Τέμπη: Ένταση και αναβολή στη δίκη κατά των ελεγκτών της Αρχής Διαφάνειας για τη σύμβαση 717
Δεκτή έκανε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο την παράσταση των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών στη δίκη των δύο ελεγκτών της Αρχής Διαφάνειας κατηγορουμένων για παράβαση καθήκοντος σχετικά με το πόρισμα που συνέταξαν για την καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου της σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ.
«Το δικαστήριο απορρίπτει τις αντιρρήσεις και δέχεται την παράσταση» είπε ο πρόεδρος ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε ότι η δίκη αναβάλλεται προκείμενου να κληθεί και να παρασταθεί προς Υποστήριξη της Κατηγορίας το Δημόσιο. «Από τη στιγμή που έλασσον δεν μπορεί να μην παρασταθεί για το μείζον» είπε.
Η δίκη αναβλήθηκε για τις 3 Μαρτίου.
Νωρίτερα η εισαγγελέας ζήτησε να μην γίνει δεκτή η παράσταση προς Υποστήριξη της Κατηγορίας των συγγενών θυμάτων των Τεμπών, κρίνοντας ότι «δεν προκύπτει άμεση ζημία των συγγενών» από τις ενέργειες των δύο ελεγκτών. Όπως είπε «δεν είναι αντικείμενο της δίκης η καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου» συμπληρώνοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα ήταν κρίσιμο για την κύρια υπόθεση και για αυτό αναζήτησε το πόρισμα των δύο ελεγκτών ο ανακριτής ώστε να διερευνήσει αν η καθυστέρηση εκτέλεσης της 717 συνδέεται με το δυστύχημα. «Δεν είναι αντικείμενο της παρούσας δίκης η καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου» είπε η εισαγγελέας η οποία τόνισε ότι στην υπόθεση των δύο ελεγκτών «παθόν είναι το Δημόσιο».
Η πλευρά των συγγενών στις δευτερολογίες των εκπροσώπων της, αντέτεινε: «Καλείστε κύριε πρόεδρε να αντιμετωπίσετε το εξής παράδοξο: Να αποβάλλετε εμάς, άμεσα ζημιωθέντες, από αυτά τα έδρανα και να έχετε στα έδρανα της υπεράσπισης το Δημόσιο».
Ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους στην δευτερολογία του, επανέλαβε ότι δεν έχει σχέση η δίκη των ελεγκτών με τον πόνο για τις απώλειες τους.
Η τοποθέτηση του συνηγόρου των κατηγορουμένων προκάλεσε αντιδράσεις στην πλευρά των συγγενών.
Ο συνήγορος είπε ότι «το Δημόσιο έκανε στάθμιση συμφερόντων. Δεν αποδόθηκε πειθαρχική ευθύνη στους δύο ελεγκτές και επομένως μπορούσε η Αρχή να ζητήσει να εκπροσωπηθούν από το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους».
Κατά τη διάρκεια των δευτερολογιών των συνηγόρων, ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, που έχασε την μητέρα του στα Τέμπη, εκνευρίστηκε με την τοποθέτηση του συνηγόρου των κατηγορουμένων, φωνάζοντας «ντροπή σας. Πήρα την μάνα μου διαμελισμένη και μιλάς έτσι; Αντί να κοιτάς χαμηλά;».
Ο πρόεδρος ζήτησε να βγει εκτός δικαστικής αίθουσας γιατί «εδώ διεξάγεται δίκη». «Να τη χαίρεστε!» σχολίασε ο Αντώνης Ψαρόπουλος που ακολούθησε τον κ. Ελευθεριάδη εκτός της δικαστικής αίθουσας.
