Σουηδία: Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν την σύλληψη άνδρα που κατηγορείται για κατασκοπεία Ουιγούρων

Σουηδία: Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν την σύλληψη άνδρα που κατηγορείται για κατασκοπεία Ουιγούρων


Οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας ζήτησαν τη σύλληψη ενός άνδρα που θεωρείται ύποπτος ότι διενεργούσε κατασκοπεία σε βάρος μελών της εθνότητας των Ουιγούρων για λογαριασμό της Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελική αρχή.

Η εν λόγω αρχή αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση ή εάν αφορά τον μικρή αριθμητικά κοινότητα των Ουιγούρων που ζουν στη Σουηδία ή ομάδες αλλού.

Ο άνδρας, η εθνικότητα του οποίου επίσης δεν αποκαλύφθηκε, τελεί υπό κράτηση στη σουηδική πρωτεύουσα, όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα.

Η κινεζική πρεσβεία στη Σουηδία ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι δεν ήταν ενήμερη για την υπόθεση και δεν προέβη σε περαιτέρω σχόλια.

«Ο άνδρας είναι ύποπτος ότι συνέλεγε παράνομα πληροφορίες σχετικά με άτομα στο περιβάλλον των Ουιγούρων για λογαριασμό της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας Ματς Λιούγκβιστ.

Ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο για εκτεταμένες κακοποιήσεις Ουιγούρων, μιας κυρίως μουσουλμανικής εθνοτικής μειονότητας περίπου 10 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην άκρως δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Το Πεκίνο αρνείται κάθε κακοποίηση και έχει κατηγορήσει τις δυτικές χώρες για ανάμειξη και διασπορά ψεύδους.

Το 2022, μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι η «αυθαίρετη και με διακρίσεις κράτηση» των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων στη Σιντζιάνγκ από την Κίνα μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων