Τα δύο νέα κόμματα που βρίσκονται στα σκαριά και ο ρόλος ενός βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας

Πλησιάζει το πολιτικό τέλος προβεβλημένου πρώην υπουργού, τα σχέδια του Θωμά Βαρβιτσιώτη και ο πραγματικός λόγος του ταξιδιού του Μητσοτάκη στη Ρώμη



Δουλεύει ήδη μηχανισμός Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να έχει φύγει από τη Νέα Δημοκρατία με τη σφραγίδα της διαγραφής, αλλά το πολιτικό του παιχνίδι μόλις άρχισε. Ο πρώην πρωθυπουργός κινείται αθόρυβα αλλά μεθοδικά, ετοιμάζοντας -όπως αρκετοί πιστεύουν- τη δική του πολιτική επιστροφή. Για δεύτερη φορά όχι ως μέρος της παράταξης που υπηρέτησε, αλλά απέναντί της. Οι ψίθυροι για νέο κόμμα δεν είναι πια απλώς σενάρια. Στο περιβάλλον του Σαμαρά, πλέον, δεν αποκλείουν τίποτα. Κάποιοι μιλούν ήδη για έτοιμους πυρήνες στελεχών, πρόθυμους να συνταχθούν μαζί του στην «επανίδρυση του αυθεντικού πατριωτικού κέντρου», όπως το ονομάζουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι ο Σαμαράς επιχειρεί να εκφράσει το κομμάτι εκείνο της Δεξιάς που νιώθει προδομένο από την πιο τεχνοκρατική και μετριοπαθή εκδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το «συντεταγμένο νέο ξεκίνημα»

Η διαγραφή του τον Νοέμβριο του 2024 δεν ήταν ένα απλό εσωκομματικό επεισόδιο. Ήταν το σημείο καμπής. Έκτοτε, κάθε του δήλωση, κάθε του δημόσια εμφάνιση λειτουργεί σαν μήνυμα προς εκείνους που ψάχνουν πολιτική στέγη και ιδεολογική καθαρότητα. Και δεν είναι τυχαίο ότι, όσο πιο έντονη γίνεται η κρίση στη Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο συχνές γίνονται και οι διαρροές για «συντεταγμένο νέο ξεκίνημα». Με αποκορύφωμα το άρθρο στα Νέα που ακόμη είναι σημείο αναφοράς, όσες ημέρες κι αν έχουν περάσει. Ο ίδιος προφανώς και αποφεύγει προς το παρόν τις επίσημες εξαγγελίες. Όχι μόνο επειδή δεν θέλει να φανεί βιαστικός ή αλαζόνας αλλά γι’ αυτό που σας αποκάλυψα χθες. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να δώσει χρόνο και χώρο στην Κυβέρνηση να τον αποδομήσει. Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει ήδη ενεργοποιήσει παλιές επαφές, όχι μόνο από τον σκληρό μηχανισμό της ευρύτερης Μεσσηνίας, αλλά και από πρώην βουλευτές, πρώην υπουργούς και στρατηγικούς συμβούλους της «γαλάζιας παλαιάς φρουράς».

Ο ρόλος του Στυλιανίδη

Ακούγεται πως ενεργό ρόλο στο εγχείρημα αναμένεται να παίξει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο βουλευτής Ροδόπης μπορεί να κρατά χαμηλούς τόνους δημόσια, αλλά στο παρασκήνιο κινείται μεθοδικά, έχοντας τη δική του ατζέντα. Δεν είναι λίγοι στη Νέα Δημοκρατία που τον βλέπουν πια όχι απλώς ως «κριτική συμπολίτευση», αλλά ως έναν από τους βασικούς πόλους εσωκομματικής πίεσης. Ίσως, και κάτι παραπάνω. Τους τελευταίους μήνες, ο καραμανλικός Στυλιανίδης λειτουργεί σαν «η φωνή της παλιάς Δεξιάς» που νιώθει ότι η κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί από τις ρίζες της. Με τις συνεχείς παρεμβάσεις του για τη Θράκη, το δημογραφικό, την ατζέντα της περιφέρειας και την πολιτική αποξένωση του παραδοσιακού εκλογικού ακροατηρίου της ΝΔ και στέλνει μηνύματα προς το Μαξίμου. Μια ρητορική που σίγουρα ταιριάζει στη φιλοσοφία του Αντώνη Σαμαρά.

