Στην αγορά της Βουλγαρίας η επόμενη κίνηση της Helleniq Energy

Στην αγορά της Βουλγαρίας η επόμενη κίνηση της Helleniq Energy


Στην αγορά της Βουλγαρίας θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη κίνηση από την Helleniq Energy για να μεγαλώσει το πράσινο «χαρτοφυλάκιο εξωτερικού» που κτίζει, μέσα από μεγάλα φωτοβολταϊκά ή και αιολικά, τα οποία και σκανάρει το τελευταίο διάστημα.

Στο ραντάρ του ελληνικού ομίλου για τη βουλγαρική αγορά, όπου μέχρι τώρα δεν έχει παρουσία, βρίσκονται σύμφωνα με πηγές του ομίλου μεγάλα έργα από τις δύο παραπάνω κατηγορίες, της τάξης των 200 – 300 MW, που θα έρθουν να προστεθούν στο πράσινο portfolio των συνολικών 500 MW που έχει ήδη σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στα υφιστάμενα έργα, που είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία φωτοβολταϊκά, συγκαταλέγονται τα τέσσερα πάρκα (211 MW), που κατασκευάζει για λογαριασμό του η Metlen στη Νότια Ρουμανία, τα πάνω από 40 MW που διαθέτει στη Κύπρο, τα δύο projects στη Β. Μακεδονία και τα έξι έργα που παρέλαβε στα τέλη της περυσινής χρονιάς στην Κοζάνη, από τη βρετανική Lightsource bp, ανεβάζοντας το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιό του στο μισό GW.

Την ίδια στρατηγική σάρωσης ακολουθεί ο όμιλος και για μεγάλα αιολικά πάρκα στη Ρουμανία, την πιο ώριμη αγορά της γειτονιάς μας, με πλούσιο δυναμικό, που προσφέρεται για παραγωγή πράσινης ενέργειας 24 ώρες την ημέρα, «κοιτάζοντας» παράλληλα για νέα έργα σε Κύπρο και Β. Μακεδονία. Σκέψεις για επέκταση σε άλλες αγορές, όπως η Κροατία και η Ιταλία, προς το παρόν δεν υπάρχουν, όπως λένε πηγές του ομίλου.

Σαν κίνηση, όλα τα παραπάνω και φυσικά η επικείμενη είσοδος στη Βουλγαρία συνδέονται ευθέως με το στόχο μετατροπής της Elpedison, (οι τελικές υπογραφές για την εξαγορά του 50% από την Edison έπεσαν τη Παρασκευή), σε έναν καθετοποιημένο όμιλο, με ισχυρότερο trading, μερίδιο τουλάχιστον 10% στη προμήθεια και με νέα ακόμη πιο ελκυστικά και χαμηλά τιμολόγια.

Πώς συνδέονται οι ΑΠΕ με το στόχο 10% στη προμήθεια

Το ένα χαρτί για να το πετύχει αυτό είναι η στρατηγική επέκτασης στα μπλε τιμολόγια, αξιοποιώντας τη τάση που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών που αλλάζουν πάροχο να επιλέγουν σταθερής διάρκειας προϊόντα. Το δεύτερο χαρτί για να διπλασιάσει σχεδόν το σημερινό της μερίδιο (5,97% το Μάρτιο) και από τους 350.000 να φτάσει στους 700.000 πελάτες, είναι το φθηνό ενεργειακό μείγμα από το αυξανόμενο πράσινο portfolio της Helleniq Energy.

Τα 500 πράσινα εν λειτουργία MW, με στόχο σε δύο χρόνια να έχουν διπλασιαστεί, εφόσον κατασκευαστούν τα συμβολαιοποιημένα και σε προχωρημένο στάδιο υπόλοιπα 500 MW, δημιουργούν ένα πολύ ελκυστικό ενεργειακό μείγμα για το λανσάρισμα νέων προϊόντων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συνοψίζοντας, η Βουλγαρία είναι μια ακόμη κίνηση στη κατεύθυνση το πράσινο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού ομίλου να φτάσει το 1 GW το 2026 και τα 2 GW το 2030, με ταυτόχρονα διψήφια ποσοστά για το μερίδιό του στη προμήθεια. Ειδικά αν εμπλουτισθεί περαιτέρω με νέα έργα, πέραν του «κλειδωμένου» στόχου για 1 GW το 2026, όπως φωτοβολταικά και κυρίως αιολικά.

Κοιτάζοντας το breakdown της Helleniq Energy ανά τεχνολογία, επί ενός συνολικού pipeline έργων 5,2 GW, η συμμετοχή των αιολικών παραμένει εξαιρετικά μικρή. Κινείται ακόμη στο 8%, έναντι 49% των φωτοβολταϊκών, 26% των μπαταριών, 10% των αντλησιοταμιευτικών και 7% των υβριδικών, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα (αποτελέσματα 2024).

Περαιτέρω μείωση ψαλίδας μεταξύ παραγωγής – προμήθειας

Τη κίνηση η Elpedison να αξιοποιήσει ακόμη πιο δυναμικά την πράσινη ηλεκτροπαραγωγή της Helleniq Energy επιβάλει και η ανάγκη για περαιτέρω μείωση της ψαλίδας μεταξύ παραγωγής και προμήθειας. Εδώ και χρόνια, η Elpedison είναι καθαρός αγοραστής (net buyer). Στα τέλη του 2024 παρήγαγε 2,5 TWh που υπολείπονταν των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονταν για να καλύψει τις 3,5 TWh ενέργειας των 350.000 πελατών της.

Εχει δηλαδή το ίδιο ακριβώς πρόβλημα που έχει και η ΔEΗ. Τη διαφορά την εξασφάλιζε και την εξασφαλίζει αγοράζοντας ακριβές ποσότητες από τη χονδρεμπορική για να καλύπτει τις πελατειακές της ανάγκες.

Ενας βασικός στόχος του νέου πλάνου είναι το gap αυτό να περιοριστεί. Και μέσω της αυξανόμενης πράσινης ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου, που με τη σειρά της θα στηριχθεί από επενδύσεις σε μπαταρίες, να αρχίσει σταδιακά να κλείνει.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων