Υπερταμείο και Dubai Chambers ανοίγουν νέο κύκλο επενδύσεων για την Ελλάδα
Το Υπερταμείο σε στρατηγικό διάλογο με το Dubai Chambers για συν-επενδύσεις σε υποδομές, τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη
Σε στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου για την προσέλκυση επενδύσεων και τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας–Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προχώρησε το Υπερταμείο, γνωστό και ως Growthfund, υποδεχόμενο αντιπροσωπεία του Dubai Chambers. Η συνάντηση σηματοδοτεί ένα ουσιαστικό ορόσημο για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Αθήνας και Ντουμπάι στους τομείς των επενδύσεων, των υποδομών, της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Το Dubai Chambers εκπροσωπεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό επιχειρηματικό οικοσύστημα άνω των 292.000 ενεργών επιχειρήσεων, από μικρομεσαίες εταιρείες έως μεγάλους ομίλους και family offices, με αυξανόμενο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά και, ειδικότερα, σε περιουσιακά στοιχεία του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου.
Οι πρωταγωνιστές και το επενδυτικό στίγμα
Της αντιπροσωπείας του Dubai Chambers ηγήθηκαν ο πρόεδρος Sultan bin Saeed Al Mansoori και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Mohamed Lootah, συνοδευόμενοι από ανώτατα στελέχη αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις, την ψηφιακή οικονομία και τη διεθνή συνεργασία. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα.
Από πλευράς Υπερταμείου, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Στέφανος Θεοδωρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Παπαχρήστου, καθώς και ανώτατα στελέχη των τομέων Επενδύσεων και Σχέσεων με Επενδυτές.
Υποδομές, τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ευκαιρίες ανάπτυξης υποδομών, σε σχήματα συν-επένδυσης και σε βιώσιμες και καινοτόμες πρωτοβουλίες, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στρατηγικούς στόχους του Dubai Chambers για την προώθηση διασυνοριακών επενδύσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο του Dubai Chambers ως καταλύτη, που μπορεί να διασυνδέσει ελληνικές επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς με επενδυτές με έδρα το Ντουμπάι.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τομείς προτεραιότητας όπως η τεχνολογία, η εφοδιαστική αλυσίδα, ο τουρισμός, η ενέργεια και η ψηφιακή οικονομία, καθώς και πρωτοβουλίες με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη εντός του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν επιλεγμένα έργα που μπορούν να λειτουργήσουν ως μαγνήτης για άμεσες ξένες επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες κοινού ενδιαφέροντος.
Roadshow στη Μέση Ανατολή και επόμενα βήματα
Η συνεργασία αναμένεται να αποκτήσει πιο απτό χαρακτήρα μέσω απευθείας επαφών με επενδυτές, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου roadshow του Υπερταμείου στη Μέση Ανατολή εντός του πρώτου τριμήνου του 2026. Το Growthfund παρουσίασε τον ρόλο του ως εθνική επενδυτική πλατφόρμα, με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων και επενδυτικών ευκαιριών σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας στοχεύει, αφενός, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας ελληνικών επιχειρήσεων προς τις αγορές του Κόλπου, με πύλη το Ντουμπάι, και, αφετέρου, στην παροχή πρόσβασης σε επενδυτές των Εμιράτων σε ώριμα και υψηλής αξίας projects στην Ελλάδα, με θεσμική υποστήριξη και τεχνογνωσία.
Ο Στέφανος Θεοδωρίδης υπογράμμισε ότι η συνάντηση επιβεβαιώνει τον στρατηγικό ρόλο του Υπερταμείου ως θεσμικού πυλώνα διεθνών συνεργασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, τονίζοντας πως η ενίσχυση των δεσμών με το Ντουμπάι δημιουργεί ισχυρές προοπτικές για συν-επενδύσεις και ανάπτυξη εθνικών υποδομών.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παπαχρήστου σημείωσε ότι η συνεργασία με το Dubai Chambers ανοίγει νέους διαύλους διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας με δυναμικούς διεθνείς επενδυτές και παγκόσμιες αγορές, με το Growthfund να λειτουργεί ως γέφυρα για στρατηγικές συνέργειες σε τεχνολογία και καινοτομία.
Ο Sultan bin Saeed Al Mansoori ανέδειξε τη δυναμική των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας–Ντουμπάι, επισημαίνοντας ότι το μη πετρελαϊκό εμπόριο μεταξύ των δύο αγορών ανήλθε το 2024 σε 545,7 εκατ. δολάρια, με ετήσια αύξηση 13,7%, ενώ έως το τέλος του 2025 είχαν εγγραφεί 419 ελληνικές εταιρείες ως ενεργά μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ντουμπάι, καταγράφοντας αύξηση 22,5%.
Η συνάντηση Υπερταμείου-Dubai Chambers αποτυπώνει τη μετατόπιση των διμερών σχέσεων από το εμπορικό επίπεδο σε ένα πιο ώριμο επενδυτικό μοντέλο, με έμφαση στη συν-δημιουργία αξίας, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία. Σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένης γεωοικονομικής αβεβαιότητας, η εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ντουμπάι ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού στην ευρύτερη περιοχή.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.



