Φυτοφάρμακα υπό στενό έλεγχο: Η Ελλάδα στην κορυφή της Ε.Ε. για την ασφάλεια τροφίμων – FinanceNews.gr

Αυστηροί έλεγχοι φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα στην Ελλάδα. Το 2024 αναλύθηκαν 3.759 δείγματα, με μόλις 3,24% μη συμμορφούμενα
Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της ανάμεσα στις χώρες που εφαρμόζουν τους πιο αυστηρούς και συστηματικούς ελέγχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα. Το εθνικό πρόγραμμα ελέγχου, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1996, συνεχίζει με αυξημένη ένταση, με στόχο την προστασία του καταναλωτή και τη διασφάλιση ότι τα προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι των πολιτών είναι απολύτως ασφαλή.
Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι καταναλωτές στην Ελλάδα μπορούν να αισθάνονται σίγουροι και προστατευμένοι, καθώς ό,τι κρίνεται επικίνδυνο δεν φτάνει ποτέ στην αγορά ή ανακαλείται άμεσα».
Τα στοιχεία των ελέγχων
Κάθε χρόνο συλλέγονται περίπου 3.500 δείγματα από λαχαναγορές, supermarkets, λαϊκές αγορές, συνοριακούς σταθμούς, αποθήκες και καταστήματα λιανικής. Το 2024 αναλύθηκαν 3.759 δείγματα, εκ των οποίων το 70,5% ήταν εγχώρια, το 24,5% από Τρίτες Χώρες και το υπόλοιπο από κράτη-μέλη της Ε.Ε.
-
Σχεδόν το 47% των δειγμάτων δεν περιείχε καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
-
Στο 53% εντοπίστηκαν υπολείμματα, αλλά εντός των ευρωπαϊκών ορίων ασφαλείας.
-
Μόλις 3,24% χαρακτηρίστηκε μη συμμορφούμενο και 0,96% δυνητικά επικίνδυνο για την υγεία.
Για το 2025, η θετική εικόνα συνεχίζεται: Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου ελέγχθηκαν 1.621 δείγματα, με τα περισσότερα να κρίνονται απολύτως ασφαλή. Τον Ιούλιο, ωστόσο, εντοπίστηκαν 14 δείγματα με μη εγκεκριμένες ουσίες και 10 υπερβάσεις ορίων, ανάμεσά τους σταφύλια από Αλβανία, πιπεριές από Κίνα, κεράσια από Ελλάδα και φασόλια από Μπενίν. Τα προϊόντα αυτά αποσύρθηκαν άμεσα.
Κυρώσεις και συγκρίσεις με την Ε.Ε.
Οι παραβάσεις επισύρουν βαριά πρόστιμα: από 1.000 έως 5.000 ευρώ για μικρές παραβάσεις, έως 60.000 ευρώ για επικίνδυνα προϊόντα, συνοδευόμενα από κατασχέσεις και καταστροφή φορτίων. Το 2025 έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 202.000 ευρώ.
Σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου σύμφωνα με την EFSA το 96,3% των δειγμάτων βρίσκεται εντός ορίων και περίπου το 2% χαρακτηρίζεται μη συμμορφούμενο, η Ελλάδα παρουσιάζει ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό (3,24%). Ωστόσο, η χώρα μας πραγματοποιεί περισσότερους ελέγχους αναλογικά με τον πληθυσμό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που επιβεβαιώνει την αυστηρή εποπτεία.
Η εικόνα για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει θετική. Οι έλεγχοι γίνονται συστηματικά και με προηγμένες μεθόδους, ενώ τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές μπορούν να αισθάνονται προστατευμένοι. Παρά τις λίγες εξαιρέσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται με αυστηρές κυρώσεις, η χώρα μας κατατάσσεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης στον τομέα αυτό, δείχνοντας ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι κορυφαία προτεραιότητα.
Διαβάστε επίσης: Δημόσιο: Ποιοι ζητούν επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.