Στις ΗΠΑ αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας για τους δασμούς

Λευκός Οίκος: Επανέλαβε τις απειλές Τραμπ κατά του Ιράν


Ο κορυφαίος εμπορικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, καθώς επιδιώκει η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι από τις πρώτες που θα πείσουν την κυβέρνηση Τραμπ να χαλαρώσει ή να καταργήσει τους δασμούς στις αποστολές της.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Αν Ντουκ-γκεούν θα αναχωρήσει από τη Σεούλ την ερχόμενη Τετάρτη για το τρίτο του ταξίδι στις ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Θα συμμετάσχει μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Τσόι Σανγκ-μοκ σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και τον εμπορικό αντιπρόσωπο Τζέιμσον Γκριρ.

«Η διαβούλευση πραγματοποιείται κατόπιν πρότασης των ΗΠΑ και επί του παρόντος συντονίζουμε τις λεπτομέρειες του προγράμματος και της ημερήσιας διάταξης», ανέφερε το υπουργείο Βιομηχανίας σε ανακοίνωσή του την Κυριακή.

Η Νότια Κορέα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς. Στην ασιατική χώρα έχει επιβληθεί οριζόντιος δασμός 25%, ο οποίος μειώθηκε προσωρινά στο 10% για 90 ημέρες. Όπως και άλλες χώρες, η αντιμετωπίζει επίσης δασμό 25% στις εξαγωγές αυτοκινήτων, χάλυβα και αλουμινίου.

Η επίσκεψη του Αν έρχεται λίγο μετά την έναρξη των συζητήσεων της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Οι συνομιλίες αυτές δεν οδήγησαν σε άμεση διακοπή των δασμών, αλλά γίνονται προετοιμασίες για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών αργότερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ιαπωνίας, Ραοσέι Ακάζουα, μετά τη συνάντηση με τους Αμερικανούς ομολόγους του.

Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας προετοιμάζονται για πιθανή συμμετοχή του Τραμπ στις συζητήσεις, αφού ο πρόεδρος εξέπληξε την ιαπωνική αντιπροσωπεία με μια εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ακαζάουα. Ο Τραμπ αργότερα επαίνεσε τη «μεγάλη πρόοδο» στις συνομιλίες αυτές.

Η κυβέρνηση της Σεούλ εξετάζει πολλαπλά πακέτα για να τα παρουσιάσει στην κυβέρνηση Τραμπ, καθώς επιδιώκει να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ. Η ναυπηγική συνεργασία, το έργο του αγωγού στην Αλάσκα και ο επιμερισμός του αμυντικού κόστους είναι μεταξύ των θεμάτων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Νότια Κορέα είναι μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στις πολιτικές προστατευτισμού, καθώς η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το εξωτερικό. Ακόμη και πριν από τους δασμούς, η οικονομία της Νότιας Κορέας παραπαίει εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής που προκλήθηκε από το διάταγμα του πρώην προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ για τον στρατιωτικό νόμο του Δεκεμβρίου.

Η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενη αβεβαιότητες και προειδοποίησε ότι η οικονομία θα μπορούσε να δει αρνητική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο.

«Αισθανόμαστε σαν να έχουμε εισέλθει ξαφνικά σε ένα σκοτεινό τούνελ», δήλωσε ο διοικητής Ρι Τσανκ-γιονκ σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων