Σχέδιο «ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στην Λιβύη» – Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί το «αδιανόητο»

Το αδιανόητο, για το μεγάλο μέρος του πλανήτη, πλην του Τραμπ, σχέδιο να αδειάσει η Γάζα από τους κατοίκους της και ν αγίνει η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής, φαίνεται να βρίσκεται ακόμη στο μυαλό των ΗΠΑ. Αρχή, θα μπορούσε να γίνει με την μόνιμη μετεγκατάστασης 1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων της Γάζας, στην Λιβύη, που σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC News επεξεργάζεται η αμερικανική κυβέρνηση.
Το σχέδιο, σύμφωνα με NBC που επικαλείται πέντε άτομα με γνώση της διαδικασίας -ανάμεσά τους ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ- εξετάζεται τόσο σοβαρά ώστε η κυβέρνηση Τραμπ το έχει συζητήσει ήδη με την ηγεσία της Λιβύης. Οι ίδιοι δήλωσαν, ότι το Ισραήλ έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις.
Σε αντάλλαγμα, θα απελευθερωθούν για τη Λιβύη, κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι ΗΠΑ έχουν παγώσει εδώ και πάνω από μία 10ετία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα για σχόλια πριν από τη δημοσίευση του άρθρου.Μετά τη δημοσίευση, ένας εκπρόσωπος δήλωσε στο NBC News ότι «αυτές οι αναφορές είναι αναληθείς».
Από την πλευρά της Χαμάς, ο ανώτερος αξιωματούχος Μπασέμ Ναΐμ δήλωσε επίσης, ότι η ισλαμική οργάνωση δεν γνωρίζει το θέμα, που
«Οι Παλαιστίνιοι είναι βαθιά ριζωμένοι και ισχυρά αφοσιωμένοι στην πατρίδα τους. Έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρι τέλους, να θυσιάσουν τα πάντα για να υπερασπιστούν τη γη τους, την πατρίδα τους, τις οικογένειές τους και το μέλλον των παιδιών τους», δήλωσε ο Ναΐμ απαντώντας σε ερωτήσεις του NBC News. «[Οι Παλαιστίνιοι] είναι οι μόνοι που έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίσουν για τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας».
Εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.
Η Λιβύη μαστίζεται από αστάθεια και αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις καθ’ όλη τη διάρκεια των σχεδόν 14 ετών, από τότε που ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στη χώρα και ανατράπηκε ο δικτάτορας Μουαμάρ Καντάφι.
Η μετακίνηση έως και 1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων στην περιοχή, θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην εύθραυστη χώρα, που ήδη δυσκολεύεται να φροντίσει τον σημερινό πληθυσμό της, καθώς δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στα δυτικά υπό την ηγεσία του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπειμπά, και μία στα ανατολικά υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χαφτάρ, μάχονται βίαια για τον έλεγχό της.
Διαδικασία δυσκίνητη, χρονοβόρα, και δαπανηρή
Η πιο πρόσφατη δημόσια διαθέσιμη εκτίμηση της CIA, για τον τρέχοντα πληθυσμό της Λιβύης είναι περίπου 7,36 εκατομμύρια κάτοικοι. Με όρουσς κλίμακας, η απορρόφηση 1 εκατομμυρίου επιπλέον ανθρώπων, θα ισοδυναμούσε με την είσοδο 46 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ.
Το πού ακριβώς θα επανεγκατασταθούν οι Παλαιστίνιοι στη Λιβύη δεν έχει καθοριστεί, σύμφωνα με τον πρώην Αμερικανό αξιωματούχο.
Υπό έρευνα είναι και οι τρόποι μεταφορας τους από τη Γάζα στη Λιβύη — αεροπορικώς, χερσαίως και θαλάσσης — σύμφωνα με ένα από τα άτομα που έχουν άμεση γνώση της προσπάθειας.
Για παράδειγμα, θα χρειάζονταν περίπου 1.173 πτήσεις με το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο στον κόσμο, το Airbus A380, στη μέγιστη χωρητικότητά του για να μεταφέρει 1 εκατομμύριο ανθρώπους.
Χωρίς αεροδρόμιο στη Γάζα, η μεταφορά οποιουδήποτε από εκεί με πτήσεις θα απαιτούσε πρώτα τη μεταφορά του σε ένα αεροδρόμιο της περιοχής. Εάν το Ισραήλ δεν θέλει να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να περνούν από το έδαφός του, το πλησιέστερο αεροδρόμιο θα ήταν στο Κάιρο, περίπου 200 μίλια μακριά.
Η μεταφορά δια ξηράς από τη Γάζα μέσω Αιγύπτου στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, η οποία βρίσκεται ανατολικότερα από την πρωτεύουσα Τρίπολη, θα απαιτούσε οδήγηση περίπου 1.300 μιλίων.
Περίπου 55 άτομα χωράνε σε ένα επιβατικό λεωφορείο,
Έως και 2.000 άτομα μπορούν να χωρέσουν στις κορυφαίες εκδόσεις ορισμένων από τα οχηματαγωγά πλοία που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ για τη μεταφορά αμάχων κατά μήκος της Μεσογείου Θάλασσας ,για να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης το 2011.
Εάν αυτά τα πλοία επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν — και υποθέτοντας ότι δεν χρειάζονταν ανεφοδιασμό και οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές — θα χρειάζονταν εκατοντάδες ταξίδια που διαρκούσαν περισσότερο από μία ημέρα για να ταξιδέψουν έως και 1 εκατομμύριο άνθρωποι από τη Γάζα στη Βεγγάζη.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.