Τ. Χατζηβασιλείου: Προτεραιότητά μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας μια λύση στη Γάζα

Τ. Χατζηβασιλείου: Προτεραιότητά μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας μια λύση στη Γάζα



Προτεραιότητα της Ελλάδας, που προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ένας πιθανός συμβιβασμός, μία λύση στο ζήτημα της Γάζας, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, εν μέσω κριτικής κομμάτων της αριστερής αντιπολίτευσης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις εμπορικές σχέσεις της με το Ισραήλ.

Σε παρέμβασή του, κατά την επεξεργασία, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, του νομοσχεδίου με τίτλο «Λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 για τη θέσπιση πλαισίου ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ένωση για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης», ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, με πρωτοβουλία δική του, προεδρεύει αύριο σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, που έχει να κάνει με την προστασία των αμάχων σε εμπόλεμες ζώνες. Είναι μία ελληνική πρωτοβουλία, την οποία δεν μπορεί να υποβαθμίσει κανείς, είπε ο κ. Χατζηβασιλείου και επανέλαβε: Επειδή η Ελλάδα σήμερα προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχει ως ύψιστη προτεραιότητα της, έναν πιθανό συμβιβασμό, μία λύση στο ζήτημα της Γάζας. [. . .] Και θεωρώ ότι πολύ σωστά ο υπουργός και η κυβέρνηση κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή, με την ιδιότητα του έντιμου συνομιλητή, που η Ελλάδα ευτυχώς και υπερηφάνως διαθέτει».

Δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζος είχε κάνει λόγο για ντροπιαστική αφωνία της Ελλάδας στην ΕΕ για το θέμα της Γάζας, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου είχε ζητήσει να μάθει γιατί η Ελλάδα δεν ψήφισε υπέρ της απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης με το Ισραήλ λόγω του αποκλεισμού της Γάζας, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου είχε πει ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να καταδικάσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ, ερχόμενη σε απόλυτη αντίθεση με τα αισθήματα της απόλυτης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπράττει με την κυβέρνηση Νετανιάχου η οποία εγκληματεί κατά των Παλαιστινίων.

Απαντώντας, ο κ. Χατζηβασιλείου είπε ότι σήμερα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης προεδρεύει σε συζήτηση που αφορά την Συρία και αύριο θα προεδρεύσει σε μία άλλη ενδιαφέρουσα συζήτηση, που έχει να κάνει με την προστασία των αμάχων κατοίκων σε εμπόλεμες και ταραχώδεις περιοχές του πλανήτη.

«Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης, έχει το βάρος και το στόχο να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία λύση στο ζήτημα της Γάζας. Η Ελλάδα και ο υπουργός Εξωτερικών, με ευθύνη και με ενσυναίσθηση εργάζονται προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα που έχουμε στη Γάζα» είπε η κ. Χατζηβασιλείου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη στο ζήτημα αυτό. Το έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός πολλές φορές. Η Γάζα χρειάζεται άμεσα εκεχειρία και ταυτόχρονα να φτάσει αμέσως η ανθρωπιστική βοήθεια στους απελπισμένους ανθρώπους εκεί».

Πρωτοβουλίες για τη Γάζα το 2024

Θύμισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την Γάζα, σε ανύποπτο χρόνο, από το 2024 ακόμα:

Φιλοξενούμε στην χώρα παιδιά από τη Γάζα με δική μας πρωτοβουλία, και κάθε φορά προσφέρουμε επιπλέον θέσεις ούτως ώστε να υποδεχτούμε περισσότερα παιδιά από τη λωρίδα της Γάζας για να βοηθήσουμε τις οικογένειες που έχουνε εκεί ανάγκη.

Σταθερά ζητούμε ενεργοποίηση κάθε μηχανισμού, σχετικού με την ανθρωπιστική κρίση, και δίνουμε κι εμείς ως χώρα ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας.

«Δεν ταυτίζονται» οι τρομοκράτες με τον παλαιστινιακό λαό

Για την Ελλάδα, είπε ο κ. Χατζηβασιλείου, «είναι αδήριτη ανάγκη η κατάπαυση του πυρός, να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την λύση δύο κρατών στην μέση Ανατολή στα όρια του 1967: Ναι στο δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα, ναι όμως και για το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Προφανώς, κατέληξε, «διαφωνούμε με οποιονδήποτε ταυτίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς με τον παλαιστινιακό λαό, συλλήβδην».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων