Σοκ – Η Ρωσία κατακτά το Donbass, καταρρέει η ουκρανική άμυνα – Θρίλερ στη Μόσχα, συνάντηση Putin – Witkoff – Trump: Θέλω τέλος πολέμου

Ο Witkoff δεν θα μπορέσει να σώσει την Ουκρανία από την ήττα λέει ο Daniel Davis – O Trump αναζητά θα προσπαθήσει να αποχωρήσει από την Ουκρανία χωρίς να πλήξει το κύρος ΗΠΑ, ΝΑΤΟ
(upd11) Με το ρωσικό στρατό να προελαύνει στην επαρχία του Donetsk καθώς καθημερινά κατακτά ολοένα και περισσότερα εδάφη, ο στρατηγικός στόχος της Ρωσίας που είναι η κατάληψη του Donbass, έρχεται ολοένα και πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα.
Οι Ρώσοι εξαπολύουν μια συντονισμένη επίθεση σε 4 κρίσιμες πόλεις – Pokrovsk, Kupyansk, Siversk, Kostyantynivka – και όλα δείχνουν πως είναι θέμα χρόνου να τις καταλάβει, παρά τις ενισχύσεις που επιχειρεί να στείλει στην περιοχή το Κίεβο.
Άλλωστε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin έχει καταστήσει σαφές τόσο στην Ουκρανία όσο και στις ΗΠΑ και στην υπόλοιπη Δύση ότι η ρωσική πολεμική μηχανή δεν πρόκειται να σταματήσει, εάν πρώτα δεν επιτύχει τους στρατιωτικούς στόχους της, δηλαδή να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο σε Donbass (Donetsk, Luhansk), Kherson και Zaporizhia.
Αυτό εκτιμάται ότι θα μεταφέρει o Putin στη σημερινή συνάντηση του στη Μόσχα με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο του Trump, Steve Witkoff, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο το τελεσίγραφο του Trump για εκεχειρία με την Ουκρανία, το οποίο εκπνέει την Παρασκευή 8/8.
Οι συνομιλίες στη Μόσχα θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, μια και θα δώσουν τον τόνο για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Trump όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος καλείται να πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον του πολέμου αλλά και της Ουκρανίας: Θα αποφασίσει να επιβάλλει δασμούς και κυρώσεις κατά της Ρωσίας και των εταίρων της – Κίνας και Ινδίας – πυροδοτώντας ενδεχομένως και μια παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική κρίση ή θα κάνει πάλι ένα… βήμα πίσω, υπαναχωρώντας από τις απειλές του και αναζητώντας μια διέξοδο;
Πάντως ο ίδιος υποστήριξε πως ο πόλεμος αυτός δεν είναι δικός του και ότι το κύριο μέλημα του είναι να βάλει ένα τέλος και σε αυτή τη στρατιωτική σύγκρουση…
Στη Μόσχα ο Witkoff – Συνάντηση με Putin
Ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων και ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας για την οικονομική συνεργασία με ξένες χώρες, Kirill Dmitriev, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ, Steven Witkoff.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Witkoff προσβλέπει σε συνάντηση με την ηγεσία της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου.
«Στο αεροδρόμιο Βνούκοβο τον Steven Witkoff υποδέχθηκε ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας, Kirill Dmitriev» αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.
Ο Witkoff είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά τη Μόσχα για διαπραγματεύσεις στις 25 Απριλίου, ενώ προηγουμένως είχε μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη στις 11 Απριλίου.
Και στις δύο περιπτώσεις είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Από την αρχή του έτους, αυτή είναι η πέμπτη επίσκεψη του Witkoff στη Ρωσία.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει απειλήσει ότι στις 9 Αυγούστου ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν μέχρι τότε δεν επιτευχθεί διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.
Ερωτηθείς αν η Ρωσία μπορεί να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από τη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση, ο Trump απάντησε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν επιτευχθεί «μια συμφωνία που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν να σκοτώνονται άνθρωποι».
Στις 14/7 ο Trump ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς εισαγωγής ύψους περίπου 100% κατά της Ρωσίας και των εμπορικών της εταίρων, εάν μέσα σε 50 ημέρες η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία.
Στις 29 Ιουλίου, δήλωσε ότι αποφάσισε να μειώσει την προθεσμία αυτή στις 10 ημέρες.
Στις 5 Αυγούστου, ο Trump σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αργότερα αν θα επιβάλουν τους προαναφερθέντες δασμούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων του ειδικού απεσταλμένου του, Steven Witkoff, στη Μόσχα.
Trump: Δεν είναι δικός μου ο πόλεμος στην Ουκρανία – Δηλώσεις από Λευκό Οίκο
Ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι προσπαθεί να βγάλει τη χώρα του από τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Αυτός είναι ο πόλεμος του Biden, όχι δικός μου.
Είμαι εδώ για να μας βγάλω από αυτόν» τόνισε ο Trump.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την υπογραφή από τον Volodymyr Zelensky νόμου που αυξάνει το ανώτατο όριο ηλικίας για στρατιωτική θητεία στον ουκρανικό στρατό – κάτι που θα επιτρέψει σε Ουκρανούς άνω των 60 ετών να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας με συμβόλαιο – ο Trump απάντησε: «Δεν το είχα ακούσει αυτό που είπατε για 60χρονους άνδρες κλπ., αλλά αυτός είναι ο πόλεμος του Joe Biden και εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να μας βγάλουμε από αυτόν».
«Έχω σταματήσει πέντε πολέμους τους τελευταίους πέντε μήνες, στην πραγματικότητα, και θα ήθελα αυτός να είναι ο έκτος» επισήμανε ο Trump, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αργότερα για το εάν θα επιβάλλουν δασμούς στη Ρωσία και στους εμπορικούς της εταίρους.
Ερωτηθείς για το εάν οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να επιβάλουν δασμούς ύψους 100% σε όλες τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, ο Trump απάντησε: «Δεν ανέφερα ποτέ ποσοστά, αλλά θα κάνουμε αρκετά πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα δούμε τι θα συμβεί στο σχετικά σύντομο προσεχές διάστημα», είπε ο Trump παραπέμποντας στις σημερινές συναντήσεις του Witkoff με τον Putin και με Ρώσους αξιωματούχους.
Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Trump θα προχωρήσει σήμερα (στις 23:30 ώρα Ελλάδας) σε δηλώσεις από το Οβάλ Γραφείο, με αμερικανικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως πιθανότατα ο Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει για πρόσθετους δασμούς σε ξένα προϊόντα.
Peskov: Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας έχουν υποστεί τεράστια επιδείνωση με Biden
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχουν υποστεί άνευ προηγουμένου επιδείνωση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Joe Biden, και επομένως η μακρόχρονη απουσία συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, και του νέου Αμερικανού ηγέτη δεν προκαλεί έκπληξη υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Dmitry Peskov.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε τους υπολογισμούς του TASS, σύμφωνα με τους οποίους, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας, θα περάσουν περισσότεροι από έξι μήνες από την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ έως τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής με τον Ρώσο Πρόεδρο.
«Δύσκολα μπορεί να μιλάμε για μια ιδιαίτερη κατάσταση», σημείωσε ο Peskov.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης υπήρξε μια άνευ προηγουμένου επιδείνωση στις διμερείς μας σχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε ο Peskov, υπό τον Biden, «και το επίπεδο των σχέσεων υποβαθμίστηκε σε άνευ προηγουμένου βαθμό και συσσωρεύτηκε ένας άνευ προηγουμένου αριθμός παραγόντων έντασης».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του TASS, έχουν περάσει 6 μήνες και 16 ημέρες από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί προσωπική συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη.
Πριν από αυτό, το μεγαλύτερο διάστημα αναμονής για συνάντηση ήταν επίσης ανάμεσα στον Putin και τον Trump, κατά την πρώτη θητεία του τελευταίου.
Η αναμονή τότε διήρκεσε 5 μήνες και 18 ημέρες.
Τα προηγούμενα χρόνια, η αναμονή για σύνοδο κορυφής Ρωσίας – ΗΠΑ κυμαινόταν, κατά μέσο όρο, από έναν έως πέντε μήνες.
Daniel Davis (απόστρατος Αμερικανός αντισυνταγματάρχης): Ο Witkoff δεν θα μπορέσει να σώσει την Ουκρανία από την ήττα
Η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ, Steve Witkoff, στη Μόσχα δεν θα μπορέσει να σώσει την Ουκρανία από την ήττα, δήλωσε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Daniel Davis.
«Δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή πιθανότητα ότι η Ρωσία θα συμμορφωθεί με τους όρους που ο Witkoff θα προτείνει.
Οι Ρώσοι δεν θα το κάνουν, αλλά θα συνεχίσουν να καταστρέφουν τα ουκρανικά στρατεύματα σε όλο το μέτωπο», είπε ο Davis, τονίζοντας ότι ο Volodymyr Zelensky θα έπρεπε να αναγνωρίσει τις εδαφικές απώλειες όσο έχει ακόμα την ευκαιρία, γιατί σε περίπτωση πλήρους ήττας κανείς δεν θα ρωτήσει τον επικεφαλής του καθεστώτος στο Κίεβο.
«Έχει ακόμη την ευκαιρία να τελειώσει αυτόν τον μακρύ πόλεμο πριν η Ουκρανία καταστραφεί ολοκληρωτικά», κατέληξε ο Davis.
Karin Kneissl (πρώην ΥΠΕΞ Αυστρίας): Ο Trump θα προσπαθήσει να αποχωρήσει από την Ουκρανία χωρίς να πλήξει το κύρος ΗΠΑ, ΝΑΤΟ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θα προσπαθήσει να αποχωρήσει από τη σύγκρουση στην Ουκρανία με τρόπο που θα διαφυλάξει το κύρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συνολικά, χωρίς σοβαρές απώλειες στη φήμη τους υποστηρίζει η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας και επικεφαλής του κέντρου G.O.R.K.l. του Κρατικού Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης, Karin Kneissl.
Όπως εκτιμά η ίδια, εάν ο Trump αποφασίσει να αποσύρει άμεσα τις ΗΠΑ από τη σύγκρουση, στρέφοντας την προσοχή του σε άλλους στόχους, πολιτικές δυνάμεις στο Πεντάγωνο, τη Γερουσία ή τον Λευκό Οίκο θα προσπαθήσουν να τον μεταπείσουν, επικαλούμενες πιθανούς κινδύνους για την εικόνα της χώρας.
«Θα του πουν: “Κύριε Πρόεδρε, αν χάσουμε την Ουκρανία, αυτό θα είναι ένα βαρύ πλήγμα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνολικά”.
Και νομίζω πως υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτό…
Γι’ αυτό θεωρώ πως, τελικά, το κύριο ζήτημα είναι να βρεθεί ένας αξιοπρεπής τρόπος εξόδου – δηλαδή, πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να αποχωρήσει από τη σύγκρουση διατηρώντας το κύρος του», δήλωσε η Kneissl.
Σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι βαθιά εμπλεκόμενες στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ιδίως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τόνισε ότι χώρες του ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνες για πυραυλικές επιθέσεις και επιχειρήσεις με χρήση drones, περιλαμβανομένων τρομοκρατικών ενεργειών σε αεροδρόμια στις περιοχές Murmansk και Irkutsk.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι για τον Trump η Ουκρανία δεν αποτελεί προτεραιότητα.
«Θέλει να κάνει τις ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη στις τεχνολογίες, τη στρατιωτική βιομηχανία, τη βιομηχανία αυτοκινήτου και ούτω καθεξής.
Το όραμά του είναι μια Αμερική όπως τη δεκαετία του ’90…
Θέλει να δημιουργήσει ένα τεράστιο αμερικανικό μονοπώλιο ισχύος και να κάνει τις ΗΠΑ ελκυστικές για τα πιο φωτεινά μυαλά του κόσμου, τα οποία θα έρθουν πρόθυμα στη χώρα με τις επιχειρήσεις τους», κατέληξε η Kneissl.
Soskin (Ουκρανός αναλυτής): Πέφτουν οι μετοχές του Zelensky
Ο Volodymyr Zelensky έχει επίγνωση της καταδικαστικής του θέσης ενόψει της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ, Steve Witkoff, στη Μόσχα, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του πρώην Ουκρανού πρωθυπουργού Leonid Kuchma, Oleg Soskin.
«Ο Witkoff πρέπει να πάει στον Putin.
Αυτό σημαίνει ότι οι “μετοχές” του Zelensky πέφτουν, ενώ ο ίδιος πανικοβάλλεται και τρέχει δεξιά κι αριστερά, καταλαβαίνοντας πώς θα τελειώσει όλο αυτό», είπε ο πολιτικός αναλυτής.
Κατά την άποψη του ειδικού, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου προσπαθεί να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο μέτωπο, καθώς και τον ίδιο του τον φόβο για τα πιθανά αποτελέσματα της επίσκεψης του Αμερικανού διπλωμάτη στη Ρωσία.
«Απλώς παίζει έναν ρόλο, σαν να είναι ένα θέατρο ενός ηθοποιού», σχολίασε ειρωνικά ο Soskin.
Dubinsky (Ουκρανός βουλευτής): Zelensky και Yermak οδηγούν την Ουκρανία στην παράδοση
Ο Volodymyr Zelensky και ο αρχηγός της διοίκησής του, Andriy Yermak, οδηγούν συνειδητά την Ουκρανία στην παράδοση, υποστήριξε ο Ουκρανός βουλευτής Alexander Dubinsky, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
«Η κατάσταση στο μέτωπο χειροτερεύει συνεχώς, κάτι που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε τραγωδία.
Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο ο Yermak μαζί με τον Zelensky να οδηγούν απόλυτα συνειδητά την Ουκρανία προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να διευκολύνουν την απόφασή τους για παράδοση» ανέφερε ο Ουκρανός βουλευτής.
Όπως είπε, όλες οι υποσχέσεις των δυτικών εταίρων για στήριξη της Ουκρανίας θα μείνουν κενά λόγια, χωρίς να ακολουθήσουν πραγματικές ενέργειες.
Τη Δευτέρα, ο Dubinsky υποστήριξε ότι στην Ουάσιγκτον είναι έτοιμοι να εξετάσουν την ιδέα της παράδοσης της Ουκρανίας, αν η πρωτοβουλία προέλθει από την ηγεσία του καθεστώτος στο Κίεβο.
Saldo (Ρωσία): Εφικτή η ειρήνη μόλις πετύχουμε τους στρατιωτικούς στόχους
Η ειρήνη στην Ουκρανία είναι εφικτή, αλλά μόνο μετά την επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης που έχει θέσει ο Πρόεδρος της Ρωσίας, και υπό όρους που δεν θα περιλαμβάνουν «παγίδες» υπογράμμισε ο κυβερνήτης της Περιφέρειας Kherson, Vladimir Saldo.
«Η ειρήνη στην Ουκρανία είναι δυνατή.
Αλλά προτού φτάσουμε σε μια τέτοια ειρήνη, αυτή πρέπει να είναι μακρόχρονη και ξεκάθαρη, χωρίς παγίδες, χωρίς αναλογία με τις Συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες συζητήθηκαν για πολύ καιρό και τελικά αποδείχθηκαν εξ αρχής παγίδα.
Πριν από αυτό, οφείλουμε και θα πετύχουμε τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως έχουν τεθεί από τον ανώτατο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.
Διότι η ειρήνη πρέπει να είναι δίκαιη», δήλωσε ο Saldo.
Κατά την άποψή του, η ειρήνη μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη μόνο εφόσον οι νέες περιοχές παραμείνουν στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Ακριβώς εκείνες οι περιοχές όπου ο λαός, μέσω δημοψηφίσματος, ψήφισε υπέρ της επιστροφής – τονίζω, της επιστροφής – στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αυτές οι περιοχές, σαφώς, σύμφωνα με την έννοια της δικαιοσύνης και στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας, θα πρέπει να παραμείνουν στη Ρωσία.
Μια μακροχρόνια και σταθερή ειρήνη, κατά την άποψή μου, είναι ειρήνη στη δική μας γη – σε όλη τη γη της Ρωσίας και της Ουκρανίας…
Ειρήνη σημαίνει κατανόηση, όχι απλώς εκεχειρία.
Σημαίνει συνεργασία, σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν, να επανενώνονται οικογένειες.
Τώρα, πάρα πολλοί είναι χωρισμένοι», σημείωσε ο Saldo, αναφέροντας ότι η Ρωσία σήμερα διεξάγει «δίκαιο αγώνα για την αποκατάσταση των συνόρων μας, για την απελευθέρωση της γης μας και των συνειδήσεων των ανθρώπων, στις οποίες έχει εισβάλει η δυτική προπαγάνδα».
Kimball (ΗΠΑ): Δεν υπάρχει σχέδιο για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών
Οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδια για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σχετικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Ελέγχου Όπλων, Daryl Kimball.
«Παρά το γεγονός ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Donald Trump και Vladimir Putin, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη στρατηγική σταθερότητα και τον έλεγχο των εξοπλισμών, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει και ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχέδιο», δήλωσε ο Kimball.
Υπενθύμισε ότι η ισχύς της μόνης συμφωνίας που παραμένει ενεργή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας σχετικά με τα πυρηνικά οπλοστάσια — της νέας Συνθήκης για τα Στρατηγικά Επιθετικά Όπλα (New START) — λήγει σε λιγότερο από 200 ημέρες, τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.
Ο Kimball σημείωσε ότι καμία από τις κύριες πυρηνικές δυνάμεις δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι τηρεί το άρθρο 6 της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), το οποίο απαιτεί «καλή πίστη διαπραγματεύσεις για αποτελεσματικά μέτρα που αφορούν την αναστολή του πυρηνικού ανταγωνισμού στο άμεσο μέλλον και την πυρηνική αποπυρηνικοποίηση».
«Οι πυρηνικές δυνάμεις ξοδεύουν κάθε χρόνο δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και, στην περίπτωση της Κίνας, την επέκταση των θανατηφόρων πυρηνικών οπλοστασίων τους, σαν να θέλουν να διατηρήσουν τα πυρηνικά όπλα για πάντα», τόνισε ο Kimball.
South China Morning Post: Η Κίνα δεν θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο
Η Κίνα δεν θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο παρά τις απειλές του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για επιβολή δασμών, εκτιμούν αναλυτές που μίλησαν στην εφημερίδα South China Morning Post.
«Οι στρατηγικοί στόχοι της Κίνας απαιτούν σταθερές και αξιόπιστες προμήθειες κρίσιμων πόρων, όπως το πετρέλαιο», αναφέρει το δημοσίευμα, παραθέτοντας τα λόγια του Matt Gertken, επικεφαλής γεωπολιτικής στρατηγικής της BCA Research, ο οποίος σημείωσε ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει «να κατευθύνεται προς τον νότο σε μακροπρόθεσμη βάση».
Ο ειδικός σε θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης, Li Lifang, δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία μπορούν να πραγματοποιούν εμπόριο πετρελαίου χρησιμοποιώντας τα εθνικά τους νομίσματα, γεγονός που «θα βοηθήσει στην αποφυγή δευτερογενών κυρώσεων από τις ΗΠΑ».
«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διαταράξουν τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας», είπε, τονίζοντας ότι οι ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρόκειται να συναντηθούν σύντομα κατά την προσεχή σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Τιαντζίν, καθώς και στην παρέλαση για την 80ή επέτειο της Νίκης στο Πεκίνο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Guo Jiakun, σχολιάζοντας τις απειλές των ΗΠΑ για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων σε χώρες που αγοράζουν ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, δήλωσε ότι το Πεκίνο θα λαμβάνει εύλογα μέτρα για την ενεργειακή του ασφάλεια, «βασιζόμενο στα εθνικά του συμφέροντα».
Ο διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η Κίνα θα υπερασπιστεί σταθερά την κυριαρχία της, την ασφάλειά της και τα συμφέροντα της ανάπτυξής της.
Στα τέλη Ιουνίου, ο Guo Jiakun, απαντώντας σε δηλώσεις του Donald Trump, στις οποίες ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα αρχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τις ΗΠΑ, δήλωσε επίσης ότι η Κίνα θα βασίζεται στα δικά της συμφέροντα όταν λαμβάνει μέτρα για την εξασφάλιση της ενεργειακής της ασφάλειας.
Τον Ιούλιο, το περιοδικό Economist ανέφερε ότι οι διεθνείς επενδυτές δεν λαμβάνουν στα σοβαρά τις απειλές του Trump για δευτερογενείς κυρώσεις κατά των ρωσικών ενεργειακών πόρων.
Σύμφωνα με το Reuters, οι αγορές επίσης δεν πιστεύουν ότι τέτοια μέτρα θα εφαρμοστούν στην πράξη, καθώς οι περιορισμοί σε ρωσικούς ενεργειακούς πόρους θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση των τιμών εντός των ΗΠΑ — κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του Trump για μείωση του πληθωρισμού.
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Trump, John Bolton, χαρακτήρισε μάλιστα αυτές τις απειλές «γελοίες», τονίζοντας ότι οι πιθανοί δασμοί στις ρωσικές εξαγωγές «δεν έχουν κανένα νόημα».
Σημειώνεται ότι η Ρωσία παραμένει επί σειρά ετών ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αργού πετρελαίου στην Κίνα: σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2023 η Κίνα εισήγαγε από τη Ρωσία 107 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου — 24% περισσότερο από ό,τι την προηγούμενη χρονιά.
Το 2024, η Κίνα αγόρασε από τη Ρωσία 108,47 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, συνολικής αξίας 62,425 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Υπ. Άμυνας Ρωσίας: Καταρρίψαμε 51 ουκρανικά drones
Τα μέσα αεράμυνας κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέστρεψαν και αναχαίτισαν 51 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) πάνω από περιοχές της Ρωσίας ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, από τις 23:00 ώρα Μόσχας στις 5 Αυγούστου έως τις 05:30 ώρα Μόσχας στις 6 Αυγούστου, τα μέσα αεράμυνας κατέστρεψαν και αναχαίτισαν 51 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου αεροπλάνου: 16 πάνω από την περιοχή Rostov, 16 πάνω από την περιοχή Bryansk, 12 πάνω από την περιοχή της Δημοκρατίας της Κριμαίας, 4 πάνω από την περιοχή Voronezh και 3 πάνω από την περιοχή Oryol», αναφέρεται στο υπουργείο άμυνας.
Igor Kimakovsky (Ρωσία): Οι Ουκρανοί μεταφέρουν πιο μάχιμες δυνάμεις στο Pokrovsk
Η ουκρανική διοίκηση μετέφερε τις πιο μάχιμες δυνάμεις από τις θέσεις στην περιοχή Dnipropetrovsk προς την κατεύθυνση Krasnoarmeysk, δήλωσε ο σύμβουλος του ηγέτη της DNR, Igor Kimakovsky.
«Οι πιο μάχιμες μονάδες και συντάγματα του αντιπάλου έχουν μεταφερθεί από την περιοχή Dnipropetrovsk προς το Krasnoarmeysk (Pokrovsk).
Πρόκειται για δυνάμεις που αντιστάθηκαν στα στρατεύματά μας στο τμήμα που γειτνιάζει με το δυτικό μέρος της DNR», είπε ο Kimakovsky.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, πρόκειται για το μέτωπο από το χωριό Novogeorgievka μέχρι το χωριό Lesnoye.
«Αυτό οφείλεται, πρωτίστως, στη διαφορά στην εκπαίδευση των χειριστών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και με την πεζικό», διευκρίνισε ο Kimakovsky.
Υποχωρούν και στο Dnipropetrovsk οι Ουκρανοί
Οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν από τις θέσεις στο χωριό Novoselovka προς τα εσωτερικά της περιοχής Dnipropetrovsk, ανακοίνωσαν ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.
«Ο αντίπαλος υποχωρεί από το Novoselka προς τα εσωτερικά της περιοχής Dnipropetrovsk», ανέφεραν οι δυνάμεις ασφαλείας.
Τόνισαν ότι αυτή η κατοικημένη περιοχή αποτελεί τον πρώτο μεγάλο κόμβο logistics σε αυτό το τμήμα του μετώπου.
Marochko (Ρωσία): Οι Ουκρανοί έχουν αυξήσει την αεροπορία στο Kharkiv
Η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες έχει αυξήσει εμφανώς τη χρήση της αεροπορίας στην περιοχή του Kharkiv, δήλωσε ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Andrey Marochko.
«Τις τελευταίες μέρες καταγράφηκε αύξηση στη χρήση ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών από ουκρανούς μαχητές στον εναέριο χώρο πάνω από την περιοχή του Kharkiv,.
Η κατεύθυνση και η εμβέλεια των αεροπορικών στόχων δείχνουν ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί την αεροπορία κυρίως για επιδεικτικές ενέργειες, καθώς οι ουκρανικές αεροδυνάμεις αποφεύγουν πιθανούς τομείς κάλυψης των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», ανέφερε ο Marochko, τονίζοντας ότι η ενεργοποίηση της ουκρανικής αεροπορίας μπορεί να συνδέεται και με εχθρική αναγνωριστική δραστηριότητα.
Τι συνέβη στο μέτωπο το τελευταίο 24ωρο
Ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στις περιοχές Kharkiv, Sumy, Κίεβο, Zaporizhia, Dnepropetrovsk, Chernihiv, Poltava, Mykolayiv, Zhytomyr, Kherson, Donetsk και Οδησσό.
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν έναν τερματικό σταθμό logistics που λειτουργούσε ως βασικός σιδηροδρομικός κόμβος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και αποθήκες πυρομαχικών/στρατιωτικού εξοπλισμού στο Lozova (περιοχή Kharkiv).
Η ρωσική επίθεση συνεχίζεται στις κατευθύνσεις Bogatyr, Toretsk, Pokrovsk, Konstantinovka, Kupyansk, Seversk, Svatove.
Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του Yanvarskoye.
Οι ουκρανικές απώλειες ανήλθαν σε περίπου 1.295 προσωπικό τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του Yanvarskoye (Sichnevoye).
Οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανήλθαν έως και σε 205 στρατιώτες, ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης, δύο μηχανοκίνητα οχήματα και ένα πυροβόλο.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς την Katerynivka και προς την Nelepovka.
Σύμφωνα με αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στο φράγμα Kleban-Byk.
Οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανήλθαν σε πάνω από 210 στρατιώτες, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και πέντε μηχανοκίνητα οχήματα.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην περιοχή Serebryanka, πήραν τον έλεγχο της Novoselovka.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν ανατολικά της Pereezdnoye και στο δάσος Kremen.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην Kolodezi.
Μαχες βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στην Zarechnoye.
Οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανήλθαν έως και σε 220 στρατιώτες, ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης, εννέα αγροτικά οχήματα (pickup trucks) και ένα πυροβόλο πεδίου.
Εξουδετερώθηκαν επίσης δύο αποθήκες πυρομαχικών και επτά σταθμοί ηλεκτρονικού πολέμου.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.