Στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ: Η ασυνήθιστη υπομονή απέναντι στον Πούτιν

Αν η ρευστή στάση του Τραμπ στο θέμα των δασμών έχει την εξήγησή της στη θεωρία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παράγει αποτέλεσμα μέσω της «πολιτικής του χάους», στο ζήτημα του πολέμου της Ουκρανίας, οι απαντήσεις για τις μέχρι στιγμής κινήσεις του είναι πολύ πιο δύσκολες.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αλλάξει τις θέσεις του για την Ουκρανία προκειμένου να εξυπηρετήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και παρότι ο Πούτιν έχει δώσει πολύ λίγα σε αντάλλαγμα.
Οι επικριτές του Τραμπ ισχυρίζονται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος τον κοροϊδεύει. Ότι ο Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ειρήνη απλά κωλυσιεργεί.
Υπάρχουν όμως και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, που μιλώντας στον ιστότοπο Axios, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει απτά βήματα προς μια συμφωνία.
Προς το παρόν, ο Τραμπ έχει παραχωρήσει στον Πούτιν πολλά από αυτά που ήθελε ο Ρώσος πρόεδρος: Ουδεμία εκεχειρία, τέλος στις κυρώσεις, γένεση ενδοΝΑΤΟικού χάσματος και μεγάλο περιθώριο ελιγμών. Άπαντα χαρισμένα από έναν Αμερικανό ηγέτη που μόνο για την υπομονή του δεν φημίζεται.
Ο Τραμπ έχει κατά καιρούς παραδεχτεί ότι ο Πούτιν μπορεί να τον «ξεγελά» και μάλιστα έχει απειλήσει με κυρώσεις ή δασμούς εάν εκείνος συνεχίσει να εμποδίζει την ειρηνευτική διαδικασία.
Αλλά ο Τραμπ επέστρεψε από την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο την περασμένη Δευτέρα, δείχνοντας μεγαλύτερο σεβασμό από ποτέ στον Πούτιν, μεταξύ άλλων απορρίπτοντας και τις εκκλήσεις για κυρώσεις. Μετά την τηλεφωνική κλήση, ο Τραμπ πρότεινε ειρηνευτικές συνομιλίες στο Βατικανό, με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου να λένε ότι οι Ρώσοι θα προσέρχονταν με ένα «μνημόνιο ειρήνης» που θα παρουσίαζε το όραμα της Μόσχας για κατάπαυση του πυρός και μια ευρύτερη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Δεν πέρασαν όμως παρα πέντε ημέρες και (την Παρασκευή) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ – καίτοι επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζει ένα τέτοιο έγγραφο — απέρριψε την ιδέα μιας συνάντησης στο Βατικανό, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι κατάλληλος χώρος για να συναντηθούν δύο ορθόδοξες χριστιανικές χώρες.
Προς το παρόν, Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με το πότε ή πού θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών, μετά την πρώτη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.
Μάλιστα η Ρωσία πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να υποστηρίζει ότι αυτό αποδεικνύει ότι ο Πούτιν απλά παρατείνει τον πόλεμο και ότι χρειάζονται επειγόντως περισσότερες κυρώσεις.
Υπάρχει όμως ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ του Τραμπ και των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τα επίπεδα πίεσης στον Πούτιν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα, όταν ο Πούτιν απέρριψε εκ νέου την πρόταση του Τραμπ για κατάπαυση πυρός. Είχαν ελπίσει ότι οι ΗΠΑ θα συμμετείχαν, αλλά ο Τραμπ αρνήθηκε.
Μάλιστα ο σεβασμός του Τραμπ προς τον Πούτιν μετά την τηλεφωνική συνομιλία της Δευτέρας προβλημάτισε τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών, οι οποίοι συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη μαζί του στη συνέχεια.
Και όσο η Μόσχα συνεχίζει να επιβραδύνει την ειρηνευτική διαδικασία, την οποία ο Τραμπ υποσχόταν ότι θα εξασφάλιζε σε 24 ώρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πιο διατεθειμένος να αποχωρήσει εντελώς παρά να επιτεθεί σκληρά στον Πούτιν.
Η τακτική του μέχρι στιγμής είναι «μαστιγίο και καρότο»: Όχι όμως με ισόποσες δόσεις για τους αποδέκτες.
Για να σύρει τον Ζελένσκι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ τον κατσάδιασε στο Οβάλ Γραφείο και πάγωσε προσωρινά την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών και τις αποστολές οπλισμού.
Με τον Πούτιν, αρκέστηκε κυρίως στα «καρότα», βλέπε υπόσχεση για άρση κυρώσεων και βελτίωση των οικονομικών δεσμών, με πολύ λίγα «μαστίγια».
«Νομίζω ότι ο Πούτιν μας εξαπατά», δήλωσε την Πέμπτη στο CNN η Μπρίτζετ Μπρινκ, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «κατευναστική στάση» του Τραμπ. «Και είναι πραγματικά σημαντικό να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να ασκούμε μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία, μαζί με εταίρους και συμμάχους στην Ευρώπη».
Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος λέει ότι ήταν η διπλωματία του Τραμπ έναντι του Πούτιν που έπεισε τον Ρώσο Πρόεδρο να (πει ότι θα) υποβάλει το επικείμενο ειρηνευτικό υπόμνημα, κάτι που δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει πριν.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ενώ θα ήταν «ευκολότερο» πολιτικά να επιτεθεί σκληρά στον Πούτιν, η διατήρηση φιλικών δεσμών θα αποβεί πιο καρποφόρα.
Σημειωτέον ότι όσο ο Τραμπ παίζει τον «καλό αστυνομικό», διατηρεί δίπλα του και τον «κακό». Που δεν είναι άλλοι από τους τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας – με επικεφαλής τον σύμμαχο του Τραμπ, Λίντσεϊ Γκράχαμ που ακονίζουν το μαχαίρι τους για δασμούς 500% σε χώρες (κυρίως την Κίνα) που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Προς το παρόν, ο Τραμπ φαίνεται να αρκείται περιμένοντας τον Πούτιν να κάνει την επόμενη κίνηση.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.