Ένα κόμμα που θα άρεσε στον Τραμπ

Ποιος είναι ο στόχος αυτής της κινητοποίησης; Ένα κόμμα με καθαρή δεξιά ταυτότητα, χωρίς «αριστερόστροφες εκπτώσεις», που θα απευθύνεται ευθέως στον απογοητευμένο ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας και στον ευρύτερο χώρο των πατριωτών, των συντηρητικών και των «εθνικά ευαίσθητων». Ένα κόμμα που θα άρεσε και στον Ντόναλντ Τραμπ. Για την ώρα, το στρατηγείο του Σαμαρά στήνεται χαμηλόφωνα, με τα ραντεβού να κλείνονται διακριτικά και τη ρητορική να χτίζεται σταδιακά. Αλλά όλοι καταλαβαίνουν πως όταν αποφασίσει να μιλήσει ανοιχτά, δεν θα πρόκειται απλώς για μια πολιτική παρέμβαση, αλλά για την έναρξη ενός νέου γύρου σύγκρουσης στο δεξιό τόξο του πολιτικού σκηνικού. Και ο Αντώνης Σαμαράς, το ξέρουμε καλά, δεν μπαίνει στη μάχη για να χάσει.

Παρακολουθούν με προσοχή στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή της κινήσεις του Σαμαρά. Αν και εφόσον δημιουργηθεί αυτό το σχήμα, μπορεί να τραβήξει διψήφια ποσοστά; Μπορεί να κόψει τον δρόμο για μελλοντική αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας;

Έχει στήσει καρτέρι ο Τσίπρας

Δεν είναι μυστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή, αλλά αυτή τη φορά όχι ως ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ – τουλάχιστον όχι του κόμματος που άφησε πίσω του. Μετά από μήνες σιωπής και προσεκτικών κινήσεων, ο πρώην πρωθυπουργός περιμένει την κατάλληλη ώρα για να βάλει μπροστά το νέο του πολιτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που στήνεται μακριά από τα φώτα της Κουμουνδούρου και στηρίζεται στις «καθαρές» σελίδες μιας νέας εποχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός έχει καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον πολιτικά «καμένο χαρτί». Δεν τον εκφράζει, δεν τον εμπνέει και κυρίως δεν μπορεί να τον ακολουθήσει στο επόμενο βήμα. Το κόμμα, όπως διαμορφώθηκε μετά την αποχώρησή του, έχει χάσει τον προσανατολισμό του και μετατρέπεται σταδιακά σε μια σκιά του εαυτού του, όποιος κι αν ήταν. Έτσι, αποφάσισε να κόψει το νήμα όταν έρθει η ώρα, να δημιουργήσει κάτι νέο. Εκ του μηδενός. Με νέους ανθρώπους, χωρίς βαρίδια, χωρίς «παλιούς συντρόφους».

Ένα κόμμα χωρίς τους «παλαίμαχους» της Κουμουνδούρου

Στο νέο εγχείρημα δεν χωρούν τα πρόσωπα του παρελθόντος. Ούτε καν για λόγους ισορροπίας ή συμβιβασμού. Ο Τσίπρας φαίνεται να μην θέλει καμία απολύτως συνεργασία με στελέχη που ταυτίστηκαν με την εσωστρέφεια, τις τάσεις, τις συνιστώσες και τις διαλυτικές παθογένειες του ΣΥΡΙΖΑ. Τακτικός του συνομιλητή μου μετέφερε ότι έχει διαμηνύσει στον στενό κύκλο του του πως «αν πρόκειται να ξαναπαίξουμε το ίδιο έργο με τους ίδιους ηθοποιούς, καλύτερα να μη γίνει ποτέ το ξεκίνημα». Ο ίδιος ετοιμάζεται να εμφανιστεί ως ηγέτης μιας σύγχρονης, σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, που θα συνδέεται με τις μεγάλες δυνάμεις της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Θέλει ένα κόμμα μοντέρνο, ευρωπαϊκό, χωρίς ενοχές και ιδεολογικές νευρώσεις. Στο πλάι του δεν θα δούμε τους γνωστούς «παλαίμαχους» της Κουμουνδούρου ή αυτούς της Νέας Αριστεράς. Θα ψάξει για πρόσωπα που δεν ταυτίστηκαν με μικροκομματικές ίντριγκες και δεν δημιουργούν πολιτική δυσφορία στους ψηφοφόρους.

Διαβάστε στην παρασκηνιακή στήλη Πρεστίζ

Το σχέδιο του Σαμαρά για να μην καεί το κόμμα του, ο υπουργός που αγαπάει τις ταβέρνες και μια ερώτηση στην Κωνσταντοπούλου

Πώς θέλει η ΝΔ να εγκλωβίσει τον Ανδρουλάκη, ποιος ελέγχει τον ΣΥΡΙΖΑ και ο δρόμος για την αυτοδυναμία

Οι διαφορές Καραμανλή – Σαμαρά, τα σχόλια για την Γκίλφοϊλ και η βουλευτής που σκέφτεται να αποσυρθεί

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων