Φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θέλουμε διαπραγμάτευση

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφύγει την κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιλέξει τη διαπραγμάτευση αντί για την επιβολή αντιμέτρων, εξέφρασε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όπως δήλωσε, η Ε.Ε. θα παρατείνει έως τις αρχές Αυγούστου την αναστολή των αντίμετρων που είχε αποφασιστεί απέναντι στους αμερικανικούς εισαγωγικούς δασμούς. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει τη διάθεση των Βρυξελλών να αποφευχθεί ένας νέος γύρος εμπορικής σύγκρουσης. «Προτιμάμε μία διαπραγματευτική λύση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για το «βαρύ όπλο» της Ε.Ε.
Η ίδια τόνισε ότι, προς το παρόν, δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού «μηχανισμού κατά του εξαναγκασμού», ενός εργαλείου που επιτρέπει στην Ε.Ε. να απαντά με μέτρα πέραν των παραδοσιακών δασμών — όπως περιορισμούς στο εμπόριο ή τις υπηρεσίες — σε περιπτώσεις εμπορικής πίεσης από τρίτες χώρες.
«Το όργανο δημιουργήθηκε για ειδικές καταστάσεις, ενώ δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», σχολίασε η φον ντερ Λάιεν, υποδηλώνοντας ότι η Ένωση κρατά ανοιχτούς τους διαύλους για μία πολιτική διευθέτηση, παρά την αυξανόμενη ανησυχία για την προστατευτική στροφή των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.