Φήμες για time out στους δασμούς ανεβοκατεβάζουν τη Wall Street

Βυθίζει τον Nasdaq η έκπληξη της DeepSeek


Στο «κόκκινο» για τρίτη μέρα βρίσκονται οι αμερικανικές μετοχές, με φόντο την επιμονή του Λευκού Οίκου στην επιβολή πρωτοφανώς υψηλών δασμών στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. 

Πρόσκαιρα κέρδη, που γρήγορα σβήστηκαν από νέες απώλειες, πυροδοτήθηκαν από φερόμενες δηλώσεις του διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Πολιτειών Κέβιν Χάσετ ότι εξετάζεται αναβολή 90 ημερών στην επιβολή παγκόσμιων δασμών, με εξαίρεση την Κίνα. Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, έκανε λόγο για fake news. Αυτή η πληροφορία έφερε ταλάντευση οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, από το -4,7% έως +3,4 για τον S&P εντός ημιώρου.

Ο Dow Jones χάνει 2,55% στις 37.337 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 2,26% στις 4.959 μονάδες (bear market) και o Nasdaq χάνει 1,59% στις 15.340 μονάδες. 

Οι δασμοί έχουν πυροδοτήσει κύμα φόβου για παγκόσμια ύφεση. Οι επενδυτές, ως εκ τούτου, στοιχηματίζουν ότι ο αυξανόμενος κίνδυνος θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed σε μείωση επιτοκίων ίσως και μέσα στον Απρίλιο. Oι χρηματαγορές τιμολογούν μείωση επιτοκίων φέτος κατά 125 μονάδες βάσης, από το εύρος του 4,25%-4,50%. 

Ο βασικός δασμός 10% του Τραμπ τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει επιτυχείς διαπραγματεύσεις με χώρες ώστε να μειωθούν οι συντελεστές ή, τουλάχιστον, να καθυστερήσει το πακέτο των ανταποδοτικών δασμών που θα τεθούν σε ισχύ στις 9 Απριλίου.

Ωστόσο, μετά το sell-off στην αγορά, ο Τραμπ επέμεινε: «Πρέπει να πάρεις το φάρμακο για να θεραπευτείς», προσθέτοντας: «Έχουμε εμπορικό έλλειμμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα, χάνουμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα, δεν πρόκειται να κάνω συμφωνία».

Στο ταμπλό, η Tesla και η Apple καταγράφουν απώλειες πάνω από 6%.

Ο S&P 500 έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με πτώση 17,4% από το ρεκόρ του Φεβρουαρίου, με βουτιά 6% την Παρασκευή, στη χειρότερη επίδοσή του από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020. Ο Nasdaq, αντίστοιχα, μετρά απώλειες 22% από το ρεκόρ του.

Οι επενδυτές πόνταραν ότι η απώλεια τρισεκατομμυρίων δολαρίων και το πιθανό πλήγμα στην οικονομία θα έκαναν τον Τραμπ να επανεξετάσει τα σχέδιά του.

Ομως, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ ξεκαθάρισε ότι οι δασμοί δεν θα αναβληθούν. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι περισσότερες από 50 χώρες έχουν προσεγγίσει την Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, την αναστάτωση επέτεινε η απόφαση της Κίνας να ανταπαντήσει με δασμούς 34% σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, αντί να διαπραγματευτεί, εν αναμονή και της στάσης της ΕΕ.

«Ο πρόεδρος χάνει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών ελίτ σε όλο τον κόσμο… δεν ψηφίσαμε αυτό», έγραψε ο Μπιλ Ακμαν, δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Pershing Square. «Εχει την ευκαιρία τη Δευτέρα να ζητήσει ένα τάιμ άουτ».

Ο επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον προειδοποίησε ότι τυχόν παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση και θα αυξήσει τις τιμές, με πίεση και στα περιθώρια κέρδους, ακριβώς τη στιγμή που ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων. Το 87% των αμερικανικών εταιρειών θα υποβάλει έκθεση μεταξύ 11 Απριλίου και 9 Μαΐου.

Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE της Wall Street εκτινάχθηκε στο επίπεδο των 50 νωρίς τη Δευτέρα, ακραίο επίπεδο που παρατηρείται κυρίως μόνο σε συνθήκες bear market.

Το ξεπούλημα επηρέασε και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο νωρίτερα. Η τιμή του Βitcoin έπεσε κάτω από τις 77.000 δολάρια. Το αμερικανικό αργό διολίσθησε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι σε χαμηλό πολλών ετών. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βούτηξε 13%, στη μεγαλύτερη πτώση του από το 1997. Ο γερμανικός DAX έχασε έως και 10% σήμερα Δευτέρα, αν και το sell-off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μαζεύτηκε (-4%), με στήριξη από τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. 

Η Goldman Sachs προέβλεψε πιθανότητα 45% για ύφεση στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες και έκανε αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου. Η Citi και η Morgan Stanley μείωσαν επίσης τις προοπτικές για το Brent. Η JPMorgan δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βλέπει 60% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent χάνει 1,25% στα 64,75 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI κινείται υψηλότερα 1,45% στα 61,09 δολάρια. Η τιμή του χρυσού διολισθαίνει 0,72% στις 3.013 δολ./oz.

Η απότομη πτώση των τιμών πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα ήταν τέτοιου μεγέθους που σπάνια παρατηρείται εκτός ύφεσης, σύμφωνα με τον Martijn Rats, αναλυτή της Morgan Stanley. Οι δύο δείκτες αναφοράς έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021. Την περασμένη εβδομάδα, Brent και WTI έχασαν 10,9% και 10,6% αντίστοιχα.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολουθούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Κατά 10 μονάδες βάσης, στο 4,11%, ενισχύεται η απόδοση του 10ετούς. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ στο 1,0943 δολ.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων