Χρηματιστήριο: Η βάσιμη ελπίδα για τις τελευταίες 15 συνεδριάσεις του 2025 – FinanceNews.gr

Χρηματιστήριο: Συνέχισε την «πτήση» στις 2.000 μονάδες - 50άρισε η Metlen, νέα υψηλά στις Τράπεζες - FinanceNews.gr


Μόλις 15 συνεδριάσεις χωρίζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών από την ολοκλήρωση του 2025 και το μεγάλο ερώτημα της επενδυτικής κοινότητας είναι το εξής: Θα έχουμε (και) φέτος ένα νέο santa-claus-rally;  

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις, πάντως, είναι ευνοϊκές: α) Οι εταιρικές παρουσιάσεις στα τελευταία επενδυτικά συνέδρια, αφήνουν μια θετική επίγευση για τις περισσότερες εισηγμένες, β) οι αναλυτές προσβλέπουν σε μια νέα μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve την προσεχή Τετάρτη και γ) ο Γενικός Δείκτης, αν και χωρίς μεγάλη φόρα, βρίσκεται σε απόσταση – αναπνοής από τα υψηλά 15ετίας του Αυγούστου (2.126 μονάδες).  

Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή, η επιμονή των τιμών του Γ.Δ. πέριξ των 2.100 μονάδων έχει διαμορφώσει ένα σκηνικό «ανόδου εν αναμονή», καθώς οι όποιες διορθωτικές κινήσεις απορροφούνται γρήγορα, χωρίς να προσφέρονται ουσιαστικές ευκαιρίες επανατοποθέτησης σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.  

Παρότι η θετική κίνηση δεν υποστηρίζεται ακόμη από μεγαλύτερο συγχρονισμό και εντονότερη συμμετοχή των επιμέρους δεικτοβαρών τίτλων, οι αγοραστές διατηρούν τον έλεγχο των συνεδριάσεων με σχετική άνεση, επιβεβαιώνοντας τη θετική τάση.  

Υπό αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η φετινή χρονιά είναι πιθανό να επιφυλάσσει ακόμη ένα ετήσιο υψηλό πριν τη λήξη της, όπως υποδηλώνουν τα ευοίωνα τεχνικά σήματα, το ανοδικό περιθώριο των ταλαντωτών και η μικρή απόσταση που χωρίζει τον Γενικό Δείκτη από τις κορυφές της 14ης Αυγούστου.  

Όλα βέβαια, μένουν να αποδειχθούν στην πράξη, καθώς η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη μπορεί να ανατρέψει τα παραπάνω. 

Η εικόνα στο εξωτερικό 

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο και μεθαύριο.

Οι αναλυτές προσδοκούν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στο 3ο διαδοχικό βήμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι πιθανότητες για μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης υπολογίζονται στο 87%.  

Το καλεντάρι της εβδομάδας 

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ας έχουμε υπόψη ότι αυτήν την εβδομάδα -και συγκεκριμένα από αύριο έως την Πέμπτη- θα τρέξει η δημόσια προσφορά για το εταιρικό ομόλογο της Aktor Group. 

Παράλληλα, σήμερα οι μέτοχοι της Νάκας κατοχυρώνουν το δικαίωμα είσπραξης για το μέρισμα του 0,23 ευρώ/μετοχή. Από την Τετάρτη δε, οι μετοχές της Eurobank δεν θα διαπραγματεύονται στο ταμπλό του Χ.Α. λόγω του εταιρικού μετασχηματισμού (hive down). 

Τέλος, την Πέμπτη ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 9μηνο του 2025. 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων