρκικά προϊόντα «ευρωπαϊκά» (Made in EU) – Financial Report
Σημαντικές πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις φαίνεται να αποκτούν δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εμπορίου Ömer Bolat, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οδηγεί, στην στην αναγνώριση προϊόντων που κατασκευάζονται στην Τουρκία ως «ευρωπαϊκής προέλευσης». Η τοποθέτηση αυτή συνδέεται με το πλαίσιο της τελωνειακής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και ερμηνεύεται από την Άγκυρα ως ένδειξη ότι η υφιστάμενη οικονομική σχέση με την ΕΕ μπορεί να επεκτείνει την πρόσβαση των τουρκικών βιομηχανικών προϊόντων σε ευρωπαϊκά προγράμματα και αγορές.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Bolat σε δημόσια τοποθέτησή του, σχέδιο κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική της Ένωσης αναγνωρίζει το καθεστώς της Τελωνειακής Ένωσης με τρόπο που επιτρέπει, κατ’ αρχήν, να θεωρούνται προϊόντα τουρκικής παραγωγής ως «ενωσιακής προέλευσης» σε συγκεκριμένα οικονομικά και εμπορικά πλαίσια.
Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να έχει πρακτικό αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκές πολιτικές που ευνοούν προϊόντα «Made in EU», επιτρέποντας σε τουρκικές εταιρείες να επωφεληθούν από την ενιαία αγορά σε ορισμένους τομείς.
Αν η ερμηνεία της Άγκυρας ευσταθεί, θα σημαίνει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει έμμεσα ένα ευρύτερο οικονομικό καθεστώς για την Τουρκία πέρα από το σημερινό πλαίσιο συνεργασίας.
Η Τουρκία είναι ήδη στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Τελωνειακής Ένωσης. Η ενδεχόμενη επέκταση του καθεστώτος «ευρωπαϊκής προέλευσης» θα μπορούσε να δώσει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη τουρκική βιομηχανία.
Γεωπολιτικός αντίκτυπος
Το θέμα αγγίζει ευαίσθητες ισορροπίες στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου συζητείται η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας χωρίς όμως προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η πρόταση έχει την ερμηνεία που παρουσιάζει η τουρκική πλευρά. Ωστόσο, οι δηλώσεις του Bolat αναμένεται να τροφοδοτήσουν συζήτηση στις Βρυξέλλες και στα κράτη-μέλη για το πώς ορίζεται η «ευρωπαϊκή προέλευση» προϊόντων στο πλαίσιο της κοινής βιομηχανικής πολιτικής.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




