Τραμπ: «Σφάλμα χωρίς σοβαρές συνέπειες» η γκάφα με την αποκάλυψη των απόρρητων στρατιωτικών σχεδίων

«Σφάλμα (…) χωρίς σοβαρές συνέπειες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ την κοινοποίηση ενός απόρρητου στρατιωτικού σχεδίου σε έναν δημοσιογράφο, αποκαλύπτοντας ένα εντυπωσιακό κενό ασφαλείας.
Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η προσθήκη ενός δημοσιογράφου σε μια εμπιστευτική ομάδα συνομιλιών ήταν «το μοναδικό σφάλμα σε διάστημα δύο μηνών και εντέλει αποδείχθηκε ότι δεν είχε σοβαρές συνέπειες».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ο Μάικλ Γουόλτς, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, «πήρε ένα μάθημα», με αυτό το λάθος.
Ο Μάικλ Γουόλτς «πήρε ένα μάθημα και είναι ένας καλός άνδρας», επισήμανε ο Τραμπ, στις δηλώσεις του στο NBC, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε «έναν από τους υπαλλήλους» του συμβούλου του.
Καμία εμπιστευτική πληροφορία δεν αποκαλύφθηκε
Νωρίτερα σήμερα, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την εκτίμηση ότι καμία εμπιστευτική πληροφορία δεν αποκαλύφθηκε κατά την κατά λάθος κοινοποίηση ενός σχεδίου πληγμάτων εναντίον των Χούθι της Υεμένης σε έναν Αμερικανό δημοσιογράφο.
«Κανένα «σχέδιο πολέμου» δεν συζητήθηκε» και «καμία απόρρητη πληροφορία δεν εστάλη στη συνομιλία» έγραψε στο Χ η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ.
As I said yesterday, the President continues to have confidence in his national security team, including Mike Waltz.
Stories claiming otherwise are driven by anonymous sources who clearly do not speak to the President, and written by reporters who are thirsty for a “scoop.” https://t.co/xS8xGXpfJc
— Karoline Leavitt (@PressSec) March 25, 2025
Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού The Atlantic δημοσίευσε χθες ένα μακροσκελές άρθρο, στο οποίο παρουσίαζε λεπτομερώς τις συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων σχετικά με ένα στρατιωτικό σχέδιο επιθέσεων, σε μια ομάδα της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, στην οποία το όνομά του είχε κατά λάθος προστεθεί.
Περιέγραψε τα μήνυμα που λάμβανε, καθημερινά, από την εφαρμογή ενός σχεδίου πληγμάτων που διαπράχθηκαν τη 15η Μαρτίου εναντίον των Υεμενιτών ανταρτών έως τις επιφυλάξεις που εξέφραζε ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντι Βανς.
Ένα θεαματικό σφάλμα ασφαλείας για την πρώτη δύναμη παγκοσμίως, η οποία επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των μηνυμάτων.
Ερευνούν το πώς έγινε το λάθος
Στην ομάδα συμμετείχαν επίσης: ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο ή ακόμα και ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ.
«Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να κατανοήσει πως το νούμερο του (Τζέφρι) Γκόλντμπεργκ προστέθηκε κατά λάθος στη συνομιλία», συμπλήρωσε η Κάρολαϊν Λίβιτ, αναφερόμενη στον αρχισυντάκτη του The Atlantic.
«Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα για αυτό», δήλωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που πολλοί Αμερικανοί εκλεγμένοι καταδίκασαν αυτήν τη διαρροή πληροφοριών, «μία από τις πιο απίστευτες εδώ και πολύ, πολύ καιρό», σύμφωνα με τον επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.
Η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας
Η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και θα εμβαθύνει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον σε θέματα πληροφοριών και άμυνας, διαβεβαίωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Ερωτηθείς σχετικά με την κατά λάθος αποκάλυψη σε έναν δημοσιογράφο μιας συνομιλίας αναφορικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ εναντίον στόχων των Χούθι, ένας εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οποιαδήποτε επικοινωνία των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών με τις ΗΠΑ δεν θα διαρρεύσει.
«Οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχός μας σε θέματα πληροφοριών και άμυνας… Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε την πολύ ισχυρή σχέση που ήδη έχουμε με τις ΗΠΑ σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου σε δημοσιογράφους, αποφεύγοντας να σχολιάσει άμεσα το θέμα.
«Εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ απίστευτα στενά σε όλα τα ζητήματα σχετικά με την άμυνα και την ασφάλεια… Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ στο θέμα της περιφερειακής ασφάλειας».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.