«Φτωχός συγγενής» η Ελλάδα σε μαρίνες και yachting

Την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη του yachting, με οδηγό το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, ανέδειξε η μελέτη «Προτάσεις για την ανάπτυξη δικτύου τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα», με τη χώρα μας να κατατάσσεται στη 10η θέση πανευρωπαϊκά ως προς τις θέσεις ελλιμενισμού με μόλις 61 χωροθετημένες μαρίνες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ICOMIA, όπως αυτά αποτυπώνονται στη σχετική μελέτη, η Σουηδία βρίσκεται στην κορυφή του ευρωπαϊκού δικτύου τουριστικών λιμένων με 2.000 μαρίνες και συνολικά 500.000 θέσεις ελλιμενισμού. Ακολουθεί η Γαλλία ακολουθεί με 1.403 μαρίνες και 253.000 θέσεις και τρίτη ως προς τις θέσεις ελλιμενισμού κατατάσσεται η Ιταλία με 961 μαρίνες και 181.000 θέσεις.
Βάσει της μελέτης, κρίνεται αναγκαία η διαμόρφωση ολοκληρωμένου δικτύου τουριστικών λιμένων με κριτήρια τις θέσεις ελλιμενισμού και τη γεωγραφική κάλυψη, δεδομένου ότι η Ελλάδα υστερεί σε θέσεις ελλιμενισμού και σε αρκετές περιοχές η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί. Στις «αδυναμίες» της Ελλάδας περιλαμβάνεται, επίσης, η χωρική ασυνέχεια των υφιστάμενων τουριστικών λιμενικών υποδομών σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, τη στιγμή που οι γειτονικές χώρες διευρύνουν όλο και περισσότερο το μερίδιό τους. Είναι ενδεικτικό ότι η Κροατία διαθέτει 167 μαρίνες και η Τουρκία 80.
Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη, το 2030 η Ελλάδα δύναται να διαθέτει 10 νέες μαρίνες, που θα υποστηρίζουν 2.311 νέες θέσεις. Σήμερα, οι 61 χωροθετημένες μαρίνες, εκ των οποίων λειτουργούν οι 49, υποστηρίζουν 18.652 θέσεις.
Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας δύναται να διαδραματίσει, πέρα από το χωροταξικό, ο εκσυγχρονισμός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. «Το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι η ανάγκη εξορθολογισμού του θεσμικού πλαισίου. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. Γρήγορη αδειοδότηση, απλές διαδικασίες, λιγότερες υπηρεσίες, κεντρικός συντονισμός.
Η πρόσφατη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων χωρικού σχεδιασμού των τουριστικών λιμένων που βρίσκονται σε Οργανισμούς Λιμένων και ζώνες Λιμένων, από το υπουργείο Τουρισμού στο υπουργείο Ναυτιλίας, σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για την χωροθέτηση και λειτουργία των μαρινών και καταφυγίων που υπόκεινται στη νέα διάταξη. Ο σκοπός είναι να ανοίξει ο δρόμος για πιο γρήγορη αδειοδότηση και δημιουργία νέων θέσεων ελλιμενισμού σε λιμένες και λιμενικές ζώνες», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας (ΕΜΑΕ), Σταύρος Κατσικάδης.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού, Ευθύμης Μπακογιάννης, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η δέουσα εκτίμηση, ώστε έως το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωροταξικό.
Το στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης
Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0 Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων» με προϋπολογισμό 139 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο προωθεί σημαντικά έργα αναβάθμισης των υποδομών που εκτελέστηκαν ή πρόκειται να εκτελεστούν εντός του 2025 σε ελληνικές μαρίνες, όπως εκείνες που βρίσκονται στη Βουλιαγμένη, στο Ναύπλιο, στον Άγιο Κοσμά στο Ελληνικό, στην Olympic Marine στο Λαύριο, στον Φλοίσβο, στα Γουβιά στην Κέρκυρα και στη Ρόδο.
«Το μεγάλο στοίχημα της ουσιαστικής αξιοποίησης των πόρων του προγράμματος θα κριθεί τους επόμενους 2 μήνες και θα εξαρτηθεί κυρίως από την ταχύτητα των εγκρίσεων τροποποίησης χωροθέτησης των επιχειρησιακών σχεδίων που έχουν ήδη εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα.
Από αυτό το βήμα σας μεταφέρω την αγωνία των μελών μας και την έντονη ανησυχία όσον αφορά στην εφικτότητα υλοποίησης των έργων στους επόμενους 7 μήνες. Δεν ξέρουμε εάν το Πρόγραμμα θα λάβει παράταση ή όχι, σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε ότι καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια με την ομάδα σας, βασιζόμαστε στη θέλησή σας για την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία του Προγράμματος και παραμένουμε στη διάθεσή σας για να συνδράμουμε με κάθε τρόπο», τόνισε ο Στ. Κατσικάδης σχετικά.
Τα μερίδια
Σύμφωνα με την έρευνα, η Αττική κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε ό,τι αφορά τις διελεύσεις σκαφών αναψυχής ανά περιφέρεια, ήτοι 40,67%. Οι Κυκλάδες κατέχουν το 12,97% των διελεύσεων, ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 12,43%, ενώ τα Ιόνια Νησιά, μαζί με την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα, καταγράφουν 13,19%. Η Κρήτη έχει μερίδιο 5,05% και η Πελοπόννησος βρίσκεται στο 4,16%.
Η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει 5,74%, η Στερεά Ελλάδα 1,87%, η Θεσσαλία 1,444% και, τέλος, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη μόλις 0,14%.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Αττική διαθέτει τις περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού σε μαρίνες, δηλαδή 4.570, 209 θέσεις ελλιμενισμού σε καταφύγια, 35 θέσεις ελλιμενισμού σε αγκυροβόλια, 638 θέσεις ελλιμενισμού σε λοιπές λιμενικές εγκαταστάσεις και 3.021 θέσεις ελλιμενισμού σε διαχείμασης.
Η συνεισφορά
Η προστιθέμενη αξία των μαρινών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 6 άμεσες και 100 έμμεσες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ναυτιλιακών Ενώσεων, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για τέλη ελλιμενισμού, επιπλέον 5 έως 10 ευρώ ξοδεύονται σε γενικές προμήθειες, καύσιμα, επισκευές, συντήρηση, φορολογία, μισθοδοσία και υπηρεσίες πρακτόρευσης. Η μέση τουριστική δαπάνη των επισκεπτών με σκάφη στις μαρίνες είναι περίπου 5 φορές μεγαλύτερη από τη μέση τουριστική δαπάνη των επισκεπτών ξενοδοχείων.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.