ΥΠΑΑΤ: Συντριπτικά ασφαλή τα τρόφιμα στην αγορά – Τι δείχνουν τα στοιχεία – FinanceNews.gr
Στο 97% η συμμόρφωση των τροφίμων με τα ευρωπαϊκά όρια υπολειμμάτων, σύμφωνα με τους ελέγχους του ΥΠΑΑΤ το δεκάμηνο του 2025
Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινείται η ασφάλεια των τροφίμων φυτικής προέλευσης στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το δεκάμηνο του 2025. Από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι μηχανισμοί προκύπτει ότι το 97% των δειγμάτων βρέθηκε εντός των αυστηρών ευρωπαϊκών ορίων, επιβεβαιώνοντας τη γενικότερη εικόνα συμμόρφωσης σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας.
Σταθερά υψηλή συμμόρφωση στο δεκάμηνο
Κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2025 αναλύθηκαν 2.463 δείγματα τροφίμων φυτικής προέλευσης. Από αυτά, 773 αφορούσαν εισαγόμενα προϊόντα και 1.783 την εγχώρια αγορά. Μόλις 30 δείγματα εντοπίστηκαν με μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες, ενώ 71 παρουσίασαν υπερβάσεις των ανώτατων νομίμων ορίων υπολειμμάτων. Από τα τελευταία, 34 κρίθηκαν ως πιθανής επικινδυνότητας για τους καταναλωτές, μετά από εξειδικευμένη αξιολόγηση κινδύνου.
Τον Οκτώβριο του 2025 τα αποτελέσματα κινήθηκαν ακόμη καλύτερα. Από τα 316 δείγματα που εξετάστηκαν, τέσσερα εμφάνισαν υπερβάσεις και μόλις τα δύο κατατάχθηκαν ως δυνητικά επικίνδυνα. Το ποσοστό υπέρβασης των MRLs περιορίστηκε στο 1,3%, ενώ η επικινδυνότητα έφτασε μόλις στο 0,6%.
Σύγχρονοι έλεγχοι και άμεσες παρεμβάσεις
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, τόνισε ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνολική ασφάλεια των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή. Υπογράμμισε ότι οι συστηματικοί έλεγχοι στην εσωτερική αγορά και στα σύνορα, η χρήση σύγχρονων εργαστηριακών μεθόδων και οι άμεσες παρεμβάσεις όπου εντοπίζονται παραβάσεις θωρακίζουν τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τον υγιή ανταγωνισμό.
Οι αναλύσεις διενεργούνται στα δύο επίσημα εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης. Τα κριτήρια συμμόρφωσης βασίζονται στον ευρωπαϊκό Κανονισμό 396/2005, ενώ η εκτίμηση κινδύνου γίνεται με το μοντέλο PRIMo της EFSA.
Σε όλες τις περιπτώσεις παραβάσεων εφαρμόζονται άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα:
- Δέσμευση ή απόσυρση παρτίδων,
- Πρόσθετοι έλεγχοι στην παραγωγική αλυσίδα και
- Κοινοποιήσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα προειδοποίησης RASFF.
Το ΥΠΑΑΤ επισημαίνει ότι η διαρκής επιτήρηση και η άμεση ανταπόκριση είναι κρίσιμοι παράγοντες για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων που φτάνουν στο ελληνικό τραπέζι.
Διαβάστε επίσης: Αλλαγή μοντέλου στους ελέγχους τροφίμων: Εναρκτήρια σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ με ΕΕ και ΟΟΣΑ
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




