Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στους δασμούς

Διστακτική άνοδο σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός από την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου να κρίνει παράνομους τους «ανταποδοτικούς» δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δίνει τη θέση του στην αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει.
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,14% στις 42.142 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,53% στις 19.169 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,16% στις 5.909 μονάδες.
Το Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου, με έδρα στο Μανχάταν, αποφάνθηκε ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ παρέχει στο Κογκρέσο την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη ρύθμιση του εμπορίου με άλλες χώρες, εξουσία που δεν αναιρείται από τις έκτακτες προεδρικές εξουσίες για την προστασία της οικονομίας των ΗΠΑ.
Η αγωγή κατατέθηκε από το μη κομματικό νομικό ίδρυμα Liberty Justice Center εκ μέρους πέντε μικρών αμερικανικών επιχειρήσεων που εισάγουν προϊόντα από χώρες που επηρεάζονται από τους δασμούς. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική νομική προσφυγή κατά των δασμολογικών πολιτικών του Τραμπ.
«Το δράμα με τους δασμούς δεν έχει τελειώσει. Ο Τραμπ έχει άλλες νομικές οδούς να ακολουθήσει για να εφαρμόσει την επιθετική του δασμολογική ατζέντα και οι επενδυτές αναμένουν ότι θα τις χρησιμοποιήσει», ανέφερε ο Άνταμ Κρισαφούλι της Vital Knowledge σε σημείωμα προς τους επενδυτές.
Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, βούτηξε 6,3% σε σχέση με τον Μάρτιο στις 71,3 μονάδες.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημειώσει πτώση 1%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο 2022.
Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 14.000 στις 240.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες στις 226.000.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Nvidia πραγματοποιεί ράλι 5,7% στα 142 δολάρια.
H Nvidia ανακοίνωσε την Τετάρτη έσοδα 44,1 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 27 Απριλίου, αυξημένα κατά 69% σε ετήσια βάση και πάνω από τις προβλέψεις της Wall Street για 43,3 δισ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 26% στα 18,8 δισ. δολάρια, ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 19,5 δισ. δολάρια.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent διολισθαίνει 0,7% στα 63,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί άλμα 1,4% στις 3.340 δολάρια ανά ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,13 δολ./ευρώ.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί στο 4,45%.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.