Χρηματιστήριο: Διορθωτική κίνηση μετά τα υψηλά 15ετίας – Ποιες μετοχές «στοχεύουν» οι πωλητές – FinanceNews.gr

Σε ελεγχόμενο profit taking επιδίδονται σήμερα οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σπεύδοντας να αφομοιώσουν ένα μέρος των κεκτημένων, τα οποία έχουν οδηγήσει την αγορά στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, σημειώνει πτώση κατά -0,55% και διαμορφώνεται στις 1.817,41 μονάδες, χάνοντας 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης, αλλά παραμένοντας άνω των 1.800 μονάδων.
Η ημερήσια διακύμανση εκτείνεται από τις 1.808,06 έως τις 1.827,46 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 98,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Ο τραπεζικός δείκτης σπεύδει να κατοχυρώσει τα χθεσινά υψηλά 9ετίας, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει ελεγχόμενα στο -0,70% και τις 1.771 μονάδες.
Από την πλευρά του, ο δείκτης των blue chips (FTSE Large Cap) υποχωρεί στο –0,90% και τις 4.502 μονάδες, ενώ ο δείκτης των «μεσαίων» (FTSE Mid Cap) ακολουθεί στο –0,47% και τις 2.701 μονάδες.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 62 μετοχές σημειώνουν κάμψη, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 123,8 δισ. ευρώ.
Οι μετοχές που ξεχωρίζουν
- Η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί στο -2,6% και τα 13,4 ευρώ. Χθες, η διοίκηση ανακοίνωσε τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου. Παρά τις μη ευνοϊκές συνθήκες, η εισηγμένη κατάφερε να πετύχει προσαρμοσμένα EBITDA 0,45 δισ. ευρώ για το α’ τρίμηνο, επαναλαμβάνοντας τον στόχο των 2 δισ. ευρώ για το σύνολο του 12μήνου. Την ίδια στιγμή, ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης δανεισμός/EBITDA καθορίστηκε στο 2,9x, αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με τον αρχικό στόχο (3,4x).
- Στο -0,34% και τα 2,671 ευρώ αναδιπλώνει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία σπεύδει να κατοχυρώσει τα χθεσινά υψηλά 9ετίας. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η ετήσια τακτική Γ.Σ., στην οποία αναμένεται να εγκριθεί η διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ/μετοχή. Η αποκοπή του σχετικού δικαιώματος θα ακολουθήσει την Παρασκευή.
- Η μετοχή της Τρ. Κύπρου συνεχίζει την αναρρίχηση σε αχαρτογράφητα επίπεδα, καθώς ενισχύεται στο +0,6% και τα 6,64 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι μέτοχοι θεμελιώνουν το δικαίωμα στο ετήσιο μέρισμα του 0,48 ευρώ/μετοχή.
- Αμετάβλητη στα 2,18 ευρώ παραμένει η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία μετά το τέλος της συνεδρίασης θα δημοσιεύσει τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου.
- Κέρδη στο +1,2% και τα 6,3 ευρώ εμφανίζει η μετοχή της Ideal Holdings, η οποία έχει φθάσει μία «ανάσα» από τα υψηλά έτους των 6,49 ευρώ. Κοντά στα 305 εκατ. ευρώ κυμαίνεται η αποτίμηση της εισηγμένης.
- Δώδεκα σερί ανοδικές συνεδριάσεις μετρά η μετοχή της Quest Συμμετοχών, η οποία συνεχίζει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Στο +0,27% και τα 7,3 ευρώ βρίσκεται σήμερα η τιμή της εισηγμένης, η οποία εντός της ημέρας θα δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.
- Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή των Μύλων ΚΕΠΕΝΟΥ, καθώς οι βασικοί μέτοχοι ετοιμάζονται για υποχρεωτική δημόσια πρόταση με σκοπό την απόκτηση του εναπομείναντος μετοχικού κεφαλαίου (7,68%) και την έξοδο από το Χ.Α. Άλλωστε, η εταιρεία θεωρούταν πολύ δύσκολο να «πιάσει» τον στόχο για μετοχική διασπορά άνω του 25%, όπως ορίζει ο νέος κανονισμός της ΕΧΑΕ. Η τιμή της εταιρείας κάνει άλμα στο +10% και το 1,87 ευρώ, εν αναμονή του ύψους της δημόσιας πρότασης.
- Ώθηση από το έργο της ανακατασκευής των φοιτητικών εστιών του Παντείου λαμβάνει η μετοχή της Δομικής Κρήτης, με αποτέλεσμα να ενισχύεται στο +4,3% και το 1,94 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το ανεκτέλεστο έργων παραμένει σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τους υπόλοιπους «παίκτες» των κατασκευών.
- Συμπληρωματικό μέρισμα 0,235 ευρώ αναμένεται να διανείμει στους μετόχους η Prodea ΑΕΕΑΠ, η οποία μην ξεχνάμε ότι έχει ήδη μοιράσει προμέρισμα 0,47 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική επιβράβευση για τη χρήση του 2024 αθροίζεται σε 0,705 ευρώ/μετοχή (dividend yield 11,9%). Κάπως έτσι, η τιμή στο ταμπλό διευρύνεται σήμερα στο +1,6% και τα 6,00 ευρώ.
Ανθεκτικότητα στις 1.800 μονάδες
Τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις άνω των 1.800 μονάδων έχει συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει να παρουσιάζει μια υψηλή ανθεκτικότητα κόντρα στις «παγίδες» του διεθνούς περιβάλλοντος.
Με βασικό «όχημα» τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τις ικανοποιητικές μερισματικές διανομές αλλά και την παρατεταμένη τραπεζική ευφορία, ο Γενικός Δείκτης ξεκινά τη νέα συνεδρίαση από τις 1.827 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το καλύτερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010.
Η απόδοση της ελληνικής αγοράς ξεπερνά το +24% από τις αρχές του 2025, την ίδια ώρα που το ράλι ανάκαμψης από τα χαμηλά του Απριλίου ανέρχεται σε περισσότερο από +25%. Ταυτόχρονα, η αθροιστική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων προσεγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008.
Η Αθήνα, όπως καταδεικνύουν τα παραπάνω, συνεχίζει να βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές των ξένων αγοραστών, κάτι το οποίο αρχίζει να αποτυπώνεται όχι μόνο στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και σ’ αυτές από τα χαμηλότερα κλιμάκια της μικρής και της πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης.
Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι η παρατεταμένη ανοδική κίνηση έχει αυξήσει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο… «υπερθέρμανσης», γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την αγοραστική κόπωση, ευνοεί τις συνθήκες για ορισμένες κινήσεις αφομοίωσης των κεκτημένων.
Με προσοχή στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές συνεχίζουν τις επιλεκτικές κινήσεις, στη «σκιά» της μεγάλης επιδείνωσης στην εικόνα των ομολογιακών αποδόσεων. Η νέα κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής αξιολόγησης από τον Moody’s, δεν ευνοεί την ανάληψη μεγάλων ρίσκων, αναγκάζοντας τους traders να «παίζουν» σαφώς πιο επιφυλακτικά.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.