Υπερηχητικός αιφνιδιασμός – Η Ινδία τους έπιασε στον ύπνο – Στις 27/4 έγινε κάτι πολύ σημαντικό που το Πακιστάν αγνόησε

Η Ινδία με τις επιθέσεις της 6ης Μαΐου 2025 στο Πακιστάν πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό που σήμανε την έναρξη ενός απρόβλεπτου πολέμου.
Το Ισλαμαμπάντ ανέμενε την ινδική επίθεση σε αντίποινα για τον τρομοκρατική επίθεση στην Pahalgam του Kashmir αργότερα.
Ωστόσο στις 27 Απριλίου έγινε κάτι εξαιρετικά σημαντικό που το Πακιστάν υπολόγισε λανθασμένα.
Επί της ουσίας εκείνη την ημέρα η Ινδία έδειξε στο Πακιστάν και με ποιο όπλο θα χτυπήσει, όμως το Ισλαμαμπάντ δεν περίμενε μία τέτοια ακαριαία επίθεση – αντιποίνων.
Δεν είναι σύνηθες ένα όπλο που δοκιμάζεται σε στρατιωτική άσκηση να χρησιμοποιείται 9 μέρες αργότερα σε μία επίθεση.
Η εκτόξευση των BrahMos
Στις 27 Απριλίου η Ινδία πραγματοποίησε άσκηση, που ναι μεν σήμανε συναγερμό στο Πακιστάν αλλά όχι τον ύψιστο.
Ινδικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν δοκιμαστική εκτόξευση αρκετών υπερηχητικών πυραύλων BrahMos στην Αραβική Θάλασσα.
«Πλοία του Ινδικού Ναυτικού πραγματοποίησαν επιτυχημένες πολλαπλές βολές κατά πλοίων για να επικυρώσουν και να επιδείξουν την ετοιμότητα των πλατφορμών, των συστημάτων και του πληρώματος για επίθεση ακριβείας μεγάλης εμβέλειας.
Το Ινδικό Ναυτικό είναι έτοιμο για μάχη, αξιόπιστο και έτοιμο για το μέλλον για την προστασία των ναυτικών συμφερόντων του έθνους Οποτεδήποτε,
Οπουδήποτε και οπωσδήποτε», δήλωνε το Ινδικό Ναυτικό σε μια ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο X.
Βιντεοσκοπημένα πλάνα που δημοσίευσε το ναυτικό έδειξαν τους πυραύλους να εκτοξεύονται από αντιτορπιλικά κλάσης Kolkata καθώς και από φρεγάτες κλάσης Nilgiri και Krivak.
Ποιοι είναι οι άκρως αποτελεσματικοί υπερηχητικοί πύραυλοι
Ο BrahMos αναπτύχθηκε από κοινού από τον Ινδικό Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης Άμυνας και την NPO Mashinostroyeniya της Ρωσίας με βάση τον P-800 Oniks.
Το όνομα BrahMos είναι ένα σύνθημα που σχηματίζεται από τα ονόματα δύο ποταμών του Brahmaputra της Ινδίας και του Moskva της Ρωσίας.
Όπως και τα ρωσικής κατασκευής Oniks, ο BrahMos μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα έως και Mach 3, με την εμβέλεια της τελευταίας του έκδοσης να ξεπερνά τα 800 χιλιόμετρα.
Μόλις πλησιάσει τον στόχο του, ο πύραυλος είναι ικανός να πετάξει σε ύψος μόλις 3-10 μέτρων για να αποφύγει τον εντοπισμό.
Ο BrahMos βασίζεται σε ένα πολύπλοκο σύστημα καθοδήγησης που βασίζεται σε ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια δορυφόρου και σε έναν ενεργό ανιχνευτή ραντάρ.
Ενώ σχεδιάστηκε κυρίως για να εμπλέκεται σε στόχους που βρίσκονται στο νερό, μπορεί να χτυπήσει και επίγειους στόχους εξίσου αποτελεσματικά.
Ο προηγμένος πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί από επιθετικά υποβρύχια, πολεμικά πλοία, πολεμικά αεροσκάφη ή εκτοξευτές επίγειων μεταφορικών μέσων.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.