Στο ναδίρ το εμπόριο λόγω δασμών: Καμία αναχώρηση πλοίων από την Κίνα προς ΗΠΑ – FinanceNews.gr

Το πρωί της Παρασκευής, αξιωματούχοι των λιμανιών της Δυτικής Ακτής δήλωσαν στο CNN ότι παρατήρησαν ένα ανησυχητικό φαινόμενο:
Ξεκίνησαν οι υψηλού επιπέδου συνομιλίες ΗΠΑ–Κίνας στη Γενεύη
Κανένα φορτηγό πλοίο δεν είχε αναχωρήσει από την Κίνα με προορισμό τα δύο μεγάλα λιμάνια της Δυτικής Ακτής κατά τις τελευταίες 12 ώρες. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί από την εποχή της πανδημίας.
Έξι ημέρες νωρίτερα, 41 πλοία ήταν προγραμματισμένα να αποπλεύσουν από την Κίνα για το σύμπλεγμα του κόλπου του Σαν Πέδρο, που περιλαμβάνει το λιμάνι του Λος Άντζελες και το λιμάνι του Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια. Την Παρασκευή, ο αριθμός ήταν μηδέν.
Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε τον προηγούμενο μήνα τεράστιους δασμούς στις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές. Αυτό οδήγησε σε λιγότερα πλοία στη θάλασσα και μικρότερες ποσότητες φορτίου προς τα αμερικανικά λιμάνια. Για πολλές επιχειρήσεις, πλέον είναι πολύ ακριβό να κάνουν δουλειές με την Κίνα — έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Οι αρχές ανησυχούν όχι μόνο για την απουσία πλοίων που αναχωρούν από την Κίνα, αλλά και για την ταχύτητα με την οποία συνέβη αυτή η πτώση.
«Αυτό είναι λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο Μάριο Κορδέρο, διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού του Λονγκ Μπιτς. «Βλέπουμε τώρα αριθμούς ακυρώσεων και καθυστερήσεων που ξεπερνούν εκείνους της πανδημίας».
Τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια των ΗΠΑ βιώνουν απότομες πτώσεις στον όγκο φορτίου. Το λιμάνι του Λονγκ Μπιτς έχει καταγράψει μείωση 35-40% σε σύγκριση με τους συνήθεις όγκους. Το λιμάνι του Λος Άντζελες παρουσίασε πτώση 31% αυτή την εβδομάδα, ενώ το λιμάνι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ προειδοποιεί επίσης για επιβράδυνση. Την Τετάρτη, το λιμάνι του Σιάτλ ανακοίνωσε ότι δεν είχε κανένα φορτηγό πλοίο στο αγκυροβόλιό του — μια ακόμη ασυνήθιστη κατάσταση που δεν έχει ξανασυμβεί από την εποχή της πανδημίας.
«Αυτό συμβαίνει επειδή απλώς δεν μεταφέρονται καθόλου εμπορεύματα», δήλωσε ο επίτροπος του λιμανιού Ράιαν Κάλκινς στην Kaitlan Collins του CNN.
Το Σάββατο, εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Κίνας πρόκειται να συναντηθούν στη Γενεύη για την πρώτη δια ζώσης προσπάθεια αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Η πλειονότητα των εμπορευμάτων που αποστέλλονται από την Κίνα στις ΗΠΑ υπόκεινται πλέον σε δασμούς 145%, ενώ οι περισσότερες αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα επιβαρύνονται με δασμούς 125%. Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Τραμπ πρότεινε μείωση των δασμών στο 80%, αλλά δήλωσε ότι οι τελικοί όροι θα καθοριστούν από τον Υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ.
Για τους καταναλωτές, που ήδη αντιμετωπίζουν αυξήσεις τιμών και ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα, ο Κορδέρο τονίζει ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι επιτακτική.
«Αν δεν αλλάξει γρήγορα η κατάσταση και συνεχιστεί αυτή η αβεβαιότητα, τότε σύντομα θα δούμε άδεια ράφια στα καταστήματα. Οι καταναλωτές θα το νιώσουν έντονα μέσα στις επόμενες 30 ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.
Περίπου το 63% των φορτίων που φτάνουν στο λιμάνι του Λονγκ Μπιτς προέρχονται από την Κίνα — το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιοδήποτε αμερικανικό λιμάνι. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί από το 72% το 2016, καθώς οι λιανοπωλητές στρέφονται σε άλλες αγορές εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων.
Παρά ταύτα, η Κίνα παραμένει βασικός προμηθευτής εισαγωγών στις ΗΠΑ. Η Maersk, η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία παγκοσμίως, δήλωσε στο CNN ότι ο όγκος φορτίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει μειωθεί κατά 30-40% σε σχέση με το φυσιολογικό.
«Αν δεν αρχίσει η αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Κίνα και δεν προχωρήσουν νέες εμπορικές συμφωνίες, τότε μπορεί να δούμε αυτές οι συνέπειες να παγιώνονται και να γίνονται πιο επιβλαβείς», προειδοποίησε ο CEO της Maersk, Βίνσεντ Κλερκ.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.