Τι κερδίζει η ΔΕΠΑ από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με Gazprom

Στη συνέχιση της προμήθειας φυσικού αέριου ως τα τέλη του 2026 σε ανταγωνιστικές τιμές, στην άρση μιας νομικής και εμπορικής εκκρεμότητας και κυρίως στη διαγραφή των οικονομικών απαιτήσεων της Gazprom, εστιάζουν τα κέρδη για τη ΔΕΠΑ από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη ρωσική εταιρεία.
Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του deal, οι εξελίξεις και η επιλογή της προσφυγής στη διαιτησία φαίνεται να δικαιώνουν την εταιρεία, καθώς σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, και ενώ απομένουν 5 μήνες μέχρι την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο της Σιγκαπούρης, η Gazprom επαναπροσέγγισε τη ΔΕΠΑ, καταθέτοντας συμβιβαστική πρόταση.
Σε συνέχεια αυτού του νέου γύρου επαφών των δύο πλευρών ήρθε η εξωδικαστική συμφωνία που εξασφαλίζει τη συνέχιση των ρωσικών ροών στην ελληνική αγορά, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2026.
Στη πραγματικότητα, η συμφωνία εξαιρείται από το σταδιακό «στοπ» της Κομισιόν στο ρωσικό αέριο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2026, καθώς πρόκειται για υφιστάμενη σύμβαση και όχι καινούργια. Οι συμφωνίες που αφορούν αέριο αγωγών που συνδέεται με μακροπρόθεσμα συμβόλαια θα συνεχίσουν να επιτρέπονται έως τα τέλη του 2027, σύμφωνα τουλάχιστον με το σχέδιο της Επιτροπής.
Το πακέτο που έχουν ανακοινώσει οι Βρυξέλλες για σταδιακή απαγόρευση των εισαγωγών αερίου από τη Μόσχα, αρχής γενομένης από του χρόνου, έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις στις χώρες-μέλη και ειδικά όσες έχουν υψηλή ακόμη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. όπως η Ελλάδα (40% των συνολικών μας εισαγωγών στο πεντάμηνο).
Τις επιφυλάξεις του είχε εκφράσει ανοικτά από το πρόσφατο Energy Transition Summit, o υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, λέγοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει. Στη λογική αυτή είχε θέσει μια σειρά από προαπαιτούμενα για να επιτευχθεί, όπως είχε πει, μια «ρεαλιστική» απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, με κυριότερο, το τέλος των ρωσικών εισαγωγών να γίνει κατά τρόπο που δεν θα οδηγεί σε αύξηση των τιμών.
Συνοψίζοντας, πηγές της εταιρείας μιλούν για τέσσερα συνολικά οφέλη από την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Gazprom.
- Απομακρύνεται ο κίνδυνος να διακοπούν οι ροές ρωσικού αερίου εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας. Η συμφωνία αποτρέπει μια τυχόν διακοπή ρωσικών ροών ειδικά σε μια περίοδο εντάσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σενάριο διόλου απίθανο, όπως μεταφέρουν πηγές της εταιρείας. Και αυτό, καθώς στο σενάριο που η ΔΕΠΑ κέρδιζε τη Διαιτησία, εφόσον η ρωσική πλευρά αρνούνταν να καταβάλει τα οφειλόμενα (όπως έχει δείξει η εμπειρία άλλων δικαστικών αποφάσεων σε Διαιτησίες που έχει χάσει η Gazprom), η ελληνική εταιρεία θα έπρεπε να προχωρήσει σε παρακράτηση πληρωμών τρίτων υπέρ της Gazprom (κατάσχεση εις χείρας τρίτων). Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που έχει η ρωσική εταιρεία στην Ελλάδα είναι οι ποσότητες αερίου που πουλάει στη ΔΕΗ και στη Metlen. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως λένε πηγές της ΔΕΠΑ, η διάρρηξη των σχέσεων με την Gazprom θα ήταν ολοσχερής.
- Διαγραφή όλων των οικονομικών απαιτήσεων της Gazprom. Ακυρώνονται οι αξιώσεις για ρήτρες take or pay από τη ΔΕΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.
- Εξασφάλιση ανταγωνιστικής τιμής φυσικού αερίου έως το τέλος του 2026. Η συμφωνία προβλέπει αναδρομική έκπτωση τιμής και διασφαλίζει ένα σταθερό κόστος προμήθειας.
- Αίρεται μια σημαντική νομική και εμπορική αβεβαιότητα. Το περιβάλλον γίνεται πλέον προβλέψιμο για την ελληνική εταιρεία, χωρίς νομικές ή εμπορικές εκκρεμότητες, όπως η υπόθεση με τη Gazprom, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον από εδώ και πέρα σχεδιασμό τόσο για την ίδια, όσο και για το βασικό της μέτοχο, το Υπερταμείο.
Η υπόθεση της διένεξης ΔΕΠΑ – Gazprom ξεκινά από τον Νοέμβριο του 2022 όταν η ελληνική εταιρεία είχε καταθέσει αίτημα αναθεώρησης της τιμής, με το επιχείρημα ότι αυτή ήταν πολύ υψηλή, τόσο σε σύγκριση με το spot LNG, όσο και σε σχέση με την τιμή πώλησης της Gazprom προς άλλους παίκτες στην ελληνική αγορά για το διάστημα 2022-2024.
Στις διαπραγματεύσεις που διήρκησαν όλο το 2023 δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κάποια λύση, με αποτέλεσμα η ΔΕΠΑ να καταφύγει το Μάρτιο του 2024 στη διεθνή διαιτησία.
Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, ήταν ότι η ρωσική εταιρεία είχε παραβιάσει τον όρο που προβλέπει ότι υποχρεούται να της παραδίδει αέριο σε τιμή φθηνότερη από κάθε άλλη μορφή ενέργειας στην ελληνική αγορά.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.