Χρηματιστήριο: Προκλήσεις και… εφόδια το δεύτερο τρίμηνο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε το 2025 με αξιοσημείωτη δυναμική, καταγράφοντας σημαντικές αποδόσεις και ενισχύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, η αρχή του δεύτερου τριμήνου συνοδεύτηκε από προκλήσεις, προκαλώντας ερωτήματα για τη συνέχεια της ανοδικής πορείας. Οι προκλήσεις φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να είναι παρούσες σε όλη τη διάρκεια του έτους και το outlook για την αγορά, αν και παραμένει θετικό, εκτιμάται ότι είναι σαφώς πιο ευμετάβλητο.
Οι ισχυρές επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2025 είχαν ως ηγέτη της ανόδου τον τραπεζικό κλάδο. Παρά τις προκλήσεις που εμφανίστηκαν στην αρχή του δεύτερου τριμήνου, οι προοπτικές παραμένουν θετικές, υποστηριζόμενες από ελκυστικές αποτιμήσεις και αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία. Οι επενδυτές καλούνται να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά.
Στο πρώτο τετράμηνο του 2025, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 18% περίπου, φέρνοντας το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε απόδοση, μετά τα χρηματιστήρια της Ρωσίας και της Πολωνίας.
Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 27%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 18 δισ. ευρώ. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ανήλθαν σε 171 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 22,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τράπεζες και blue chips
Οι τραπεζικές μετοχές αποτέλεσαν τον κινητήριο μοχλό της αγοράς, με τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς να καταγράφουν σημαντικές αποδόσεις. Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.280 και 1.730 μονάδων μέσα σε διάστημα λίγων ημερών (για την ακρίβεια από τις 26/3 έως τις 7/4), για επιστρέψει σε απόσταση 8% από τα πρόσφατα υψηλά του. Αν και οι υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις, που αντανακλούν την αυξημένη μεταβλητότητα, δεν είναι ό,τι πιο «εύπεπτο» για τις τάξεις των επενδυτών, εντούτοις οι αποδόσεις τετραμήνου σε όσους έδειξαν χαρακτήρα είναι σημαντικές.
- Η μετοχή της Alpha Bank, με άνοδο 36% φέτος, ξεπερνά όλες τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και αναπληρώνει τάχιστα το χαμένος έδαφος της περσινής χρονιάς.
- Η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς, με άνοδο 32% φέτος, είναι στην τρίτη θέση των αποδόσεων της υψηλής κεφαλαιοποίησης και αναπληρώνει τάχιστα το χαμένος έδαφος της περσινής χρονιάς.
- Η Εθνική Τράπεζα είναι στην έκτη θέση των αποδόσεων με +24% από τις αρχές του χρόνου.
- Η Optima Bank είναι στην επόμενη θέση με +21%, αλλά και +48% το τελευταίο έτος.
- Η Eurobank είναι στην τελευταία θέση των αποδόσεων των τραπεζών, με +14% από τις αρχές του έτους.
Κρίνοντας από τις μετοχές που επέστρεψαν γρήγορα στα προηγούμενα υψηλά τους μετά την πτώση από τους δασμούς Τραμπ και παρουσιάζουν τις υψηλότερες αποδόσεις από τις αρχές του έτους, η υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεπερνά τη μεσαία. Το ενδιαφέρον της αγοράς, συνεπώς, είναι επικεντρωμένο στα «βαριά χαρτιά».
- Η Coca Cola HBC, από τις αρχές του χρόνου, προσφέρει άνοδο άνω του 35% στην αγορά με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να προσεγγίζει τα 16,8 δισ. ευρώ.
- Η Metlen Energy & Metals στα 41,50 ευρώ είναι μια ανάσα από τα υψηλά της και η απόδοσή της προσεγγίζει το 25% με την κεφαλαιοποίηση κοντά στα 6 δισ. ευρώ.
- Η Σαράντης με 21% από τις αρχές του χρόνου προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ και έχει βάλει στόχο το 1 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση.
Οι αποτιμήσεις
Παρά τις πιέσεις, ο Δείκτης έχει επιστρέψει και διατηρείται πάνω από τις 1.700 μονάδες, υποδηλώνοντας την ανθεκτικότητα της αγοράς. Οι εταιρείες στο Χ.Α. δείχνουν αντοχές με αρκετές θετικές περιπτώσεις και την οικονομία να βοηθά να κινηθούν υψηλότερα.
Οι ελπίδες για ισχυρότερη ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο διατηρούνται και οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι ανοδικές. Οι αναλυτές διατηρούν αισιοδοξία για τη συνέχεια του έτους. Η J.P. Morgan διατηρεί «overweight» στάση για την Ελλάδα, προβλέποντας άνοδο 17% στον δείκτη MSCI Ελλάδας στο βασικό της σενάριο και ράλι 25% στο αισιόδοξο σενάριο. Η Piraeus Securities εκτιμά αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 4,5% το 2025 και 9% το 2026 για τις μη τραπεζικές εισηγμένες, με τις αποτιμήσεις να παραμένουν ελκυστικές.
Η ανάληψη περισσότερου κινδύνου στην ελληνική αγορά, η αυξημένη ρευστότητα και η αύξηση της στάθμισης της αγοράς μας στους δείκτες των αναδυόμενων οδήγησαν σε υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες στο Χ.Α. Πλην των τραπεζικών μετοχών που είναι ακόμα φθηνές, οι αποτιμήσεις των εγχώριων μετοχών είναι σε αρκετές περιπτώσεις ελκυστικές και οι επενδυτές έχουν προσθέσει περισσότερο «ρίσκο Ελλάδας» στα χαρτοφυλάκιά τους. Από την άλλη, η μεγάλη υπεραπόδοση πολλών από των παρακάτω μετοχών από τις αρχές του έτους, μπορεί από την άλλη, πλευρά, να δικαιολογεί το profit taking που έλαβε χώρα στη διάρκεια των πιέσεων.
Η Factset υπολογίζει ότι η ελληνική αγορά τελεί υπό διαπραγμάτευση με σημαντικό discount σε όρους πολλαπλασιαστή λογιστικής αξίας (P/BV). Οι δείκτες EV/EBITDA και EV/Sales είναι χαμηλότεροι των μακροπρόθεσμων μέσων όρων τους. Το risk premium των ελληνικών μετοχών είχε μειωθεί σημαντικά, αλλά χωρίς να έχει επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα, στο 6,5%. Σε σύγκριση με τις άλλες αγορές ΕΕΜΕΑ, οι εγχώριες μετοχές παρουσιάζουν μικρότερη συσχέτιση με τις διεθνείς αγορές, καθώς επηρεάζονται κυρίως από τις εγχώριες εξελίξεις.
Ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 6,5 φορές έναντι 9,2 φορές για τον δείκτη Stoxx Europe 600. Παράλληλα, ο εγχώριος δείκτης, βάσει των προβλέψεων στη βάση δεδομένων της FactSet, θα εμφανίσει αρκετά χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους για το 2025. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αύξησης των EPS για το 2025 κυμαίνεται στο +3%, ενώ για τον ελληνικό δείκτη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι της τάξεως του -3%.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.