Φρέναρε ο Πάουελ τις αγορές: Τι είπε για τον Δεκέμβριο – FinanceNews.gr
«Φρένο» στις προσδοκίες των επενδυτών για άλλη μία μείωση επιτοκίου τον Δεκέμβριο, μετά τη σημερινή, δεύτερη κατά σειρά, έβαλε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιώντας ότι η πιθανότητα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μια τρίτη συνεχόμενη μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
«Μια περαιτέρω μείωση του επιτοκίου πολιτικής στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου δεν είναι προδικασμένη, κάθε άλλο», τόνισε ο Πάουελ στα εναρκτήρια σχόλια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση, όπου αποφασίσθηκε νέα μείωση κατά 0,25%. Όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι διοικητές της Fed διατύπωσαν σήμερα αντίθετες απόψεις για την πορεία της οικονομίας, αν και τελικά συμφώνησαν στη μείωση.
Τα σχόλια του Πάουελ στόχευαν σαφώς στο να συγκρατήσουν τις προσδοκίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου η πιθανότητα για μια ακόμη μείωση επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον Δεκέμβριο βρισκόταν σταθερά πάνω από το 90% πριν από την ομιλία του.
Μετά τις δηλώσεις του Πάουελ, οι αποδόσεις των διετών ομολόγων του Δημοσίου αυξήθηκαν απότομα και οι επενδυτές περιόρισαν τα στοιχήματά τους για μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ενώ στη Wall Street προκλήθηκαν διακυμάνσεις των βασικών δεικτών και ο S&P 500 έμενε σε οριακά αρνητικό έδαφος όσο μιλούσε ο πρόεδρος της Fed.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισε με 10-2 υπέρ της μείωσης του εύρους-στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 3,75%-4%.
Στην ανακοίνωσή τους μετά τη συνεδρίαση, οι αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν την εκτίμησή τους ότι «τα κέρδη θέσεων εργασίας έχουν επιβραδυνθεί» και ανέφεραν ότι «οι κίνδυνοι για την απασχόληση αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες». Χαρακτήρισαν επίσης την οικονομική ανάπτυξη ως «μέτρια» και σημείωσαν ότι ο πληθωρισμός «έχει αυξηθεί από νωρίτερα φέτος και παραμένει κάπως αυξημένος».
Η απόφαση βρήκε αντίθετους αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος:
- Ο διοικητής Στίβεν Μίραν, που τοποθετήθηκε πρόσφατα από τον Τραμπ, διαφώνησε για άλλη μια φορά, υποστηρίζοντας μια μεγαλύτερη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
- Ο πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι, Τζεφ Σμιντ, προτίμησε να μην μειωθούν καθόλου τα επιτόκια.
Καλά νέα για τον ισολογισμό
Το έργο της Fed γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, τονίζουν αναλυτές, καθώς η συνεχιζόμενη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης έχει περιορίσει την πρόσβασή της σε οικονομικά δεδομένα, αναγκάζοντάς την να λαμβάνει αποφάσεις πολιτικής χωρίς τα περισσότερα από τα στοιχεία στα οποία συνήθως βασίζεται.
Καλό νέο για τις αγορές ήταν ανακοίνωση ότι η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed θα σταματήσει από την 1η Δεκεμβρίου, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2022. Έκτοτε, η Fed έχει μειώσει το χαρτοφυλάκιό της σε κρατικά ομόλογα και τίτλους που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια κατά περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια, φέρνοντας τον ισολογισμό της κάτω από τα 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, το μικρότερο μέγεθος από το 2020.
Η διακοπή της ποσοτικής συρρίκνωσης, δηλαδή της μείωσης των τίτλων που κρατά η Fed στο χαρτοφυλάκιό της, θα αφήσει περισσότερη ελεύθερη ρευστότητα στις αγορές, τονίζουν αναλυτές.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




