Σπουδές… αλά τούρκα: Ο Χακάν Φιντάν και το πτυχίο που δεν υπήρξε – FinanceNews.gr

Σπουδές… αλά τούρκα: Ο Χακάν Φιντάν και το πτυχίο που δεν υπήρξε - FinanceNews.gr


Η Τουρκία βράζει με τις αποκαλύψεις γύρω από τους αμφισβητούμενους ακαδημαϊκούς τίτλους του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με την αντιπολίτευση να μιλά για «κρίση αξιοπιστίας του κράτους» και την κυβέρνηση να απαντά με το γνώριμο ρεφρέν περί «εκστρατείας λάσπης». Το ζήτημα, που αγγίζει τον κουρδικής καταγωγής στενό συνεργάτη του Ερντογάν, αναδεικνύεται σε πολιτικό θρίλερ με φόντο τον ευρύτερο προβληματισμό για την αξιοκρατία στη χώρα.

Ήδη από παλιά, μέσα ενημέρωσης είχαν ψιθυρίσει ότι οι μεταπτυχιακές εργασίες του Φιντάν στο Μπιλκέντ ήταν «κομμένες και ραμμένες» για την καριέρα του στις μυστικές υπηρεσίες — ή, όπως πιο δηκτικά σχολίασαν κάποιοι, «γραμμένες από αόρατο χέρι».

Η βόμβα έσκασε το 2025, όταν ο δημοσιογράφος Εμρέ Ουσλού αποκάλυψε πως ο Φιντάν καυχιέται για πτυχίο Bachelor of Science από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, την ώρα που το ίδρυμα εκείνη την εποχή προσέφερε μόνο Bachelor of Arts. Λεπτομέρεια; Στην Τουρκία, τέτοιες «διαφορές» συχνά βαφτίζονται… τεχνικό λάθος.

Η αντιπολίτευση, με τον βουλευτή του CHP Μουράτ Εμίρ, δεν έχασε την ευκαιρία: το πτυχίο, λέει, δεν αναγνωρίζεται από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, καλώντας τον Φιντάν να δείξει έγγραφα. Ο υπουργός, αντί απάντησης, κατέθεσε αγωγή 200.000 λιρών για «συκοφαντική δυσφήμηση» — προφανώς, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Η κυβέρνηση αντέδρασε όπως πάντα: μίλησε για «δίκτυο FETÖ» που συνωμοτεί, παρουσίασε έγγραφο του YÖK που, όπως λέει, νομιμοποιεί τον τίτλο και κάλεσε τους πολίτες «να μην υποκύψουν σε αβάσιμους ισχυρισμούς». Μόνο που για πολλούς, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι τι γράφει ένα χαρτί, αλλά πόσο απαξιωμένο έχει γίνει το κύρος των θεσμών.

Η υπόθεση δεν εξελίσσεται σε κενό αέρος: έρχεται να κουμπώσει με το πρόσφατο σκάνδαλο των πλαστών πτυχίων που αγγίζει 35 κρατικούς αξιωματούχους. Έτσι, το θέμα του Φιντάν μοιάζει περισσότερο με κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ, όπου η «αξιοκρατία αλά τουρκικά» θυμίζει μάλλον θέατρο σκιών.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων