«Σοκαρισμένος» από την «τοξικότητα» προϊόντων που πωλούνται σε Temu και Shein δηλώνει Eυρωπαίος Επίτροπος

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης εξέφρασε δήλωσε πως είναι σοκαρισμένος και ανησυχεί ιδιαίτερα για την τοξικότητα και τους κινδύνους ορισμένων προϊόντων που πωλούνται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Shein και Temu, στο πλαίσιο μιας εντεινόμενης εκστρατείας καταστολής κατά των δημοφιλών κινεζικών πλατφορμών λιανικής πώλησης.
Με 12 εκατομμύρια δέματα χαμηλής αξίας να φτάνουν καθημερινά στην ΕΕ από διαδικτυακούς εμπόρους εκτός της Ένωσης, ο Μάικλ ΜακΓκραθ δεσμεύθηκε να πατάξει την πώληση προϊόντων που παραβιάζουν κατάφωρα τη νομοθεσία.
Αναμένει άμεσα τα αποτελέσματα μιας πανευρωπαϊκής επιχείρησης τύπου «μυστικού αγοραστή», με σκοπό να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν ότι οι κινεζικές πλατφόρμες λιανικής παρακάμπτουν τους νόμους της ΕΕ.
Ακατάλληλα και επικίνδυνα προϊόντα
Μεταξύ των χειρότερων παραδειγμάτων που εντόπισε ο ΜακΓκραθ ήταν βρεφικές πιπίλες με χάντρες που αποκολλώνται εύκολα, δημιουργώντας κίνδυνο πνιγμού, καθώς δεν διέθεταν το απαιτούμενο κανονιστικό άνοιγμα που επιτρέπει σε ένα βρέφος να συνεχίσει να αναπνέει σε περίπτωση κατάποσης.
Μεταξύ άλλων προϊόντων που αναφέρονται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από ευρωβουλευτές περιλαμβάνονται:
- Αδιάβροχα παιδικά μπουφάν με τοξικές χημικές ουσίες
- Γυαλιά ηλίου χωρίς φίλτρο UV
- Παιδικά σορτς με κορδόνια μεγαλύτερα από το επιτρεπόμενο μήκος, τα οποία εγκυμονούν κίνδυνο πτώσης
Επιπλέον, εντοπίστηκαν καλλυντικά που περιέχουν τη χημική ουσία butylphenyl methylpropional, γνωστή και ως Lilial, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως ουσία «ιδιαίτερα υψηλής ανησυχίας» και έχει απαγορευτεί από το 2022 λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της στη γονιμότητα και την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Πέρυσι, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε τους καταναλωτές να απορρίψουν οποιοδήποτε προϊόν περιέχει το συστατικό.
«Είμαι σοκαρισμένος από όλα αυτά και πιστεύω ότι έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε ο ΜακΓκραθ στον Guardian.
Οι εθνικές αρχές προστασίας καταναλωτή στέλνουν επείγουσες ειδοποιήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ για επικίνδυνα μη διατροφικά προϊόντα μέσω του συστήματος Safety Gate, το οποίο είναι ανοιχτό και για καταγγελίες πολιτών.
Το 2024, το Safety Gate έλαβε αριθμό ρεκόρ 4.137 ειδοποιήσεων, με πάνω από το ένα τρίτο να αφορούν καλλυντικά, ενώ ακολουθούν τα παιχνίδια, ηλεκτρικές συσκευές, προϊόντα αυτοκινήτου και χημικά.
Ζήτημα ίσων όρων ανταγωνισμού
Παρόλο που οι οργανώσεις καταναλωτών εστιάζουν σε θέματα ασφάλειας, ο ΜακΓκραθ εκφράζει επίσης ανησυχία ότι οι πλατφόρμες αυτές, που έχουν γνωρίσει εκρηκτική αύξηση δημοτικότητας τα τελευταία δύο χρόνια, βλάπτουν τις τοπικές επιχειρήσεις μέσω αθέμιτου ανταγωνισμού.
«Η ανάπτυξη είναι εντυπωσιακή και έχει ασκήσει τεράστια πίεση στα συστήματα των κρατών-μελών», δήλωσε ο Μάικλ ΜακΓκραθ.
