Σχέδιο διχοτόμησης της Ουκρανίας στα πρότυπα του μεταπολεμικού Βερολίνου εισηγείται η ομάδα Τραμπ

Σχέδιο διχοτόμησης της Ουκρανίας στα πρότυπα του μεταπολεμικού Βερολίνου εισηγείται η ομάδα Τραμπ



Την διαίρεση της Ουκρανίας «σχεδόν όπως το Βερολίνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας εισηγείται ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, στρατηγός Κιθ Κέλογκ, ηγετική φυσιογνωμία στις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου προτείνει ότι τα βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα να αποκτήσουν ζώνες ελέγχου στα δυτικά της χώρας ως μέρος μιας «δύναμης αποτροπής», με τον ρωσικό στρατό να βρίσκεται στα κατεχόμενα ανατολικά. Ανάμεσά τους θα ήταν ουκρανικές δυνάμεις και μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Ο 80χρονος Κέλογκ δηλώνει ότι μια τέτοια αγγλογαλλική δύναμη δυτικά του ποταμού Δνείπερου που διχοτομεί την Ουκρανία από βορρά προς νότο και διασχίζει το Κίεβο, «δεν θα ήταν καθόλου προκλητική» για τη Μόσχα. Είπε ακόμη ότι η Ουκρανία είναι «μια αρκετά μεγάλη χώρα για να φιλοξενήσει αρκετούς στρατούς που επιδιώκουν να επιβάλουν κατάπαυση του πυρός».

Οπως το Βερολίνο

«Μπορείτε να το φανταστείτε με αυτό που συνέβη στο Βερολίνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν είχατε μια ρωσική ζώνη, μια γαλλική ζώνη και μια βρετανική ζώνη, μια ζώνη των ΗΠΑ», είπε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Αμερική δεν θα παράσχει χερσαίες δυνάμεις. Προτείνει επίσης μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 18 μιλίων θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά μήκος των υφιστάμενων συνοριακών γραμμών στα ανατολικά.

Υπόρρητο στοιχείο στο σχέδιο του στρατηγού είναι η αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ του de facto ελέγχου της Ρωσίας στη γη που κατέχουν αυτή τη στιγμή, σχολιάζουν οι Times και προσθέτουν το (αυτονόητο):

Η Ουκρανία, η οποία σε αντίθεση με τη ναζιστική Γερμανία το 1945 έχει μια λειτουργική και φιλοδυτική κυβέρνηση, μπορεί να δει το γεγονός ότι καθίσταται συγκρίσιμη με το μεταπολεμικό Βερολίνο ως άτοπη, ειδικά καθώς μια από τις αβάσιμες δικαιολογίες της Ρωσίας για την εισβολή της ήταν να «απο-ναζιστοποιήσει» τη χώρα».

Αποκαλυπτήρια

Οι παρατηρήσεις Κέλογκ δίνουν πάντως μια από τις πιο ξεκάθαρες ματιές για το πώς οραματίζεται ο Τραμπ το μέλλον της Ουκρανίας τουλάχιστον με βάση όσα γνωρίζει ο κύκλος εκείνων που εμπλέκονται στον σχεδιασμό κατάπαυσης του πυρός. Είναι επίσης η πρώτη πρόταση από ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο ότι ο ποταμός Δνείπερος θα μπορούσε να καταστεί μια γραμμή οριοθέτησης εντός της Ουκρανίας μετά από μια κατάπαυση του πυρός, αν και ο Κέλογκ δεν υποστηρίζει την παραχώρηση οποιουδήποτε περαιτέρω εδάφους ανατολικά του ποταμού στη Μόσχα.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων