Στο ραντάρ της Metlen η εξαγορά παρόχου ρεύματος στην Ιταλία

Στη περαιτέρω γεωγραφική της επέκταση στη περιοχή, με επίκεντρο την ενέργεια που συνεισφέρει με 80% στο συνολικό της τζίρο, συνεχίζει να δίνει έμφαση η Metlen, έχοντας μεταξύ άλλων μονίμως στο «ραντάρ» τη πολλά υποσχόμενη αλλά δύσκολη λιανική αγορά ρεύματος της Ιταλίας.
Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στο περιθώριο του πρόσφατου Capital Markets Day του Λονδίνου, στελέχη του ομίλου, η Ιταλία παραμένει ψηλά στην ατζέντα του και το «σκανάρισμα» ευκαιριών στο retail συνεχίζεται, με στόχο την εξαγορά ενός τοπικού προμηθευτή ανάμερσα στη πλειάδα των πολλών μικρών που διαθέτει η κατακερματισμένη ιταλική αγορά.
Σαν αγορά, έχει μια ετήσια κατανάλωση πολλαπλάσια της ελληνικής, 250-300 TWh, έναντι 52 TWh της δικής μας και εκτός από τους 3-4 πολύ μεγάλους παρόχους, διαθέτει πάμπολλους μικρούς, που φυσικά για τα ελληνικά δεδομένα θεωρούνται μεγάλοι. Είναι τοπικές εταιρείες με εξαιρετικά καλό expertise που ταιριάζουν στο προφίλ και τα μεγέθη της Protergia, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
Σαν σενάριο, η εξαγορά ενός ολοκληρωμένου παρόχου στη γείτονα είχε αναδειχθεί πριν από περίπου ένα χρόνο, με αφορμή τα εγκαίνια του γραφείου της Metlen στο Μιλάνο, με στελέχη της εταιρείας να σημειώνουν ότι η ιταλική αγορά θα μπορούσε να αποτελέσει μια υποψήφια δεύτερη «βάση» (μετά την Ελλάδα) για επέκταση στο retail της περιοχής.
Στα χαρακτηριστικά της γειτονικής αγοράς, πέραν του μεγέθους της, έχει τη σημασία του ότι η χώρα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ευρώπη, οι ανάγκες της οποίας ξεπερνούν κατά πολύ την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρεύματος στην ήπειρο. Και παρ’ ότι διαθέτει μια ακμάζουσα αγορά φωτοβολταϊκών, η ζήτηση κινείται αυξητικά, μαζί και οι τιμές που είναι σταθερά ψηλότερες από τις δικές μας.
Τα μεσημέρια οι εξαγωγές ρεύματος από την Ελλάδα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, γι’ αυτό και οι δύο Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, TERNA) έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό την ανάγκη τριπλασιασμού της μεταφορικής ικανότητας του μεταξύ μας υποβρυχίου καλωδίου, από τα 500 GW στα 1500 GW.
Στη πράξη, οι σκέψεις της Metlen για την Ιταλία, δεν συνυπολογίζονται στο σχεδιασμό για την επίτευξη μεριδίου 30% της Protergia. Σαν στόχος αυτός ο τελευταίος πρόκειται καταρχήν να επιτευχθεί μέσω της οργανικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως λένε αρμόδιες πηγές. Στη παρούσα φάση, θέμα τυχόν εξαγοράς παρόχου στην Ελλάδα δεν υφίσταται, χωρίς ωστόσο να μπορούν να το αποκλείσουν σε μια μελλοντική φάση, αναλόγως πάντα των συνθηκών.
Στη γείτονα η ελληνική εταιρεία που έβαλε πρόσφατα στη πρίζα δύο ακόμη φωτοβολταϊκά και διαθέτει ένα portfolio με πάνω από 180 έργα σε 15 περιφέρειες της χώρας, παρέχει ήδη υπηρεσίες φορέα σωρευτικής εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) σε παραγωγούς ΑΠΕ. Και γενικά αξιοποιεί το energy managment, καθώς το χαρτοφυλάκιό της φτάνει τα 3,7 GW.
Το trading και η κάλυψη της ΝΑ Ευρώπης
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία συνεχίζει τη περαιτέρω στρατηγική της εξάπλωση σε νέες αγορές, καλύπτοντας όλο το φάσμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόσο μέσω του trading όσο κυρίως με ένα όλο και μεγαλύτερο «μπουκέτο» προϊόντων και ενεργειακών υπηρεσιών, όπως σταθερά πακέτα ρεύματος αλλά και συνέργειες με το φυσικό αέριο.
Συνυπολογίζοντας τις αγορές όπου έχει καιρό τώρα παρουσία στο trading, μαζί με τις νέες, φιλοδοξεί να καλύψει γεωγραφικά ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη. Από τη Ρουμανία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, μέχρι τη Κροατία, τη Σλοβενία, αγορές καινούργιες που προστίθενται σε όσες έχει εδώ και καιρό άδεια για φυσική εμπορία ρεύματος (Ιταλία, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Αλβανία και Ουγγαρία).
Στόχος της είναι να πολλαπλασιάσει τις συναλλαγές στην ευρύτερη γειτονιά μας, τόσο μέσω του μεγαλύτερου ενεργειακού χρηματιστηρίου European Energy Exchange που εδρεύει στη Γερμανία όσο και με μακροχρόνιες διμερείς συμφωνίες, πουλώντας σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις προϊόντα ρεύματος σε σταθερές τιμές Virtual Based Load (VBL). Είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε προ διετίας για τις ανάγκες της Αλουμίνιον, του νούμερο ένα καταναλωτή ενέργειας στην Ελλάδα.
Το προφίλ των πελατών στις νέες βαλκανικές αγορές αφορά για παράδειγμα τους κλάδους των σούπερ μάρκετ και τις τηλεπικοινωνίες, με τη διάρκεια αυτών των σταθερών συμβολαίων τύπου PPAs να «παίζουν» ανάμεσα σε 1 και 5 χρόνια και τις τιμές του ρεύματος να μην εξαρτώνται από τη χονδρεμπορική και τις διακυμάνσεις της.
Βασίζονται στην αντιστάθμιση κινδύνου που κάνει η εταιρεία, σε συγκεκριμένη φόρμουλα που της επιτρέπει να προαγοράζει και να προπουλά την ενέργεια, ακόμη και κάτω από τα επίπεδα της forward αγοράς με βάση την ορατότητα για την πορεία των τιμών, και φυσικά στην ενεργή διαχείριση του portfolio της, μεταξύ άλλων από θερμικές μονάδες, ΑΠΕ και μπαταρίες.
Σήμερα η ποσότητα που παράγει η εταιρεία κινείται στα επίπεδα των 7 TWh, μαζί με τις αγορές από τα energy markets της ευρύτερης περιοχής φτάνει να διακινεί κοντά στις 11 TWh, και έχει στόχο να φτάσει τις 15 TWh.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.