Χρηματιστήριο: Η Γροιλανδία ταράζει (;) τα ήρεμα νερά της Αθήνας

Χρηματιστήριο: Αφομοίωση στις Τράπεζες, κέρδη στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - FinanceNews.gr


Αναταραχή αναμένεται να επικρατήσει σήμερα στις αγορές της Ευρώπης, καθώς η ευθεία αντιπαράθεση για τα… μάτια της Γροιλανδίας επιδρά δυσμενώς, επηρεάζοντας (πιθανώς) και τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τα futures σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο προμηνύουν ένα καθοδικό ξεκίνημα στη νέα εβδομάδα, την ίδια στιγμή που η Wall Street θα παραμείνει κλειστή λόγω της αργίας για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Το «θερμόμετρο» στη Γροιλανδία, η οποία βρίσκεται στην κυριότητα της Δανίας, έχει ανεβεί σε επικίνδυνα επίπεδα, καθώς η αποστολή υποστηρικτικών στρατευμάτων από οκτώ χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ως αποτρεπτική δύναμη στα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ, έτυχε της έντονης αντίδρασης της Ουάσιγκτον.

Κάπως έτσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να απειλήσει τις ευρωπαϊκές χώρες με την επιβολή νέων δασμών στο εμπόριο, ως αντίποινα για την παρουσία των στρατιωτών στα εδάφη της Γροιλανδίας, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει στο «κόκκινο» την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού Ωκεανού.

Κι αυτό είναι πολύ πιθανό να αποτυπωθεί με εύγλωττο τρόπο στα ταμπλό των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της Ευρώπης, τα οποία ετοιμάζονται να μπουν με το… αριστερό στη νέα εβδομάδα.

Επιβεβαίωση για το January Effect

Όλα αυτά, βέβαια, έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με το -κατά τ’ άλλα- ευοίωνο κλίμα της Αθήνας. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ενισχύεται κατά +5,9% μέσα στο 2026, δείχνει να επιβεβαιώνει τον άγραφο κανόνα του January Effect, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σταθερά στα καλύτερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010. Μάλιστα, σ’ αυτές τις πρώτες 10 συνεδριάσεις του νέου έτους, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον τα εξής δύο στοιχεία:

• Συνολικά επτά συνεδριάσεις έχουν κλείσει με θετικό πρόσημο, ενώ σε μόλις τρεις συνεδριάσεις έχουν επικρατήσει οι πωλητές. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στις 8 Ιανουαρίου με +1,87%, ενώ σε κανένα από τα αρνητικά κλεισίματα η πτώση δεν ξεπέρασε το -0,21%.

• Ο μέσος τζίρος του 2026 ήδη διαμορφώνεται στο εντυπωσιακό ποσό των 402,8 εκατ. ευρώ (!), δηλαδή είναι σχεδόν διπλάσιος από την ημερήσια αξία των συναλλαγών κατά τη διάρκεια του 2025 (>210 εκατ. ευρώ). Η πιο «ζωηρή» συνεδρίαση ήταν αυτή της 7ης Ιανουαρίου, όταν οι επενδυτές αντάλλαξαν μετοχές αξίας 816 εκατ. ευρώ.

Για ακόμη μία φορά, όπως είθισται στην Αθήνα, το βλέμμα είναι στραμμένο κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος συνιστά το «άλφα και το ωμέγα» της ελληνικής αγοράς. Τα σενάρια για πιθανές αλλαγές στη μετοχική σύνθεση των εισηγμένων ιδρυμάτων, τα οποία έχουν ως αφετηρία τo μέλλον της συμμετοχής της UniCredit στην Alpha Bank (προσεγγίζει το 33%, δηλαδή το όριο για την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς), έχουν πυροδοτήσει ένα μπαράζ στοιχημάτων για την επόμενη ημέρα.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο τίθενται και οι εκτιμήσεις των αναλυτών τόσο για την πορεία των οικονομικών μεγεθών και το ύψος των επικείμενων μερισμάτων, όσο και για ενδεχόμενες νέες κινήσεις στη σκακιέρα των εξαγορών και των συμπράξεων.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι το rotation έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του, δίνοντας επιπλέον επιλογές στους επενδυτές και επιτρέποντας σε αρκετές εισηγμένες να βγουν στον… αφρό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία δέχεται τα «θερμά απόνερα» από το report – έκπληξη της Santander (τιμή – στόχος στα 49 ευρώ). Η μετοχή δείχνει μια ιδιαίτερη… βιασύνη να επιβεβαιώσει τους Ισπανούς αναλυτές, καθώς αμέσως μετά τη δημοσίευση της έκθεσης έτρεξε ένα ράλι της τάξης του +16%, αγγίζοντας το όριο των 30 ευρώ για πρώτη φορά από το 1999.

Παρά το γεγονός ότι η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος θεωρείται αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αυτήν τη στιγμή, η τεχνική εικόνα της αγοράς καταδεικνύει ότι βρισκόμαστε σε υπερ-αγορασμένα επίπεδα.

«Οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν μια μεγαλύτερη διάθεση για κατοχύρωση κερδών, δεδομένης και της κίνησης που έχει προηγηθεί χωρίς διάσπαση στηρίξεων, κάτι το οποίο αποτελεί μια ένδειξη υγιούς διόρθωσης», παρατηρεί η BETA, στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.

Κάπως έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε τη Λεωφόρο Αθηνών να δίνει μια μικρή παράταση στην αγοραστική ευφορία, προτού οι επενδυτές αποφασίσουν να πατήσουν… φρένο και να «κλειδώσουν» τα μεγάλα κέρδη της τελευταίας περιόδου.

«Ενδεχομένως η κορύφωση της ανοδικής κίνησης να ολοκληρωθεί προς τις 2.280 μονάδες όπου η τεχνική υπερβολή θα είναι ομοιόμορφή σε ταλαντωτές και MΑCD ενισχύοντας το ενδεχόμενο μιας πιο γενικευμένης διόρθωσης», προστίθεται στο report της BETA.

Χωρίς το μέρισμα Helleniq Energy και Πλαστικά Θράκης

Χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα για τη χρήση του 2025, ύψους 0,20 ευρώ/μετοχή (61,1 εκατ. ευρώ) διαπραγματεύεται από σήμερα η μετοχή της Helleniq Energy, με την καταβολή των χρημάτων να ακολουθεί στις 26 Ιανουαρίου. Η απόδοση της επιβράβευσης υπολογίζεται σε 2,2%, με τη διοίκηση να ετοιμάζεται να διανείμει και συμπληρωματικό μέρισμα μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε αποκοπή του δικαιώματος είσπραξης για το ποσό του 0,068 ευρώ/μετοχή (3 εκατ. ευρώ) προχωρά και η Πλαστικά Θράκης, με τη σχετική απόδοση να καθορίζεται σε 1,5%. Όπως και στην περίπτωση της Helleniq Energy, η διοίκηση πρόκειται στα μέσα της χρονιάς να μοιράσει έξτρα χρήματα στους μετόχους -μια πρακτική, η οποία ακολουθείται πιστά τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Coca Cola HBC, οι οποίοι καλούνται να εγκρίνουν την απόκτηση του 75% της Coca Cola Beverages Africa (CCBA), δηλαδή του βασικού συνεργάτη της αμερικανικής Coca Cola στη «Μαύρη Ήπειρο». Η ολοκλήρωση του deal θα καταστήσει την ελληνική εισηγμένη ως τη μεγαλύτερη εταιρεία εμφιάλωσης σε Ευρώπη και Αφρική, καθώς και τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως (πίσω μόνο από τη μεξικανική Coca Cola FEMSA). Tα οφέλη μίας τέτοιας εξαγοράς προφανώς είναι πολλαπλά. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση καλείται να λάβει υπόψη και ορισμένους… αστερίσκους, οι οποίοι σχετίζονται αφενός με τα μικρότερα περιθώρια κέρδους της αφρικανικής εταιρείας, αφετέρου με τον τρόπο χρηματοδότησης του deal (ακύρωση προγράμματος ιδίων μετοχών και έκδοση νέων μετοχών υπέρ των μετόχων της CCBA).

Εξίσου σημαντική είναι και η επαναληπτική έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΧΑΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο (20/1). Οι μέτοχοι καλούνται να εκλέξουν εκ νέου το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, το οποίο θα απαρτίζεται κι από στελέχη της Euronext. Βέβαια, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα παραμείνει ο Γιάννος Κοντόπουλος, αν και στη θέση του προέδρου θα υπάρξει αλλαγή, με τον Γιώργο Χαντζηνικολάου να αποχωρεί και τη θέση του να παίρνει ο εκλεκτός της πλευράς των Γάλλων. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Γ.Σ. ουσιαστικά είχε κριθεί άκυρη, λόγω ενστάσεων συγκεκριμένου μετόχου επί της διαδικασίας.

 

Διαβάστε επίσης Η πρεμιέρα Πιερρακάκη και ο Τραμπ, το deal της Coca Cola HBC, τα δύσκολα στον ΑΔΜΗΕ και νέοι παίκτες στον ΒΟΑΚ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων