Στα πρόθυρα κρίσης η Apple πριν τις εξαιρέσεις στους δασμούς

Η Apple κατάφερε να αποφύγει τη μεγαλύτερη κρίση της μετά την πανδημία, τουλάχιστον προς το παρόν.
Οι δασμοί 125% του Ντόναλντ Τραμπ σε αγαθά που παράγονται στην Κίνα απείλησαν να κλονίσουν την αλυσίδα εφοδιασμού του τεχνολογικού κολοσσού τόσο σοβαρά όσο πριν από πέντε χρόνια τα μέτρα που λήφθηκαν επί Covid.
Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χάρισε στην Apple μια σημαντική νίκη, εξαιρώντας πολλά δημοφιλή ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Σε αυτά περιλαμβάνονταν και τα iPhone, iPad, Mac, Apple Watch και AirTag.
Ενώ ένας νέος, χαμηλότερος κλαδικός δασμός μπορεί να επιβληθεί για προϊόντα που έχουν ημιαγωγούς – και παραμένει ο δασμός 20% που είχε επιβληθεί στην Κίνα για το φεντανίλ- η αλλαγή σηματοδοτεί μια νίκη για την Apple και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης που εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ασιατική χώρα για την παραγωγή.
«Αυτή είναι μια μεγάλη ανακούφιση για την Apple», δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής της Evercore ISI Αμίτ Νταγιαράνι σε σημείωμα το Σάββατο.
Αναμένει ότι η μετοχή της Apple θα σημειώσei άνοδο τη Δευτέρα μετά από μια πτώση 11% αυτόν τον μήνα.
Πριν από την τελευταία εξαίρεση που ανακοίνωσε ο Τραμπ, η Apple είχε ένα σχέδιο: να προσαρμόσει την αλυσίδα εφοδιασμού της για να κατασκευάζει περισσότερα iPhone με προορισμό τις ΗΠΑ στην Ινδία, τα οποία θα υπόκεινταν σε πολύ χαμηλότερους δασμούς. Αυτό, πίστευαν τα στελέχη της Apple, θα ήταν μια βραχυπρόθεσμη λύση για να αποφευχθεί ο τεράστιος δασμός στην Κίνα και να αποτραπούν οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών.
Μια τέτοια αλλαγή, ωστόσο, θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα, ειδικά καθώς η εταιρεία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή του iPhone 17, το οποίο θα κατασκευάζεται κυρίως στην Κίνα.
Η εταιρεία, σε λίγους μόνο μήνες, θα χρειαζόταν να φέρει εις πέρας το ηράκλειο έργο να μεταφέρει περισσότερη παραγωγή iPhone 17 στην Ινδία ή αλλού. Πιθανότατα θα έπρεπε να αυξήσει τις τιμές – κάτι που είναι ακόμα πιθανό – και να διαπραγματευτεί με τους προμηθευτές καλύτερα περιθώρια κέρδους.
Όμως το αίσθημα της αβεβαιότητας παραμένει. Οι πολιτικές του Λευκού Οίκου είναι πιθανό να αλλάξουν ξανά και η Apple μπορεί να χρειαστεί να προβεί σε πιο δραματικές αλλαγές. Τουλάχιστον προς το παρόν, όμως, η διοίκηση έχει ανακουφιστεί.
Μια άλλη ανησυχία, ωστόσο, είναι ότι αν η Apple μετακινήσει ακόμη περισσότερη παραγωγή από την Κίνα με γρήγορους ρυθμούς, το Πεκίνο μπορεί να αντιδράσει. Περίπου το 17% των εσόδων της Apple προέρχεται από τη χώρα και λειτουργεί δεκάδες καταστήματα στην κινεζική αγορά.
Η Κίνα έχει ξεκινήσει έρευνες για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού σε αμερικανικές εταιρείες και θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην Apple.
Το iPhone είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Apple και περίπου το 87% από αυτά παράγονται στην Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley. Περίπου τέσσερα στα πέντε iPad κατασκευάζονται επίσης στη χώρα, μαζί με το 60% των Mac.
Όλα μαζί, αυτά τα προϊόντα ευθύνονται για περίπου το 75% των ετήσιων εσόδων της Apple. Ωστόσο, η εταιρεία κατασκευάζει τώρα σχεδόν όλα τα Apple Watch και AirPods στο Βιετνάμ. Ορισμένα iPad και Mac κατασκευάζονται επίσης στη χώρα αυτή και η παραγωγή Mac επεκτείνεται στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.
Περίπου το 38% των πωλήσεων iPad προέρχονται από τις ΗΠΑ, καθώς και περίπου τα μισά έσοδα από τις πωλήσεις Mac, Apple Watch και AirPods, εκτιμά η Morgan Stanley.
Από τότε που ανακοινώθηκαν οι ανταποδοτικοί δασμοί στις 2 Απριλίου, λομπίστες από την Apple και άλλες εταιρείες τεχνολογίας πιέζουν τον Λευκό Οίκο για εξαιρέσεις.
Ωστόσο, οι συζητήσεις απέκτησαν πιο πιεστικό χαρακτήρα τις τελευταίες ημέρες μετά από σειρά αντιποίνων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου που οδήγησαν σε δασμούς 145% στις εισαγωγές από την Κίνα.
Ο πιθανός αντίκτυπος έγινε ακόμη μεγαλύτερος μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι «παγώνει» τους υψηλότερους δασμούς σε άλλες χώρες. Αυτό σήμαινε ότι η κορεατική Samsung, η οποία κατασκευάζει τα τηλέφωνά της εκτός Κίνας, θα είχε προβάδισμα έναντι της Apple.
Η Apple και άλλες εταιρείες έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση Τραμπ ότι ενώ είναι πρόθυμες να αυξήσουν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ υπάρχει μικρό όφελος από τη μεταφορά της τελικής συναρμολόγησης των συσκευών στη χώρα. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επαναφορά θέσεων εργασίας υψηλότερης αξίας και στην ενθάρρυνση των επενδύσεων σε πράγματα όπως η παραγωγή ημιαγωγών.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.