Τρίζουν τα θεμέλια της Ελλάδας – Δημοσκόπηση σοκ: Το 70% θέλει η Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μας θεωρούν εχθρούς

Ένα άλλο 11% ήταν αναποφάσιστο ή δεν είχε άποψη
Περισσότερο από το 70% των Τούρκων υποστηρίζει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Research Istanbul μεταξύ 1ης και 5ης Ιουλίου σε 2000 άτομα σε 26 επαρχίες.
Η έγκυρη ιστοσελίδα YetkinReport αναφέρει ότι το 71% των ερωτηθέντων απάντησε «Ναι» στο ερώτημα «Πρέπει η Τουρκία να ξεκινήσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων;», ενώ μόνο το 18% απάντησε «Όχι».
Ένα άλλο 11% ήταν αναποφάσιστο ή δεν είχε άποψη.
Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα της έρευνας, περισσότερο από το 70% (72%) των Τούρκων δεν πιστεύει επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει την Τουρκία σε περίπτωση επίθεσης.
Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η Τουρκία διαθέτει επαρκές σύστημα αεράμυνας παραμένει κάτω από το 50%, στο 48%.
Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι η αυξανόμενη ατμόσφαιρα πολέμου, συγκρούσεων και έντασης γύρω από την Τουρκία φαίνεται να συμβάλλει σε αυτά τα αποτελέσματα.
Τα ευρήματα που κοινοποιήθηκαν από την Research Istanbul στους συνδρομητές της αποκαλύπτουν ότι η αντίληψη των εξωτερικών απειλών έχει γίνει σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια στην τουρκική κοινωνία.
Αυτή η ανησυχία προκαλεί την προβολή ορισμένων ζητημάτων που δεν συζητούνταν ανοιχτά στο κοινό.
Δεν υπάρχει σαφές κυρίαρχο κόμμα
Σύμφωνα με την YetkinReport, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης «η κοινωνία αισθάνεται αρκετά κουρασμένη και τεταμένη λόγω οικονομικών προβλημάτων».
«Όσον αφορά το ερώτημα αν το CHP ή το AKP είναι το κυρίαρχο κόμμα, είναι αδύνατο να πούμε έναν σαφή νικητή, λαμβάνοντας υπόψη τις τυπικές αποκλίσεις.
Η Τουρκία επί του παρόντος δεν έχει ένα σαφές κυρίαρχο κόμμα.
Οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό αναποφάσιστοι.
Οι νέες εξελίξεις στο κουρδικό ζήτημα επίσης δεν φαίνεται να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη σε αυτό το στάδιο.
Δεν υπάρχουν δραματικές αλλαγές στις προτιμήσεις ηγεσίας, στις κοινωνικές προτεραιότητες ή σε άλλους τομείς.
Με λίγα λόγια, τα υπάρχοντα ‘φάρμακα’ δεν αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά ο ‘ασθενής’ δεν είναι ακόμη έτοιμος να δοκιμάσει ένα νέο.
Ωστόσο, υπάρχει μια εντυπωσιακή εξέλιξη που πολλοί σχολιαστές παραβλέπουν:
Η κοινωνία έχει αρχίσει να αναπτύσσει νέα αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει πιθανές εξωτερικές απειλές», αναφέρεται.
Παραβίαση διεθνούς δικαίου η απόκτηση πυρηνικών από Τουρκία
Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα, «η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων από το 1979 και, βάσει αυτής της συνθήκης, απαγορεύεται νομικά η παραγωγή, η απόκτηση ή η δοκιμή πυρηνικών όπλων. Ένα τέτοιο βήμα από την Τουρκία θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα στόχο σοβαρών οικονομικών κυρώσεων και διπλωματικής απομόνωσης. Επομένως, στο πλαίσιο της τρέχουσας διεθνούς τάξης, η κατοχή πυρηνικών όπλων από την Τουρκία φαίνεται νομικά αδύνατη.
Επομένως, η επίτευξη μιας τέτοιας δυνατότητας θα απαιτούσε μεγάλης κλίμακας επενδύσεις, χρόνο και τεχνολογική προσπάθεια.
Ωστόσο, η τρέχουσα εποχή χαρακτηρίζεται από ολοένα και πιο σύνθετες απειλές και μη ρεαλιστικές δυναμικές.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Research Istanbul, η κοινωνία αναζητά ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο και ένα εντυπωσιακό 71% υποστηρίζει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Τουρκία».
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.