Συναγερμός στην Κίνα για την έκθεση των τραπεζών στη Βενεζουέλα – Φόβοι για χρηματοπιστωτικό σοκ
Η σύλληψη του Nicolas Maduro από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ταράζει μόνο τη Λατινική Αμερική.
Στο Πεκίνο, οι χρηματοπιστωτικές αρχές χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, ζητώντας από τις κρατικές τράπεζες να αποκαλύψουν πόσο βαθιά είναι εκτεθειμένες στη Βενεζουέλα — και τι μπορεί να κοστίσει αυτή η γεωπολιτική έκρηξη στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα.
Έλεγχος έκθεσης από τη χρηματοπιστωτική αρχή της Κίνας
Η κινεζική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή ζήτησε από τις κρατικές τράπεζες και άλλους μεγάλους δανειστές να καταγράψουν και να αναφέρουν την πιστωτική τους έκθεση στη Βενεζουέλα, μετά τη σύλληψη του προέδρου της χώρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την πληροφορία μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχετικών διεργασιών.
Η Εθνική Διοίκηση Χρηματοπιστωτικής Ρύθμισης (NFRA) κάλεσε παράλληλα τις τράπεζες να ενισχύσουν την παρακολούθηση κινδύνων για κάθε δάνειο που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τη Βενεζουέλα, επιδιώκοντας να αποτιμήσει τις πιθανές επιπτώσεις στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ανησυχία για γεωπολιτικούς κραδασμούς
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρωτοβουλία της NFRA αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες των κινεζικών εποπτικών αρχών για τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.
Η υπόθεση της Βενεζουέλας θεωρείται ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο πολιτικά γεγονότα μπορούν να μετατραπούν σε χρηματοπιστωτικό σοκ.
Η NFRA δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό, ενισχύοντας την αίσθηση ότι οι έλεγχοι βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο.
Δάνεια «πετρέλαιο έναντι χρημάτων» στο μικροσκόπιο
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει διοχετεύσει στη Βενεζουέλα σημαντικές πιστωτικές γραμμές μέσω συμφωνιών «δάνεια έναντι πετρελαίου», ένα μοντέλο χρηματοδότησης που εξασφάλιζε ενεργειακούς πόρους στο Πεκίνο και ρευστότητα στο Καράκας.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χορηγηθεί την τελευταία δεκαετία, κυρίως μέσω κρατικών τραπεζών πολιτικής, όπως η China Development Bank.
Η αποσταθεροποίηση της Βενεζουέλας θέτει πλέον ερωτήματα για την αποπληρωμή αυτών των δανείων και την πραγματική τους αξία στους ισολογισμούς των κινεζικών τραπεζών.
Η διπλωματική στάση του Πεκίνου
Την ίδια ημέρα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου για τις εξελίξεις μετά την αμερικανική επίθεση στη Βενεζουέλα, καλώντας για την άμεση απελευθέρωση του Nicolas Maduro.
Η τοποθέτηση αυτή υπογραμμίζει ότι για την Κίνα το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και βαθιά πολιτικό.
Η Βενεζουέλα, άλλοτε στρατηγικός ενεργειακός εταίρος της Κίνας, μετατρέπεται πλέον σε δοκιμασία αντοχής για το κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε έναν κόσμο όπου η γεωπολιτική και το χρήμα συγκρούονται όλο και πιο άμεσα.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




