Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμες ζώνες που θα κρίνουν τα νέα ρεκόρ

O Γενικός Δείκτης βρίσκεται μια «ανάσα» από το να ξεπεράσει επίπεδα των 2.000 μονάδων και να ενισχύσει περαιτέρω τη μακροπρόθεσμη ανοδική φορά του. Από τον Απρίλιο, ο οποίος έφερε μεγάλη πίεση στις μετοχές απόρροια των δασμών Τραμπ, οι αγοραστές έχουν επιστρέψει δυναμικά στο ΧΑ και δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη πορεία της αγοράς είναι ανοδική.
Καταλύτης για την εγχώρια αγορά είναι οι αποτιμήσεις. Παρότι, o Γενικός Δείκτης δεν είναι πια διαπραγματεύσιμος σε επίπεδα distress, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε είναι στις 9,3 φορές τα κέρδη του 2026, έναντι των 13,7 φορών για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή discount 30%. Ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 6,5 φορές έναντι 9,1 φορές για τον δείκτη Stoxx Europe 600, παρόμοιο discount με αυτό του δείκτη Ρ/Ε.
Η εγχώρια αγορά εξακολουθεί να εμφανίζει discount σε όρους εσωτερικής αξίας, παρά την ανοδική κίνηση τα τελευταία χρόνια. Σε επίπεδο συνολικής αγοράς, το discount στον δείκτη «τιμή προς λογιστική αξία» (P/BV) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό είναι της τάξεως του 40%. Για φέτος, ο Stoxx 600 θα έχει ρυθμό αύξησης των EPS γύρω στο 1% και ο Γενικός Δείκτης περίπου 4%.
Το έτερο στοιχείο που παραμένει ευνοϊκό για τις ελληνικές μετοχές είναι η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Το 1999, όπου ο Γενικός Δείκτης και το ΧΑ «έπιασαν ταβάνι», η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αντιστοιχούσε στο 182% του ΑΕΠ, φτάνοντας τα 212,8 δισ. ευρώ. Η σημερινή κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών είναι στα 133 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε λίγο πάνω από το 53%.
Tα τεχνικά σημεία και οι ζώνες με σημασία των δεικτών
Η τεχνική εικόνα, όπως αυτή απεικονίζεται από τα μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα time frames, είναι ξεκάθαρα bullish (ανοδική). Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν αλλάζει φορά μέχρι το επίπεδο του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 20 ημερών (ΕΚΜΟ) στις 1.785 μονάδες (1.770 μονάδες ο απλός κινητός – ΚΜΟ). Η πιο βραχυπρόθεσμη τάση ορίζεται από τις 1.850 μονάδες και οι 1.790 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης στο ημερήσιο διάγραμμα έχει διορθώσει και έχει ανοδικό περιθώριο αλλά στο εβδομαδιαίο διάγραμμα είναι τεχνικά υπεραγορασμένος.
Στο μηνιαίο διάγραμμα, η αντίσταση ήταν η ζώνη στις 1.840-1.850 μονάδες, οι οποίες αποτελούσαν και Fibonacci retracement επίπεδο από το ιστορικό υψηλό στο ιστορικό χαμηλό της αγοράς και πλέον το βλέμμα στρέφεται στις 2.175 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα ο Γενικός Δείκτης ίσως χρειαστεί λίγο καιρό να «χωνέψει» το «ψυχολογικό» όριο των 2.000 μονάδων. Η αγορά, σε μηνιαίο επίπεδο, είναι υπεραγορασμένη και θα χρειαστεί μια «ανάσα» για το δύσκολο task που έχει μπροστά της.
Την ίδια στιγμή, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη, η αντίσταση στη ζώνη και το βασικό σενάριο για τις τραπεζικές μετοχές είναι ακριβώς μπροστά μας στις 2.195/2.200 μονάδες. Αν η αγορά συνεχίσει ανοδικά πάνω προς τις 2.200 μονάδες και νέα υψηλά, τότε θα έρθουν στο προσκήνιο οι 2.500 μονάδες φέτος.
Το χειρότερο σενάριο, το οποίο όμως δεν είναι το βασικό, δείχνει συσσώρευση στα παρόντα επίπεδα και profit taking προς τη ζώνη των 1.800 μονάδων. Όπως και στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, ο δείκτης των τραπεζών είναι υπεραγορασμένος και ίσως χρειαστεί να «αποφορτιστεί» πριν συνεχίσει ανοδικά.
* Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.