Υπόγεια διαμάχη ΗΠΑ – Ισραήλ για το Ιράν

Νέα Υόρκη, ανταπόκριση
Μία ισχυρή ομάδα ανθρώπων, φίλοι του Τραμπ επί δεκαετίες, που δεν ανήκουν απαραίτητα στην κυβέρνησή του, αλλά τους εμπιστεύεται περισσότερο από πολλούς συνεργάτες του, είτε είναι πολιτικοί και επιχειρηματίες που είχαν και έχουν για πολλά χρόνια δοσοληψίες με χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν, πραγματοποιούν σχεδόν από την αρχή της διακυβέρνησής του μυστικά ταξίδια και μεταφέρουν πληροφορίες στον Αμερικανό πρόεδρο. Του δίδουν δε, ιδέες για το πώς μπορεί να κλείσει τα μέτωπα με… επιχειρηματικό τρόπο.
Όπως υποστήριξε στο Euro2day.gr διπλωμάτης κοντά στον Τραμπ, έτσι εξηγείται η διφορούμενη στάση του στο θέμα των δασμών αλλά και σε άλλων θεμάτων: Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, «συγκρούεται» η επίσημη θέση που λαμβάνουν οι συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο, με την μυστική ομάδα που δημιούργησε ο ίδιος ο Τραμπ.
Πονοκέφαλος εντός
Η διακυβέρνηση Τραμπ έχει δύο όψεις: Αυτούς που παρακολουθούν την πορεία της εσωτερικής οικονομίας (Νομοθέτες, Γερουσιαστές) στην Πολιτεία που ανήκουν, και σε αυτούς που αντιλαμβάνονται τις «θυσίες» που πρέπει να γίνουν εντός για να μπορέσει – κατά τον Τραμπ- να ανακτήσει η χώρα την ηγετική της θέση.
Το πρώτο, όμως, χαστούκι για τον Τραμπ ήρθε μόλις την Δευτέρα, όταν Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επέκριναν τα σχόλια του Προέδρου Τραμπ ότι ορισμένοι από τους δασμούς του θα μπορούσαν να είναι μόνιμοι και ότι τα πράγματα θα ήταν «εντάξει» ακόμη και αν οι ΗΠΑ βίωναν μια βραχυπρόθεσμη ύφεση.
Είναι πλέον γεγονός ότι οι αγορές δεν έχουν καταλάβει ακόμα πιο είναι το λεγόμενο «end game» στην διαπραγμάτευση των δασμών και η νευρικότητα και η αστάθεια επικρατούν.
Τώρα, οι νομοθέτες των Ρεπουμπλικάνων αναγνωρίζουν ότι το «εντάξει» του προέδρου σχετικά με την πιθανότητα ύφεσης, αποτελεί ένα χτύπημα για τους καταναλωτές και ψηφοφόρους του. Γι’ αυτό ξεκίνησε το αντίστοιχο λόμπινγκ ώστε να έρθει γρήγορα συμβιβασμός στο θέμα των δασμών.
«Υπάρχει πολλή αγωνία εκεί έξω. Ο Τραμπ εξελέγη για την οικονομία. Συνέχεια υπάρχουν δηλώσεις ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά πρόοδο δεν βλέπουμε. Νομίζω ότι οι άνθρωποι διερωτώνται πού θα οδηγήσει όλο αυτό», υποστήριξε διπλωμάτης σε δημοσιογράφους.
Από το οικονομικό επιτελείο Τράμπ παραδέχονται ότι ακόμη και αν οι ΗΠΑ επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους μακροπρόθεσμα, μια προσωρινή οικονομική ύφεση θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά. Ανάλογες «προσωπικές» εκθέσεις έστειλαν στον Αμερικανό πρόεδρο και μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποιώντας για τα πολλά και δυσεπίλυτα μέτωπα που έχουν ανοίξει και που κάνουν τους αναλυτές ανήμπορους να παρέχουν προβλέψεις πέραν του ενός έτους.
«Είμαι της άποψης ότι ο Τραμπ θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρει όπως τα κατάφερε και στην πρώτη του θητεία. Τώρα όμως οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι τελείως διαφορετικές και φέρουν μαζί τους δυσκολότερες συνέπειες», επισημαίνει μια πηγή.
Το Ισραήλ, το Ιράν και η αλλαγή στάσης του Τραμπ
Στις 7 Απριλίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ξαφνικά, οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ταξίδι, πληροφορήθηκαν ότι η πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθούσε, αναβλήθηκε χωρίς να δοθεί εξήγηση. Την επόμενη μέρα, υπήρξε διαρροή από τον Λευκό Οίκο ότι η ακύρωση έγινε για να προφυλαχθεί ο Τραμπ από ερωτήσεις για τους δασμούς. Από τον Νετανιάχου ακολούθησε σιγή ιχθύος.
Διασταυρωμένες πηγές υποστήριξαν στο Euro2day.gr ότι η ακύρωση οφειλόταν στο γεγονός ότι οι δύο άνδρες διαφώνησαν για την γραμμή που θα συνακολουθούσαν απέναντι στο Ιράν. Αρχικά και προεκλογικά ο Τραμπ συμφωνούσε με τον «Μπι-Μπι» και τον διαβεβαίωνε ότι θα τον στηρίξει σε τρία πράγματα:
- Relocation -και όχι επαναπατρισμό των Παλαιστίνιων της Γάζας- σε γύρω χώρες,
- διαμελισμό της Συρίας ώστε οι χώρες που ερίζουν γύρω-γύρω να πάρουν από ένα κομμάτι, με τον μεγαλύτερο έλεγχο να έρχεται από την πλευρά του Ισραήλ
- Ευθεία στρατιωτική -αν χρειαστεί- αντιπαράθεση με το Ιράν ώστε να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο το πυρηνικό του πρόγραμμα και να σταματήσουν οι πετρελαϊκές εξαγωγές. Ζητείται επίσης και αλλαγή του καθεστώτος.
Με την ανάληψη της εξουσίας όμως, και με την πρόσβαση στα απόρρητα briefing, τις συνομιλίες με τον κύκλο «πιστών» επιχειρηματιών του αλλά κυρίως με την συνομιλία με ξένους ηγέτες, που αυτή την φορά δεν τον σνομπάρουν (ξεχωρίζουν οι επαφές με τον Ιορδανό πρίγκηπα), ο Τραμπ στράφηκε στην default επιλογή του, που είναι δεν είναι άλλη από τη διαπραγμάτευση και το «πάρε δώσε».
Αυτό εξόργισε τον Νετανιάχου και όπως μας αναφέρουν οι πηγές, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ (που βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα σκάνδαλα διαφθοράς και αναγκάζεται να παρουσιάζεται στο δικαστήριο) είναι διατεθειμένος να συνεχίσει στο αρχικό σχέδιο και προ πάντων, να φέρει το Ιράν στο προσκήνιο.
Αρχίσαν τα όργανα
Τα προηγούμενα 24ωρα το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη, απενεργοποιώντας πλήρως το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας στην πρωτεύουσα Σαναά και χτυπώντας αρκετούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Ηταν αντίποινα για το πυραυλικό χτύπημα κοντά σε ισραηλινό αεροδρόμιο.
Την ίδια στιγμή όμως, οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό ότι συμφώνησαν με τους Χούθι να σταματήσουν τα δικά τους χτυπήματα σε αντάλλαγμα τον τερματισμό των επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Κατά τα φαινόμενα, δηλαδή, έσβησε ακόμα μια εστία φωτιάς, προς το παρόν τουλάχιστον.
Όσον αφορά καθ΄ εαυτό το Ιράν, ο Τραμπ φαίνεται πως θέλει να το προσεγγίσει διαφορετικά.
Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν το πετρελαϊκό της εμπόριο, η Τεχεράνη εξακολουθεί να εξάγει περίπου 1,2 εκατομμύρια έως 1,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με τις εταιρείες ανάλυσης εμπορευμάτων Kpler και Vortexa.
Το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου του Ιράν πωλείται με έκπτωση στην Κίνα, η οποία έχει αναδειχθεί ως ο πιο συνεπής αγοραστής του παρά την απειλή κυρώσεων των ΗΠΑ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Τεχεράνη κερδίζει μεταξύ 30 και 40 δισ. δολαρίων ετησίως.
Ένας από τους λόγους που ο Τραμπ θέλει «χτυπήσει» το Ιράν είναι για να διακόψει την τροφοδοσία προς την Κίνα, ώστε η τελευταία να υποστεί τις οικονομικές συνέπειες. Η Κίνα, όπως λέγεται, είναι η μεγάλη του εμμονή.
Πρώτα, όμως, θέλει να προχωρήσει δια της διπλωματικής οδού κάτι που «ενοχλεί» το Ισραήλ. Αν και ο ίδιος ο Νετανιάχου δηλώνει ότι από τη μέρα που βρέθηκε στο Λευκό Οίκο πριν ένα μήνα, οι δυο άνδρες δεν έχουν ξαναμιλήσει για το Ιράν.
Η Jerusalem Post πάντως ανέφερε ότι ο Τράμπ, με πρωτοβουλία του ιδίου θα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ την επόμενη εβδομάδα.
Από τον κύκλο του αντιπροέδρου Βανς διέρρευσε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι διαιρεμένη εάν πρέπει να «χτυπηθεί» το Ιράν. Κατά τις πηγές τόσο ο αντιπρόεδρος όσο και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δεν είναι υπέρ τέτοιου χτυπήματος.
Από την άλλη, ο διεθνολόγοι προειδοποιούν ότι εάν το Ισραήλ καταφέρει να γενικεύσει τα κτυπήματα κατά του Ιράν, οι ΗΠΑ δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσουν.
Και αυτή τη στιγμή, είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο Ν. Τραμπ.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.