«Είμαι αποφασισμένος να ενισχύσουμε την επιβολή της νομοθεσίας για την ασφάλεια των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών. Δεν πρόκειται μόνο για την προστασία των πολιτών, αλλά και για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ίσων όρων ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
«Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με σημαντικό κόστος για να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις μας και δεν είναι δίκαιο να καλούνται να ανταγωνίζονται πωλητές που αγνοούν εντελώς τους κανόνες αυτούς».
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, 12 εκατομμύρια δέματα χαμηλής αξίας εισέρχονται καθημερινά στην Ένωση, που μεταφράζεται σε 4,6 δισεκατομμύρια αποστολές κάτω των €150 μόνο για το 2024 — δηλαδή διπλάσιες σε σύγκριση με το 2023 και τριπλάσιες σε σχέση με το 2022.
Μέτρα τύπου Τραμπ εξετάζει η ΕΕ
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η Ένωση είναι:
- την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των €150 για εισαγωγές εκτός ΕΕ
- την επιβολή τέλους διαχείρισης ανά δέμα, ώστε να αποθαρρύνονται οι αγορές πολύ χαμηλής αξίας
- να χρηματοδοτείται το αυξημένο κόστος των τελωνειακών ελέγχων.
Τα μέτρα αυτά στοχεύουν τόσο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της διαφάνειας όσο και στην αποκατάσταση συνθηκών δίκαιου ανταγωνισμού στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Η προτεινόμενη κίνηση της ΕΕ θα αντικατοπτρίζει την αντίστοιχη κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των $800, ως μέρος της πίεσης προς Κινέζους πωλητές. Από την 1η Ιουνίου φέτος, οι Αμερικανοί αγοραστές καλούνται να πληρώνουν επιπλέον φόρο 30% ή τουλάχιστον $50 ανά προϊόν.
REUTERS/Yves Herman
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ενιαίας ευρωπαϊκής τελωνειακής αρχής, ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά τα συστημικά προβλήματα.
Ο επίτροπος ΜακΓκραθ δήλωσε πως «μένει να φανεί» αν το ζήτημα θα τεθεί επισήμως στη σύνοδο ΕΕ–Κίνας που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο στις 25 Ιουλίου, αλλά ο ίδιος σκοπεύει να το θέσει άμεσα και προσωπικά:
«Θα εμπλακούμε απευθείας με τις κινεζικές αρχές και προγραμματίζουμε να επισκεφθούμε τη χώρα αργότερα μέσα στη χρονιά», ανέφερε.
Πώς απαντά το Shein
Η πλατφόρμα Shein ανακοίνωσε ότι επενδύει 15 εκατ. δολάρια φέτος σε πρωτοβουλίες για συμμόρφωση και ασφάλεια προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων 2,5 εκατομμυρίων δοκιμών ποιότητας και συνεργασιών με 15 κέντρα δοκιμών, μεταξύ των οποίων μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Η εταιρεία υποστήριξε ότι έχει απομακρύνει 500 προμηθευτές από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία της αγοράς της (marketplace).
Εκπρόσωπος της Shein δήλωσε:
«Το να κερδίσουμε και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μας είναι υψίστης σημασίας. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να διασφαλίζουμε ότι τα προϊόντα που προσφέρουμε είναι ασφαλή και σύνομα με τη νομοθεσία. Όλοι οι προμηθευτές μας υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τον κώδικα δεοντολογίας της Shein και τα αυστηρά πρότυπα ασφαλείας, αλλά και με τη νομοθεσία των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε».
Απάντηση και από το Temu
Η πλατφόρμας Temu, από την πλευρά της, ανακοίνωσε:
«Η Temu αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά την ασφάλεια και τη συμμόρφωση των προϊόντων. Διαθέτουμε σύστημα ελέγχου προμηθευτών, προληπτική παρακολούθηση και μηχανισμό άμεσης απόσυρσης μη ασφαλών προϊόντων. Συνεργαζόμαστε στενά με διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς δοκιμών και πιστοποίησης – συμπεριλαμβανομένων των TÜV SÜD, Eurofins, SGS και Bureau Veritas – για να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα των τρίτων πωλητών πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας και ποιότητας».
Πηγή: Guardian
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.