Στην Κύπρο οι φρεγάτες Κίμων και Ψαρά – Έκλεισε ο εναέριος χώρος στη Λάρνακα
Η Κύπρος, στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και τους ευρωπαίους συμμάχους, δέχεται ισχυρή πολυεθνική στήριξη με φρεγάτες, μαχητικά, αντιπυραυλικά και ελικόπτερα, εν μέσω διεθνούς έντασης στη Μέση Ανατολή και αβεβαιότητας για τις ενεργειακές οδούς.
Κάρπαθος: Συστοιχίες Patriot μεταφέρονται στο νησί – Ο Δένδιας στην Κύπρο με φρεγάτες Κίμων Ψαρά
Στρατιωτική ενίσχυση στέλνουν Ελλάδα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο, εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και φόβων για ιρανικά πλήγματα. Στο νησί έχουν ήδη φτάσει ελληνικές φρεγάτες και μαχητικά, ενώ πρόσθετες δυνάμεις αναμένονται από τους ευρωπαίους συμμάχους.
Οι ελληνικές φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνουν αποστολή φρεγατών, ελικοπτέρων και αντιπυραυλικών συστημάτων για την προστασία του νησιού και των στρατηγικών βάσεων.
Ελληνική ενίσχυση
Το πρωί της Τετάρτης έφτασαν στην Κύπρο οι ελληνικές φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά», με στόχο την προστασία του νησιού σε περίπτωση ιρανικού πλήγματος. Παράλληλα, από την Τρίτη βρίσκονται στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο δύο ζεύγη ελληνικών μαχητικών F-16.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, μετέβη στη Λευκωσία και συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Γαλλική παρέμβαση
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε την αποστολή πρόσθετων στρατιωτικών μέσων, περιλαμβανομένης της φρεγάτας Λαγκεντόκ και επιπλέον αεροσκαφών.
Στο διάγγελμά του, ο Μακρόν τόνισε τη δέσμευση της Γαλλίας απέναντι στις χώρες της Μέσης Ανατολής και σημείωσε ότι οι γαλλικές βάσεις στην περιοχή έχουν δεχθεί περιορισμένες ζημιές. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και η συνοδεία του κατευθύνονται στη Μεσόγειο.
Βρετανική συνδρομή
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε ότι θα σταλούν στην Κύπρο:
Αντιτορπιλικό HMS Dragon
Ελικόπτερα με δυνατότητες αντιμετώπισης drones
Επιπλέον, εξετάζεται η ανάπτυξη αντιτορπιλικού τύπου 45 για την υπεράσπιση των στρατηγικών βρετανικών βάσεων στο νησί.
Αντιαεροπορική θωράκιση
Χθες, αποφασίστηκε επίσης η μεταφορά συστοιχίας Patriot στην Κάρπαθο, δημιουργώντας μια αντιαεροπορική ομπρέλα στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου.
Κύπρος: Έκλεισε ο εναέριος χώρος στη Λάρνακα – Δεν προσγειώθηκε η πρωινή πτήση της Aegean – Απογειώθηκαν τα ελληνικά F-16
Έκλεισε προσωρινά ο εναέριος χώρος της Κύπρου, καθώς εντοπίστηκε ύποπτο αντικείμενο, με αποτέλεσμα να απογειωθούν τα ελληνικά F-16, που έχουν φτάσει στην περιοχή λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Τα ελληνικά F-16 απογειώθηκαν προς αναχαίτιση του ύποπτου αντικειμένου.
Ειδικότερα, η πρωινή πτήση 902 της Aegean προς Λάρνακα αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα, καθώς έκλεισε ο εναέριος χώρος της Κύπρου λόγω στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης, αρχικά ανακοινώθηκε καθυστέρηση και στη συνέχεια οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι η πτήση θα επιστρέψει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Από το πρωί καταγράφονται μαζικές ακυρώσεις και καθυστερήσεις στις πτήσεις που προορίζονται για τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, λόγω των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στον κυπριακό εναέριο χώρο. Κυπριακά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι πρόκειται για τις περισσότερες ακυρώσεις από την έναρξη του πολέμου.
Σύμφωνα με το philenews.com, σήμερα ακυρώθηκαν εννέα αφίξεις προς Πάφο: μία πτήση από το Ισραήλ της Air Haifa, τέσσερις πτήσεις της βρετανικής TUI από Ιστ Μίντλαντς, Μούρνμουθ, Κάρντιφ και Μάντσεστερ, καθώς και τέσσερις πτήσεις της EasyJet από Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μπρίστολ και Εδιμβούργο. Αντίστοιχα, ακυρώθηκαν και οι αναχωρήσεις των ίδιων πτήσεων.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




