Στροφή στο… outsourcing κάνουν τα ελληνικά ξενοδοχεία

Οριακή μείωση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά παρουσίασε το ποσοστό των ελλείψεων προσωπικού στα ελληνικά ξενοδοχεία το 2024, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να αποκτούν πλέον νέες συνήθειες και να στρέφονται στις υπηρεσίες outsourcing προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις απασχόλησης και τις ανάγκες των καταλυμάτων τους.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας που δεν καλύφθηκαν εντέλει πέρυσι ανήλθαν σε 53.817, αριθμός που αντιστοιχεί στο 19% των απαιτούμενων θέσεων απασχόλησης βάσει οργανογράμματος. Το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 20%, το 2022 στο 23% και το 2021 στο 22%.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, τα οποία πέρυσι παρουσίασαν υψηλότερο ποσοστό ελλείψεων, στο 20%, σε σύγκριση με τα συνεχούς λειτουργίας, στο 17%. Και σε απόλυτους αριθμούς, οι ελλείψεις προσωπικού είναι σημαντικά υψηλότερες στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (43.472) σε σχέση με τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (9.945).
Σε επίπεδο κατηγοριοποίησης, τα ξενοδοχεία των υψηλότερων κατηγοριών αντιμετωπίζουν σχετικά μικρότερες δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού. Αντίθετα, τα ξενοδοχεία χαμηλότερης κατηγορίας έχουν μεγαλύτερα προβλήματα. Ως εκ τούτου, το υψηλότερο ποσοστό ελλείψεων προσωπικού εντοπίζεται στα ξενοδοχεία 2 αστέρων, στο 31,7%, που αντιστοιχεί σε απόλυτους αριθμούς σε 15.077 κενές θέσεις, ενώ το χαμηλότερο σε εκείνα των 5 αστέρων (11,8%).
Σε επίπεδο προορισμών, η περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, χωρίς την Αττική, καταγράφει τις περισσότερες ελλείψεις προσωπικού, που αντιστοιχούν σε 4.608, ήτοι 31,2%. Ακολουθεί η περιφέρεια Ηπείρου-Θεσσαλίας, με ποσοστό ελλείψεων 26,9%, και την τριάδα συμπληρώνει η περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο 24,7%.
Στρέφονται στο… outsourcing
Λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες του τουρισμού χρησιμοποιούν υπηρεσίες outsourcing. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, παρατηρείται μείωση του ποσοστού των ξενοδοχείων που δεν χρησιμοποιούν καμία εξωτερική υπηρεσία από 32% το 2021 σε 21% το 2024, δείχνοντας σαφή αλλαγή στρατηγικής στον τρόπο λειτουργίας του κλάδου.
Η πιο συχνή υπηρεσία που παρέχεται από εξωτερικό συνεργάτη για το 59% των ξενοδοχείων είναι η τήρηση των λογιστικών τους βιβλίων. Ακολουθεί η τεχνική υποστήριξη στο 40% και οι υπηρεσίες λινοθήκης στο 36%.
Από τη βαθμολογία των υπηρεσιών outsourcing προκύπτει πως τα ξενοδοχεία δείχνουν υψηλή εμπιστοσύνη στις εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως management, κρατήσεων, λογιστηρίου και τεχνικής υποστήριξης, οι οποίες σημειώνουν και την υψηλότερη αξιολόγηση. Στον αντίποδα, παρατηρούνται προβλήματα στις άμεσα συνδεδεμένες με τον πελάτη υπηρεσίες. Τμήματα όπως το housekeeping και η κουζίνα σημειώνουν σχετικά χαμηλές βαθμολογίες, ενώ οι ξενοδόχοι δεν εμφανίζονται ευχαριστημένοι από τα γραφεία αναζήτησης προσωπικού.
Ποιες ειδικότητες πάσχουν
Βάσει της μελέτης «Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία, 2024», οι ελλείψεις αφορούν τόσο εξειδικευμένο και ανειδίκευτο προσωπικό, όσο και σε διευθυντικά στελέχη. Το υψηλότερο ποσοστό ελλείψεων και με σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες παρατηρείται στους σομελιέ, στο 51%, ακολουθεί η ειδικότητα του marketing manager στο 38% και έπονται στο 35% οι ειδικότητες των executive chef και βοηθού κηπουρού.
Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότερες κενές θέσεις απασχόλησης το 2024 αφορούσαν την ειδικότητα τις καμαριέρας (5.227). Ακολούθησαν σε επίπεδο ειδικότητας:
- Σερβιτόρος: 4.468
- Βοηθός Σερβιτόρου: 3.237
- Λαντζέρης: 2.891
- Ρεσεψιονίστ: 2.871
- Μπαρίστα/Μπάρμαν-Μπαργούμαν: 2.276
- Τεχνική Υποστήριξη (Συντήρηση): 2.276
- Καθαριστής Εσωτερικών & Εξωτερικών: 2.213
- Μάγειρας Β: 1.716
- Μάγειρας Α: 1.644
«Η κατεξοχήν περιζήτητη διαχρονικά θέση είναι αυτής της καμαριέρας, καθώς αποτελεί το 16% των προβλεπόμενων θέσεων βάσει οργανογράμματος, το 17% των θέσεων που καλύφθηκαν και το 9% του συνόλου των ελλείψεων. Το 61% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος καλύπτουν οι ειδικότητες της καμαριέρας, του σερβιτόρου, του ρεσεψιονίστ, του βοηθού σερβιτόρου, του μπαρίστα, του λαντζέρη, της τεχνικής υποστήριξης και του μάγειρα (όλων των βαθμίδων). Οι ειδικότητες αυτές αντιστοιχούν στο 63% των θέσεων που καλύφθηκαν και το 52% του συνόλου των ελλείψεων», αναφέρεται στη σχετική μελέτη.
Από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 30% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 23% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση ρεσεψιονίστ, το 22% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση σερβιτόρου, το 18% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και το 17% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση μπαρίστα/μπάρμαν-μπαργούμαν και τεχνικής υποστήριξης.
Σε επίπεδο τμημάτων, εκείνο των υποστηρικτικών υπηρεσιών παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων (24%), ακολουθούμενο από τα τμήμα διοικητικών υπηρεσιών, πωλήσεων, μάρκετινγκ & ΙΤ (23%). Το ποσοστό ελλείψεων σε Κουζίνα-Υποδοχή και F&B εκτιμάται κοντά στο 20%, και για το τμήμα Οροφοκομίας στο 15%.
Προσλήψεις από τρίτες χώρες
Ενδεικτικό των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού που καταγράφουν τα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία τους, είναι το γεγονός ότι τo 47% των επιχειρηματιών προτίθεται να προσλάβει προσωπικό από τρίτες χώρες, αναδεικνύοντας την ανάγκη του τουριστικού τομέα να καλύψει κενά που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τοπικές αγορές εργασίας και να αξιοποιήσουν εναλλακτικές δεξαμενές εργαζομένων.
Μάλιστα, το 81,4% των ξενοδοχείων που σκοπεύουν να προσλάβουν προσωπικό από τρίτες χώρες ενδιαφέρεται για την ειδικότητα της καμαριέρας.
Σε γενικές γραμμές, ειδικότητες που σχετίζονται με την καθαριότητα (καμαριέρες, λαντζιέρηδες) και την εξυπηρέτηση (σερβιτόροι Β’) έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση λόγω του κρίσιμου ρόλου τους στη λειτουργία ξενοδοχείων. Ειδικότητες υποστήριξης όπως οι μάγειρες και η συντήρηση παρουσιάζουν μέτρια ζήτηση λόγω ειδικών δεξιοτήτων, ενώ ρόλοι που συνδέονται με πιο εξειδικευμένες ή περιορισμένες ανάγκες (υποδοχή, ζαχαροπλαστική) εμφανίζουν τη μικρότερη ζήτηση.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.