Τα μεγαλύτερα κέρδη της 15ετίας πέτυχε η σουηδική κορόνα

Ακόμη και μετά το καλύτερο τρίμηνο εδώ και μιάμιση δεκαετία, το ράλι του σουηδικού νομίσματος έχει ακόμα περιθώριο να τρέξει, σύμφωνα με τις τράπεζες SEB και Svenska Handelsbanken.
Παρά τα βραχυπρόθεσμα εμπόδια, η κορόνα θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά 3% έναντι του ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με έρευνα της SEB. Έχει ήδη αυξηθεί περίπου 10% έναντι του δολαρίου και σχεδόν 6% έναντι του ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Μια τριετής περίοδος επίμονης αδυναμίας φαίνεται τελικά πως τελειώνει για την κορόνα, καθώς η οικονομία της Σουηδίας ανακάμπτει και η Ευρώπη ετοιμάζεται να απελευθερώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες.
Η Σουηδία θα μπορούσε να ωφεληθεί περισσότερο από άλλα κράτη, διότι οι αμυντικές εξαγωγές της είναι από τις μεγαλύτερες ως μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Εταιρείες όπως η Saab και η BAE Systems παράγουν τα πάντα, από μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια μέχρι υποστήριξη όπλων, οχημάτων μάχης και αερομεταφερόμενες πλατφόρμες.
Η γενική προοπτική «δείχνει ισχυρότερη κορόνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», λέει ο Karl Steiner, επικεφαλής ανάλυσης στη SEB.
Τα στοιχήματα έχουν μετατοπιστεί σημαντικά προς περισσότερα κέρδη, σύμφωνα με τις δύο σουηδικές τράπεζες.
Προβλέψεις δείχνουν ισοτιμία 10,70 κορόνες έναντι του ευρώ μέχρι τα μέσα του έτους και 10,50 κορόνες στο τέλος της χρονιάς.
Το σουηδικό νόμισμα, ωστόσο, συνήθως αντιμετωπίζει εποχιακές εκροές αυτή την εποχή του χρόνου, καθώς οι ξένοι επενδυτές επανεπενδύουν τα μερίσματα που έχουν κερδίσει από την κατοχή σουηδικών μετοχών.
Σύμφωνα με τον Derek Halpenny της MUFG, τα κέρδη της κορόνας φαίνονται λίγο υπερβολικά, πράγμα που σημαίνει ότι το νόμισμα θα μπορούσε να πληγεί εάν η ανακοίνωση δασμών του Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου τρομοκρατήσει τις αγορές.
Τυχόν διολίσθηση του ευρώ σε περίπου 1,06 δολάρια πιθανότατα θα επαναφέρει την ισοτιμία στις 11,00 κορόνες έναντι του κοινού νομίσματος, είναι η άλλη άποψη.
Την ίδια στιγμή, όμως, η SEB κάνει λόγο για «βραχυπρόθεσμους τακτικούς κινδύνους» και επιμένει στο βασικό σενάριο για «στρατηγικά ισχυρότερη κορόνα».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.