Τρία… δευτερόλεπτα αλλάζουν τον τρόπο που αγοράζουμε προϊόντα

Κάποτε οι γιαγιάδες (σας) έπλεκαν μπροστά στην τηλεόραση. Σήμερα, οι baby boomers και οι εκπρόσωποι της Generation X δεν παρακολουθούν απλώς τα social media, συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτά.
Δεν κάνουν απλά scroll στο TikTok, δίπλα στις ηλικίες 12-18, δημιουργούν περιεχόμενο. Κάνουν unboxing, δίνουν συμβουλές, προτείνουν βιβλία και ψωνίζουν. Και ναι όλο αυτό -κυρίως το τελευταίο σκέλος- μοιάζει αρκετά με το παραδοσιακό telemarketing, προσαρμοσμένο στην εποχή του internet και των τριών δευτερολέπτων. Τόσος ήταν ο χρόνος ενός Viral video από την Κίνα όπου μια πωλήτρια δείχνει ένα κουτί και μετά το πετάει δίπλα.
Σε αυτό τον νέο ψηφιακό κόσμο αυτά τα τρία δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να πάρουμε μια απόφαση. Αν μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έχουμε αποφασίσει ότι μας αρέσει κάτι, το προσπερνάμε. Η ψυχολογία του like έχει γίνει ψυχολογία αγορών. Η παρουσίαση προϊόντων, ιδεών, ακόμη και απόψεων, προσαρμόζεται σε αυτή τη λογική: γρήγορη, άμεση, συμπυκνωμένη. Καλωσορίσατε στην εποχή του «blink and buy».
Για τον Creative Technologist της Imperius, Δημήτρη Κανέλλη, το TikTok δεν ανήκει αποκλειστικά στη «Gen Z». Στην Ελλάδα, μάλιστα παρατηρείται ταχύτατη αύξηση στη συμμετοχή χρηστών άνω των 45, ακόμα και άνω των 55 ετών. Το TikTok, όπως και τα social media στο σύνολό τους, έχει περάσει πλέον στο στάδιο της μαζικής αποδοχής. Είναι καθημερινότητα, για όλους. Ανεξαρτήτως ηλικίας, ψηφιακής εξοικείωσης ή επαγγελματικού προσανατολισμού.
Στην καρδιά αυτής της μετάβασης βρίσκεται η ικανότητα του TikTok να ηγείται όχι μόνο της ψυχαγωγίας αλλά και της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Ο καταναλωτής σήμερα θέλει να ακούσει τη γνώμη κάποιου που εμπιστεύεται -ενός TikToker, ενός influencer, ή και μιας μεγάλης, ενεργής κοινότητας που λειτουργεί ως «φίλτρο» επιλογών.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα 24/7. Ξεχάστε τη Ντόλι Πάρτον και το «9 to 5».
Σήμερα αυτό το ωράριο (δυστυχώς) μοιάζει σχεδόν σουρεαλιστικό. Εμείς δεν έχουμε αυτό το ωράριο και τα social media δεν κλείνουν στις 5 το απόγευμα. Δεν κλείνουν ποτέ. Μάλιστα μεταξύ 11 το βράδυ και 5 το πρωί στο ελληνικό TikTok ανταλλάσσονται πάνω από 20 εκατομμύρια likes σε livestreams!
«Εμείς κοιμόμαστε», είπε ο 37χρονος Δημήτρης Κανέλλης, στο 15ο Food Retail Conference «και οι νεότερες γενιές είναι εκεί μέσα και σχολιάζουν όλο το βράδυ, κάθε βράδυ, διαμορφώνουν τις τάσεις. Μιλάμε για όγκο που δεν μπορείς να τον αγνοήσεις πλέον».
Οι νεότερες γενιές -Gen Z και Gen A- ζουν σε ένα ψηφιακό 24/7, όπου ο χρόνος δεν μετριέται σε ώρες, αλλά σε likes, views και trends. Όσο για το χάσμα των γενεών, μπορεί να μην είναι καινούργιο -υπήρχε πάντα- αλλά πλέον δεν είναι απλώς χάσμα, αλλά άβυσσος.
Για τον Δημήτρη Κανέλλη αν κάποτε οι γενιές διαχωρίζονταν με ένα-δύο «τετράγωνα» στο επιτραπέζιο παιγνίδι, σήμερα η απόσταση είναι τρεις, τέσσερις πίστες μπροστά -σε άλλο παιχνίδι, σε άλλη πλατφόρμα. Ενώ ο δημόσιος διάλογος σε συνέδρια και panels επιμένει να περιστρέφεται γύρω από το Facebook και το Instagram, η Gen Z έχει ήδη μετακομίσει στο Telegram, στο Discord, στο BeReal.
Ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί τακτικά 6,8 έως 7 διαφορετικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Σύμφωνα με της Global WebIndex, το 63,9% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η μέση ημερήσια χρήση είναι 2 ώρες και 21 λεπτά (Φεβρουάριος 2025).
Με βάση άλλες διεθνείς έρευνες, όπως αυτή της Data reportal η αγορά εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να φτάσει τα 200 δισ. δολάρια εφέτος. Το 78% των καταναλωτών δηλώνει ότι συμβουλεύεται τα social media πριν από μια αγορά, ενώ το 90% των μικρών επιχειρήσεων τα έχει εντάξει στο μάρκετινγκ.
Όσοι αλληλεπιδρούν με brands μέσω των social media, ξοδεύουν 35–40% περισσότερα στις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους. Το 58% των καταναλωτών γνωρίζει νέες επιχειρήσεις μέσα από τα social, ενώ το 63% σχεδιάζει να επισκεφθεί μια επιχείρηση μετά από θετική αλληλεπίδραση μαζί της. Την ίδια στιγμή, το 72% δηλώνει πως τα social media του επιτρέπουν να «σχετιστεί» περισσότερο με ένα brand.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.