Η ανακοίνωση των συγγενών θυμάτων των Τεμπών
Για το θέμα ανακοίνωση είχαν εκδώσει συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών:
Από το 2018 ξεκίνησε από το τότε Σ.Ε. Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης η διερεύνηση, στα πλαίσια δικογραφίας που είχε σχηματιστεί από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, για απιστία επίορκων δημοσίων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση της σύμβασης 717/2014 «Ανάταξη και Αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας». Η έρευνα αρχικά ανατέθηκε στην Επιθεωρήτρια Μαγδαληνή Γεροντίδου, από την οποία όμως, στη συνέχεια, σκοπίμως (;) αφαιρέθηκε και ανατέθηκε τον Μάιο του 2021 στους Ελεγκτές Χρήστο Σπηλιωτόπουλο και Δημήτριο Τραπεζιώτη.
Οι ανωτέρω ελεγκτές, παρά τη διαπίστωση σωρείας αντισυμβατικών και παράνομων πράξεων, κατέληξαν με το πόρισμα τους, αυθαίρετα και αντιφατικά, στην ανεπίτρεπτη και παράνομη αξιολογική κρίση ότι δεν πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των ανωτέρω επίορκων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ. Αποτέλεσμα του πορίσματός τους ήταν η υπόθεση να τεθεί αρχικά στο αρχείο από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Η παράνομη συμπεριφορά των δύο ελεγκτών συνέβαλε στην ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση της υλοποίηση της σύμβασης 717/2014, με τελικό αποτέλεσμα την εγκληματική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη και το θάνατο 57 ανθρώπων, γεγονότα που δεν θα είχαν επέλθει εάν οι ανωτέρω δύο ελεγκτές είχαν αναδείξει εγκαίρως, ως όφειλαν, την παράνομη συμπεριφορά των αρμόδιων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ.
Παρ’ όλα αυτά την Παρασκευή 7.11.25 οι ανωτέρω δύο ελεγκτές δικάζονται, μετά από αναβολή, όχι για κακούργημα αλλά για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, δικαιώνοντας έτσι και την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αδειλίνη, η οποία, όταν στις 12-12-2023 της θέσαμε το θέμα της σχέσης της σύμβασης 717 με το έγκλημα των Τεμπών, δεν δίστασε να μας αντικρούσει με το αποπροσανατολιστικό κυβερνητικό αφήγημα «τι σχέση μπορεί να έχει η σύμβαση 717 με τη θανατηφόρα σύγκρουση»! Εν όψει των ανωτέρω θα δηλώσουμε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά των δύο ελεγκτών, ώστε να τιμωρηθούν για τις κακουργηματικές στην πραγματικότητα ενέργειές τους, δεδομένου ότι οι σκόπιμες εγκληματικές ενέργειές τους οδήγησαν στο θάνατο τους αγαπημένους μας.
Οι συγγενείς των θυμάτων
Γκανίδου Δέσποινα
Παπάζογλου Λυσσίμαχος
Βασάρα Ελένη
Τσακλίδης Γεώργιος
Χατζηβασιλείου Νικόλαος
Φιοριάν Γαβριέλα
Παπαγγελής Ηλίας
Ντόλκα Μαρία
Παυλίδου Έλλη
Παυλίδης Βασίλειος
Παυλίδης Σωκράτης
Χούπας Χρήστος
Γκοντούλη Ασημίνα
Ψαρόπουλος Αντώνιος
Ελευθεριάδης Θεόδωρος
Ασλανίδης Παύλος
Λαζαρίδου Νικολέτα
Ασλανίδης Ιωάννης
Ασλανίδης Άγγελος
Μπέζας Δημήτριος
Κοκάλα Φωτεινή
Χατζηχαραλάμπους Βασίλειος
Γεωργακοπούλου Περσεφόνη
Χατζηχαραλάμπους Ανδρέας
Ανδρεάδου Κανέλα
Καρασάββας Αντώνιος
Καρασάββα Ζαφειρώ
Τιλκερίδης Χρήστος
Παπαπέτρου Πέτρα
Τιλκερίδης Δημήτριος
Τιλκερίδης Λουκάς
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




