Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες «αναχαίτισαν» το -4% του ΟΠΑΠ

Να διαφοροποιηθεί από το κλίμα στο εξωτερικό και να κάνει ακόμη ένα βήμα προς το υψηλό 15ετίας (1.746 μονάδες) κατάφερε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνέχισε τη συσσώρευση δυνάμεων στην περιοχή άνω των 1.700 μονάδων.
Παρά τις πιέσεις από την αποκοπή του μερίσματος στον ΟΠΑΠ, η ελληνική αγορά βρήκε αξιόπιστα στηρίγματα στις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες αυτές τις ημέρες ανακοινώνουν τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, δίνοντας μια πρώτη εικόνα για την κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης.
Στο επίκεντρο της προσοχής τέθηκαν και οι διεθνείς εξελίξεις, καθώς απόψε περιμένουμε την απόφαση της Federal Reserve για το ύψος των επιτοκίων. Παράλληλα, εντός της εβδομάδας είναι πιθανό να υπάρξει συνάντηση Αμερικανών και Κινέζων για το ζήτημα των εμπορικών δασμών.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, παρά την πρωινή μεταβλητότητα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια αύξηση κατά +0,65% και έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 1.727 μονάδων, κερδίζοντας 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.716,22 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.714,16 έως 1.727,56 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 144 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Άλμα δανείων με «άρωμα» ανάπτυξης
Κοντά στα ρεκόρ 15ετίας
Σταθερά στην περιοχή άνω των 1.700 μονάδων παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αρνείται να εγκαταλείψει τη «μάχη» για την ανακατάληψη των ρεκόρ 15ετίας του Μαρτίου (1.746 μονάδες).
Εάν και η διεθνής ειδησεογραφία δεν είναι ιδιαιτέρως υποστηρικτική, όπως φάνηκε και χθες με την προσωρινή αδυναμία εκλογής του Φρίντιχ Μερτς στη θέση του Καγκελαρίου της Γερμανίας, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να διατηρεί τη δυναμική της.
Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας ανακάμψει κατά τουλάχιστον +18% από το ενδοσυνεδριακό ναδίρ της 7ης Απριλίου (1.455 μονάδες), βλέπει τις «κορυφές» των 1.746 μονάδων να απέχουν λιγότερο από -1,5%, την ίδια στιγμή που η συνολική απόδοση του 2025 υπερβαίνει το +17%.
Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα γενναιόδωρα μερίσματα προς τους μετόχους και οι ελκυστικές αποτιμήσεις (η Αθήνα «παίζει» με P/E 10x έως 11x, έχοντας discount 30% σε σχέση με τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι ) αποτελούν τους βασικούς λόγους πίσω από το θετικό κλίμα.
Βέβαια, αυτό δεν αποτρέπει τους επενδυτές από το να επιδίδονται κατά καιρούς σε κινήσεις κατοχύρωσης, ρευστοποιώντας ένα μέρος των κερδών τους, ανάλογα και με τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή.
Χρηματιστήριο: Ποιες εισηγμένες άμεσα «μοιράζουν» μερίσματα 1,9 δισ. ευρώ
Πτωτικά η Ευρώπη, ανοδικά η Wall
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή στρέφεται στη Federal Reserve, η οποία συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά τον «τυφώνα δασμών» του Ντόναλντ Τραμπ. Οι αναλυτές δεν περιμένουν αλλαγές στο ύψος των επιτοκίων, αν και το «ζουμί» βρίσκεται στην καθιερωμένη ομιλία του επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είναι σαφές ότι θα στείλει τα δικά του μηνύματα για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,58% και τις 533 μονάδες, με τον γερμανικό DAX, αν και βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά, να περιορίζεται στο -0,42% και τις 23.150 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Dow Jones και S&P 500 καταγράφουν ήπια κέρδη της τάξης του +0,5%, λαμβάνοντας ώθηση από τις προσδοκίες για την πιθανή έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.