Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ GHF πρότεινε «Ζώνες Ανθρώπινης Διέλευσης» για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα

Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ GHF πρότεινε «Ζώνες Ανθρώπινης Διέλευσης» για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα



Το αμφιλεγόμενο Ανθρωπιστικό Ίδρυμα(GHF) που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ πρότεινε την κατασκευή καταυλισμών με την ονομασία «Ζώνες Ανθρωπιστικής Διέλευσης» εντός – και πιθανώς εκτός – της Γάζας για τη στέγαση του παλαιστινιακού πληθυσμού, σύμφωνα με πρόταση που εξέτασε το Reuters, η οποία σκιαγραφεί το όραμά της για την «αντικατάσταση του ελέγχου της Χαμάς επί του πληθυσμού στη Γάζα».

Το σχέδιο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που δημιουργήθηκε κάποια στιγμή μετά τις 11 Φεβρουαρίου για το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Διέλευσης της Γάζας, ή GHF, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, υποβλήθηκε στην κυβέρνηση Τραμπ και συζητήθηκε πρόσφατα στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Το σχέδιο, που εξέτασε το Reuters, περιγράφει τους καταυλισμούς ως «μεγάλης κλίμακας» και «εθελοντικά» μέρη όπου ο πληθυσμός της Γάζας θα μπορούσε «να διαμείνει προσωρινά, να αποριζοσπαστικοποιηθεί, να επανενταχθεί και να προετοιμαστεί για μετεγκατάσταση εάν το επιθυμεί».

Η Washington Post έκανε μια αναφορά στα σχέδια του GHF για την κατασκευή συγκροτημάτων κατοικιών για τους Παλαιστίνιους άμαχους τον Μάιο.

Μια παρουσίαση διαφανειών που είδε το Reuters αναλύει λεπτομερώς τις «Ζώνες Ανθρωπιστικής Διέλευσης», συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εφαρμογής τους και του κόστους τους. Ζητά τη χρήση των εκτεταμένων εγκαταστάσεων για να «κερδηθεί η εμπιστοσύνη του τοπικού πληθυσμού» και να διευκολυνθεί το «όραμα» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ανεξάρτητα την κατάσταση του σχεδίου, ποιος το υπέβαλε ή αν εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση.

Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα, απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, αρνήθηκε ότι είχε υποβάλει πρόταση και δήλωσε ότι οι διαφάνειες «δεν αποτελούν έγγραφο του GHF». Το GHF δήλωσε ότι είχε μελετήσει «μια σειρά θεωρητικών επιλογών για την ασφαλή παροχή βοήθειας στη Γάζα», αλλά ότι «δεν σχεδιάζει ούτε εφαρμόζει Ζώνες Ανθρωπιστικής Διέλευσης (HTAs)».

Αντίθετα, ο οργανισμός δήλωσε ότι επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διανομή τροφίμων στη Γάζα.

Ένας εκπρόσωπος της SRS, μιας κερδοσκοπικής εταιρείας που συνεργάζεται με το GHF, δήλωσε στο Reuters ότι «δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση με το GHF σχετικά με τις HTAs και η «επόμενη φάση» μας είναι η σίτιση περισσότερων ανθρώπων. Οποιαδήποτε διαφορετική υπόδειξη είναι εντελώς ψευδής και παρουσιάζει με λανθασμένο τρόπο το εύρος των δραστηριοτήτων μας».

Το έγγραφο περιελάμβανε το όνομα του GHF στο εξώφυλλο και το SRS σε αρκετές διαφάνειες.

Φόβοι για εκτοπίσεις

Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ δήλωσε για πρώτη φορά δημόσια ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να «αναλάβουν» τον θύλακα που μαστίζεται από τον πόλεμο και να τον ανοικοδομήσουν ως «τη Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» αφού επανεγκαταστήσουν τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων αλλού.

Οι δηλώσεις του Τραμπ εξόργισαν πολλούς Παλαιστίνιους και ανθρωπιστικές ομάδες σχετικά με την πιθανή αναγκαστική μετεγκατάσταση από τη Γάζα. Ακόμα κι αν η πρόταση για το GHF δεν εξετάζεται πλέον, η ιδέα της μετακίνησης ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού σε καταυλισμούς θα επιδεινώσει μόνο αυτές τις ανησυχίες, δήλωσαν αρκετοί ανθρωπιστικοί εμπειρογνώμονες στο Reuters.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η πρόταση παρουσιάστηκε σε μια παρουσίαση διαφανειών που, σύμφωνα με μια πηγή, υποβλήθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα φέτος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «τίποτα παρόμοιο δεν εξετάζεται. Επίσης, δεν διοχετεύονται πόροι προς αυτόν τον σκοπό με κανέναν τρόπο».

Η πηγή που εργάζεται στο έργο δήλωσε ότι δεν είχε προχωρήσει λόγω έλλειψης κονδυλίων. Το Reuters είχε αναφέρει προηγουμένως ότι η GHF είχε επιχειρήσει να ανοίξει έναν ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο θα μπορούσε να ζητήσει δωρεές, αλλά η UBS και η Goldman Sachs αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον οργανισμό.

