Χρηματιστήριο: Με… φόρα οι Alpha & Eurobank, νέο ράλι στην ΕΥΔΑΠ – FinanceNews.gr

Συνέχεια στο τριήμερο ανοδικό σερί προσπαθεί να δώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διαθέτουν μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών, χάρη σε επιλεγμένα στηρίγματα από τράπεζες και blue chips.
Πιο συγκεκριμένα, στην τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει επιφυλακτική αύξηση κατά +0,44% και διαμορφώνεται στις 2.042,97 μονάδες, κερδίζοντας ακριβώς εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (2.033,97 μονάδες).
Η ημερήσια διακύμανση καθορίζεται από τις 2.023,48 έως τις 2.044,20 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 91,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,6 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Ο τραπεζικός δείκτης, παρά την πρωινή μεταβλητότητα, εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό «πρωταγωνιστή» την ανοδικής αντίδρασης, καθώς ενισχύεται στο +0,63% και τις 2.365 μονάδες.
Από την πλευρά του, ο δείκτης των blue chips (FTSE Large Cap) αυξάνεται στο +0,49% και τις 5.164 μονάδες, ενώ ο δείκτης των «μεσαίων» (FTSE Mid Cap) ακολουθεί ασθμαίνοντας στο +0,03% και τις 2.771 μονάδες.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 57 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 139,0 δισ. ευρώ.
Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν
- Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σπεύδει να κατοχυρώσει τα κέρδη του τριημέρου, με αποτέλεσμα να πέφτει στο -1,21% και τα 13,495 ευρώ. Στο επίκεντρο τίθενται και τα σενάρια για άμεσο deal στον ασφαλιστικό κλάδο, μετά την απώλεια της Εθνικής Ασφαλιστικής.
- Κέρδη στο +2,24% και τα 3,605 ευρώ εμφανίζει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία εξακολουθεί να υπερ-αποδίδει έναντι των υπόλοιπων blue chips, δεδομένου ότι η φετινή απόδοση προσεγγίζει το +120%. Το γεγονός ότι η UniCredit μοιάζει έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω το μερίδιό της (προς το 30%), έρχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά, ενώ έξτρα «καύσιμα» παρέχουν οι πληροφορίες περί επικείμενου deal στον χώρο των τραπεζο-ασφαλειών. Σήμερα, στο μεταξύ, η τράπεζα προχώρησε στην έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έναν senior preferred τίτλο, διάρκειας έξι ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε χρόνια.
- Άνω των 3,5 ευρώ επιστρέφει η μετοχή της Eurobank, η οποία σημειώνει αύξηση στο +1,62% και τα 3,519 ευρώ, βελτιώνοντας την κεφαλαιοποίηση στα 12,9 δισ. ευρώ.
- Ανοδικά προσπαθεί να συνεχίσει η μετοχή της Metlen, η οποία βρίσκεται στο +0,68% και τα 44,34 ευρώ -αν και εξακολουθεί να απέχει αισθητά από τα ρεκόρ των 56,4 ευρώ. Σήμερα το πρωί η διοίκηση της εισηγμένης ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την πώληση φ/β στη Νότια Κορέα, ισχύος 42 MW.
- Η μετοχή της Jumbo ανακόπτει την ανοδική αντίδραση, καθώς διολισθαίνει στο -1,16% και τα 27,28 ευρώ. Από το πρωί έχουν «περάσει» πέντε πακέτα, συνολικής αξίας 12,5 εκατ. ευρώ, με τις τιμές να κυμαίνονται από 27,29 έως 27,35 ευρώ/μετοχή.
- Πτώση στο -0,65% και τα 18,3 ευρώ καταγράφει η μετοχή τoυ ΟΠΑΠ, ενόσω συνεχίζεται η προσπάθεια της διοίκησης να ενημερώσει αναλυτές και μετόχους για τα οφέλη της συνένωσης με την Allwyn.
- Νέα βελτίωση παρατηρείται στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία βρίσκεται στο +4,1% και τα 6,98 ευρώ, ενόσω η αγορά περιμένει τα νεότερα από το μέτωπο των τιμολογίων. Πρόκειται για την 4η σερί ανοδική συνεδρίαση, με την αθροιστική αύξηση να φθάνει στο +10,7%.
- Η μετοχή της Coca Cola HBC, η οποία χθες βούλιαξε κατά -3% λόγω του αντικτύπου από το deal με την Coca Cola Beverages Africa, παραμένει εγκλωβισμένη στη μεταβλητότητα, καθώς σήμερα κινείται στο +0,3% και τα 39,7 ευρώ.
- Η Sarantis, νωρίς το πρωί, ανακοίνωσε τα μεγέθη του 9μηνου. Οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 448,5 εκατ. ευρώ (-0,8%), τα EBITBA βελτιώθηκαν στα 68 εκατ. ευρώ (+7,9%), ενώ τα κέρδη ΕΒΙΤ αυξήθηκαν στα 51,7 εκατ. ευρώ (+7,4%). Στο ταμπλό, τώρα, η τιμή της εισηγμένης «παίζει» στο +0,6% και τα 13,00 ευρώ.
Χτίζει momentum εν όψει μερισμάτων και κερδών
Τρεις σερί θετικές συνεδριάσεις έχει αισίως συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνοντας να έχει αφήσει πίσω την έντονη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο Γενικός Δείκτης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενισχύθηκε περαιτέρω κατά +0,73% και έκλεισε στις 2.033 μονάδες, ανεβάζοντας στο +2,3% τη συνολική άνοδο του τριημέρου.
Επόμενο βήμα είναι η διάσπαση των 2.040 – 2.050 μονάδων, οι οποίες συμπίπτουν με τους πρώτους κινητούς μέσους όρους (50 και 30 ημερών), ενώ στο βάθος υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φανούν ακόμη και οι 2.100 μονάδες.
Το πώς θα πορευτούν οι τραπεζικές μετοχές συνιστά τον βασικό καταλύτη, ιδίως από τη στιγμή που σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι αποκοπές των ενδιάμεσων μερισμάτων αλλά και οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου.
Επίσης, καθοριστικό ρόλο θα έχει και η δυναμική της αντίδρασης σε επιλεγμένες μετοχές της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες για διάφορους λόγους είχαν βρεθεί (ΟΠΑΠ, Metlen) ή εξακολουθούν να βρίσκονται (Coca Cola HBC) στο στόχαστρο των πωλητών.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στα «φρέσκα» εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία παρέχουν στοιχεία για την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της οικονομικής εμπιστοσύνης. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν οι ενημερώσεις των Kering, Roche, Unilever, Vinci, Thales, LSEG, Dassault Systemes, Antofagasta, Nokia, Lloyds κ.α.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,37% και τις 574 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μένει πίσω στο -0,15% και τις 24.115 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures των Dow Jones και S&P 500 δείχνουν ένα οριακά καθοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, υπό το βάρος των νέων δασμών Τραμπ.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.