Φυσικό αέριο: Νέο διατλαντικό πλαίσιο συνεργασίας 13 χωρών με ρόλο-κλειδί για την Ελλάδα
Επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς, αγορές φυσικού αερίου και περιφερειακή διασύνδεση στο επίκεντρο της συμφωνίας
Με την υπογραφή του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου στην Ουάσινγκτον, η Ελλάδα βρέθηκε στον πυρήνα μιας νέας διατλαντικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η κοινή δήλωση που συνυπογράφηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμη 11 ευρωπαϊκές χώρες τοποθετεί τη χώρα μας στον χάρτη των στρατηγικών ενεργειακών διαδρομών, με αιχμή το LNG και τις περιφερειακές υποδομές.
Η συμφωνία υπεγράφη στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου «Transatlantic Gas Security Summit», που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, με διοργανωτές τον Λευκό Οίκο και το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ. Στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν, πέραν της Ελλάδας και των ΗΠΑ, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Μολδαβία, η Ουκρανία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος στη νέα αρχιτεκτονική φυσικού αερίου
Για την Αθήνα, η σημασία της δήλωσης δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και πρακτική. Στο κείμενο αναγνωρίζεται ρητά ο ρόλος έργων LNG σε χώρες όπως η Ελλάδα, τα οποία χαρακτηρίζονται κρίσιμες επενδύσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα της περιοχής. Η αναφορά αυτή ενισχύει τη στρατηγική της χώρας να λειτουργήσει ως κόμβος εισόδου και διαμετακόμισης υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
Η διαφοροποίηση προμηθειών και διαδρομών φυσικού αερίου προβάλλεται ως βασική προϋπόθεση για την απεξάρτηση από μονομερείς πηγές τροφοδοσίας, ιδίως υπό το φως των ενεργειακών κρίσεων των τελευταίων δεκαετιών. Οι αναφορές στις διακοπές εφοδιασμού των ετών 2006, 2009, 2014, 2018 και μετά το 2022 υπογραμμίζουν τη σημασία ανθεκτικών και πολυδιάστατων ενεργειακών δικτύων.
Διαφάνεια, επενδύσεις και άρση εμποδίων
Οι υπογράφοντες δεσμεύονται να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των αγορών φυσικού αερίου αξιοποιώντας πλήρως τις υφιστάμενες υποδομές και προχωρώντας σε νέες επενδύσεις όπου απαιτείται. Στο επίκεντρο βρίσκονται η διαφανής και μη διακριτική πρόσβαση σε δίκτυα και τερματικούς σταθμούς, η εναρμόνιση των αγορών και των χρηματιστηρίων φυσικού αερίου, καθώς και η διαμόρφωση σταθερών και προβλέψιμων ρυθμιστικών πλαισίων.
Παράλληλα, εκφράζεται πρόθεση κινητοποίησης δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων, με τη συμμετοχή οργανισμών εξαγωγικών πιστώσεων και πολυμερών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να διασφαλιστεί επαρκής και οικονομικά προσιτός εφοδιασμός για την ευρύτερη περιοχή.
Ο ρόλος της Ουκρανίας και η περιφερειακή ολοκλήρωση
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Ουκρανία, η οποία διαθέτει από τις μεγαλύτερες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η ένταξή τους στις περιφερειακές αγορές και η ανάπτυξη εμπορικού κόμβου συναλλαγών εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και την οικονομική της ανασυγκρότηση.
Η κοινή δήλωση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Διατλαντικής Ενεργειακής Συνεργασίας και της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, επιβεβαιώνοντας ότι η ενεργειακή πολιτική αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο γεωοικονομικής σταθερότητας.
Μήνυμα σταθερότητας σε μια ασταθή συγκυρία
Σε μια περίοδο διεθνών αναταράξεων, η κοινή δέσμευση Ελλάδας, ΗΠΑ και των υπολοίπων χωρών στέλνει μήνυμα σταθερότητας και συντονισμένης δράσης. Ο στόχος είναι σαφής: ένας ενεργειακός εφοδιασμός απαλλαγμένος από χειραγώγηση ή εξαναγκασμό, με ισχυρή διατλαντική συνεργασία και με έμφαση σε υποδομές LNG, περιφερειακή διασύνδεση και αγορές με διαφάνεια.
Για την Ελλάδα, η συμμετοχή στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενισχύει τη στρατηγική της θέση στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και αναβαθμίζει τον ρόλο της ως πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ε.Ε.
Διαβάστε επίσης:
Παπασταύρου από Ουάσιγκτον για Κάθετο Διάδρομο: «Κάναμε τη γεωγραφία μας, γεωπολιτική δύναμη»
ONEX Shipyards: Στην Ουάσινγκτον «κλειδώνει» η συμφωνία με Hanwha Power Systems
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.