Η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Ισμαήλ Αλ-Θαουάμπτα, διευθυντής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, δήλωσε στο Reuters ότι απορρίπτει «κατηγορηματικά» το GHF, αποκαλώντας το «όχι οργανισμό αρωγής, αλλά μάλλον ένα εργαλείο πληροφοριών και ασφάλειας που συνδέεται με την ισραηλινή κατοχή, το οποίο λειτουργεί υπό ψευδή ανθρωπιστική μεταμφίεση».

Στρατόπεδα «μεγάλης κλίμακας»

Η παρουσίαση διαφανειών χωρίς ημερομηνία, η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι το GHF «εργάζεται για να εξασφαλίσει» πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το έργο, για την «κατασκευή, ασφάλεια και επίβλεψη μεγάλης κλίμακας Ζωνών Ανθρωπιστικής Διέλευσης (HTA) εντός και ενδεχομένως εκτός της Λωρίδας της Γάζας για να διαμένει ο πληθυσμός, ενώ η Γάζα αποστρατιωτικοποιείται και ανοικοδομείται».

Οι Ζώνες Ανθρωπιστικής Διέλευσης που περιγράφονται στις διαφάνειες θα είναι η επόμενη φάση μιας επιχείρησης που ξεκίνησε με το άνοιγμα σημείων διανομής τροφίμων από το GHF στον θύλακα στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με δύο πηγές που εμπλέκονται στο έργο.

Το GHF συντονίζεται με τον ισραηλινό στρατό και χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες ασφάλειας και logistics για να μεταφέρει επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα. Προτιμάται από την κυβέρνηση Τραμπ και το Ισραήλ για την εκτέλεση ανθρωπιστικών προσπαθειών στη Γάζα, σε αντίθεση με το σύστημα υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, το οποίο, όπως λέει, επιτρέπει στους μαχητές να εκτρέπουν την βοήθεια.

Η Χαμάς το αρνείται αυτό και λέει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο.

Τον Ιούνιο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων δολαρίων για το GHF και κάλεσε και άλλες χώρες να υποστηρίξουν την ομάδα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει την επιχείρηση του GHF «εγγενώς μη ασφαλή» και παραβίαση των κανόνων ανθρωπιστικής αμεροληψίας. Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναφέρει ότι έχει καταγράψει τουλάχιστον 613 δολοφονίες σε σημεία βοήθειας του GHF και κοντά σε ανθρωπιστικές φάλαγγες που διαχειρίζονται άλλες ομάδες αρωγής, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ.

Μια διαφάνεια που σκιαγραφεί ένα χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι ένας καταυλισμός θα τεθεί σε λειτουργία εντός 90 ημερών από την έναρξη του έργου και ότι θα στεγάσει 2.160 άτομα, μαζί με πλυντήριο, τουαλέτες, ντους και σχολείο.

Μια πηγή που εργάζεται στο έργο δήλωσε ότι η πλατφόρμα τσουλήθρας αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας σχεδιασμού που ξεκίνησε πέρυσι και προβλέπει συνολικά οκτώ καταυλισμούς, ο καθένας από τους οποίους μπορεί να φιλοξενήσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους.

Η πρόταση δεν διευκρίνιζε πώς θα μετεγκαθίσταντο οι Παλαιστίνιοι στους καταυλισμούς ή πού θα μπορούσαν να κατασκευαστούν οι καταυλισμοί εκτός Γάζας, αλλά ένας χάρτης δείχνει βέλη που δείχνουν προς την Αίγυπτο και την Κύπρο, καθώς και άλλα σημεία με την ένδειξη “Πρόσθετος Προορισμός;”.

Το GHF θα «επιβλέπει και θα ρυθμίζει όλες τις πολιτικές δραστηριότητες που απαιτούνται για την κατασκευή, την αποριζοσπαστικοποίηση και την προσωρινή εθελοντική μετεγκατάσταση», ανέφερε η πρόταση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, τρεις ανθρωπιστικοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν ανησυχία για τις λεπτομέρειες του σχεδίου κατασκευής καταυλισμών.

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως εθελοντικός εκτοπισμός μεταξύ ενός πληθυσμού που βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό για σχεδόν δύο χρόνια και έχει αποκοπεί από την απαραίτητη βοήθεια», δήλωσε ο Τζέραμι Κόνιντικ, πρόεδρος της ομάδας υπεράσπισης Refugees International και πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, ο οποίος εξέτασε το σχέδιο.

Η πηγή που εργάστηκε στον σχεδιασμό των καταυλισμών δήλωσε στο Reuters ότι η πρόθεση «είναι να εξαλειφθεί ο παράγοντας του φόβου», επιτρέποντας στους Παλαιστίνιους να «ξεφύγουν από τον έλεγχο της Χαμάς» και παρέχοντάς τους «μια ασφαλή περιοχή για να στεγάσουν τις οικογένειές τους».

Η τελευταία αιματοχυσία στην δεκαετιών ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση πυροδοτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και κρατώντας 251 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι η αντίποινα στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα έχει σκοτώσει πάνω από 57.000 Παλαιστίνιους, έχει προκαλέσει κρίση πείνας και έχει εκτοπίσει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας στο εσωτερικό.

Πηγή: Reuters

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων