Τσάφος: «Αν οι προμηθευτές δεν περάσουν τις μειώσεις της χονδρικής στη λιανική, θα παρέμβουμε» – FinanceNews.gr

Ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει εάν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δεν μετακυλίσουν τις μειώσεις της χονδρικής τιμής στους καταναλωτές, με αφορμή τα τιμολόγια που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας.
Η αποκλιμάκωση των χονδρικών τιμών το φετινό καλοκαίρι, σε μεγάλο βαθμό λόγω της υψηλής παραγωγής από ΑΠΕ, δημιουργεί προϋποθέσεις για σημαντικές μειώσεις στη λιανική.
Η μέση χονδρική τιμή τον Αύγουστο έφτασε τα 73 ευρώ, από 122 ευρώ πέρυσι, αλλά η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η τελική τιμή λιανικής εξαρτάται και από τα υπόλοιπα κόστη. Τα εργαλεία παρέμβασης που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, όπως φορολόγηση υπερκερδών και όρια στη λιανική τιμή, παραμένουν διαθέσιμα.
Ο κ. Τσάφος ανέφερε ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν «πολύ καλό» σε ό,τι αφορά τις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με τον Αύγουστο να καταγράφει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές χάρη στην υψηλή παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η μέση χονδρική τιμή για το καλοκαίρι του 2025 ήταν 73 ευρώ, συγκριτικά με 122 ευρώ το περσινό καλοκαίρι, σημειώνοντας μείωση που αγγίζει το 30% σε επίπεδο σύγκρισης τριών μηνών με τρεις μήνες.
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, η ποσοστιαία μείωση της χονδρικής δεν μεταφράζεται αυτομάτως στη λιανική, καθώς στη διαμόρφωση της τελικής τιμής συνυπολογίζονται και άλλα κόστη. Παράλληλα, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις μέσα στην ημέρα, με το μεσημέρι να καταγράφεται χαμηλή τιμή λόγω της ηλιοφάνειας και τη νύχτα να αυξάνεται λόγω της κατανάλωσης.
Σχετικά με πιθανές κυβερνητικές παρεμβάσεις, ο κ. Τσάφος υπενθύμισε ότι στο παρελθόν, κατά την ενεργειακή κρίση του 2021, είχαν εφαρμοστεί μέτρα τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική, για την προστασία των καταναλωτών και τη διόρθωση υπερκερδών των προμηθευτών. Επίσης, επισήμανε ότι η λιανική τιμή στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η συσσωρευμένη ακρίβεια, κυρίως λόγω του ακριβού φυσικού αερίου, αποτελεί ευρωπαϊκό φαινόμενο και όχι αποκλειστικά ελληνικό.
Η κυβέρνηση, τόνισε ο υφυπουργός, θα περιμένει να δει πώς οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο, πριν αποφασίσει εάν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία παρέμβασης.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.