Τεκτονικές αλλαγές στον Καύκασο – Τελειώνει η ρωσική επιρροή, στήνουν τουρκικό προτεκτοράτο σε Αρμενία και Κεντρική Ασία

Οι εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν από την πτώση Assad απειλούν τη γεωπολιτική ισορροπία
Η πτώση του Bassar al-Assad στη Συρία, ένα γεγονός που πολλοί χαρακτηρίζουν ως μαύρο κύκνο, έχει πυροδοτήσει ένα εκρηκτικό ντόμινο γεωπολιτικών εξελίξεων που απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη τη ρωσική επιρροή στον Νότιο Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα, την Κασπία και την Κεντρική Ασία.
Στο επίκεντρο αυτής της γεωπολιτικής θύελλας βρίσκεται η Τουρκία, η οποία επεκτείνει ταχύτατα τη σφαίρα επιρροής της ανατολικά προς την Κασπία και την Κεντρική Ασία, εκτοπίζοντας τη Ρωσία από στρατηγικά κρίσιμες περιοχές.
Στην Αρμενία, η αντιπολίτευση βράζει, φοβούμενη ότι ο πρωθυπουργός Nikol Pashinyan ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα σε προτεκτοράτο Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν.
Καταλύτης αυτής της ανησυχίας είναι ο περίφημος διάδρομος του «Ζανγκεζούρ», που σύμφωνα με πληροφορίες ο Pashinyan είναι διατεθειμένος να ανοίξει χωρίς να τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο, όπως είχε συμφωνηθεί.
Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία κατάπαυσης πυρός του Νοεμβρίου 2020, υπό τη διαμεσολάβηση της Μόσχας, προέβλεπε τη δημιουργία διαδρόμου υπό ρωσικό έλεγχο που θα διέσχιζε την επαρχία Syunik της νότιας Αρμενίας (γνωστή ως Ζανγκεζούρ για το Μπακού), ώστε να ενώνει τα αποκομμένα τμήματα του Αζερμπαϊτζάν.
Όμως, η Ρωσία βλέπει τώρα να της αφαιρούν τον έλεγχο, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να διασφαλίσει ανεμπόδιστες στρατιωτικές και εμπορικές διόδους προς την Κεντρική Ασία, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τη ρωσική παρουσία στην περιοχή.
Ρωγμές στις σχέσεις Ρωσίας – Αζερμπαϊτζάν
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένταση έχει ξεσπάσει και στις σχέσεις Ρωσίας – Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρόεδρος Ilham Aliyev φαίνεται πλέον να βλέπει το μέλλον της χώρας του πιο κοντά στην τουρκική σφαίρα επιρροής, εγκαταλείποντας τη μέχρι τώρα ισορροπία Μπακού ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα.
Οι πληροφορίες ότι ο διάδρομος του Ζανγκεζούρ ενδέχεται να ανοίξει εκτός ρωσικού ελέγχου οδήγησαν τον Aliyev σε αλλαγή πλεύσης…
Μάλιστα αυτή ακριβώς η αλλαγή πορείας τον ώθησε ακόμη και να επιτεθεί ευθέως στη Ρωσία για λόγους γοήτρου και ισχύος στην περιοχή.
Η αποκορύφωση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης ήρθε όταν αζερικές δυνάμεις εισέβαλαν στα γραφεία του Sputnik, ξυλοκοπώντας Ρώσους υπαλλήλους – κίνηση που η Μόσχα εκλαμβάνει ως casus belli και τεράστια προσβολή.
Όλες αυτές οι εξελίξεις συνδέονται άμεσα με την πτώση του Assad, η οποία άνοιξε το δρόμο για πλήρη ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή.
Η Τουρκία είχε αρχικά ενισχυθεί στη Συρία, μέχρι που τρόμαξε το Ισραήλ, γεγονός που ώθησε τον Trump να επαναφέρει στο προσκήνιο τον άλλοτε τρομοκράτη Ahmad al-Sharaa (al-Julani), για να διαχειριστεί τις εντάσεις.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον al-Julani να εξετάζει ακόμη και ένταξη στις Συμφωνίες του Αβραάμ με το Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ αφαίρεσαν κυρώσεις κατά της Συρίας.
Αν και αυτές οι κινήσεις περιορίζουν προσωρινά την τουρκική επιρροή στη Συρία, η Τουρκία φαίνεται να παίρνει ως αποζημίωση τον έλεγχο της Αρμενίας, κάτι που ενδέχεται να αποφάσισε ο Trump ως «δώρο» στον Erdogan.
Για τις ΗΠΑ, άλλωστε, το να διατηρήσουν την Αρμενία ως προκεχωρημένο φυλάκιο κατά της Ρωσίας αποδείχθηκε δαπανηρό και αδιέξοδο, αφού η Γεωργία αντιστάθηκε σε κάθε απόπειρα «έγχρωμης επανάστασης».
Η αποτυχία αυτή διέλυσε τις αμερικανογαλλικές γραμμές ανεφοδιασμού προς την Αρμενία, και έτσι η Δύση θεωρεί πλέον περιττό αυτό το «νεκρό βάρος».
Η Τουρκία αναδύεται ως Μεγάλη Δύναμη της Ευρασίας
Όλα δείχνουν πως η κατάρρευση του Assad λειτουργεί ως επιταχυντής τεκτονικών αλλαγών, που πλέον απειλούν να σβήσουν τη ρωσική επιρροή από το γεωπολιτικό χάρτη της Ευρασίας.
Και μπορεί ο Aliyev να νομίζει ότι κερδίζει πόντους απέναντι στη Ρωσία, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν πως, αν συνεχίσει το παιχνίδι αυτό, το Αζερμπαϊτζάν κινδυνεύει να καταντήσει απλός δορυφόρος της Τουρκίας, χάνοντας την πολυτέλεια του γεωπολιτικού εξισορροπητή.
Το Bankingnews.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις που μπορεί να αλλάξουν ριζικά τον ενεργειακό χάρτη, τις ροές εμπορίου και τη μοιρασιά της παγκόσμιας ισχύος.
Και το ερώτημα που πλέον πλανάται απειλητικά είναι ένα: Ξημερώνει το τέλος της ρωσικής κυριαρχίας στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία; Και ποιος θα γεμίσει το κενό εξουσίας που αφήνει πίσω της;
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.