ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

1 ώ. πριν Γενική Συνέλευση ΟΗΕ – Γκουτέρες: Κάλεσε ΗΠΑ και Κίνα σε διάλογο

Share:

Για τον κίνδυνο να υπάρξει νέα επιδείνωση σε έναν κόσμο που είναι ήδη «στο χείλος της αβύσσου» προειδοποίησε σήμερα γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τις ΗΠΑ και την Κίνα σε «διάλογο» και ζητώντας τους να επιδείξουν «κατανόηση», κατά την ομιλία του, στην έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη σειρά κρίσεων της ζωής μας», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι ο κόσμος μας κατευθύνεται προς δύο διαφορετικά σύνολα οικονομικών, εμπορικών, χρηματοπιστωτικών και τεχνολογικών κανόνων, δύο αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης – και τελικά δύο διαφορετικές στρατιωτικές και γεωπολιτικές στρατηγικές».

«Είναι συνταγή για προβλήματα. Θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο προβλέψιμη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να εμπνεύσουμε την ελπίδα, χρειαζόμαστε τη συνεργασία», επεσήμανε επίσης ο επικεφαλής του ΟΗΕ ενώπιον πολλών ηγετών, ανάμεσά τους ο Τζο Μπάιντεν, που επέλεξαν να πάνε στη Νέα Υόρκη παρά την πανδημία της Covid-19.

«Χρειαζόμαστε τον διάλογο. Χρειαζόμαστε την κατανόηση. Οφείλουμε να επενδύουμε στην πρόληψη, τη διατήρηση και την εδραίωση της ειρήνης. Χρειαζόμαστε την πρόοδο στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και στις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χρειαζόμαστε ενέργειες που να βασίζονται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επέμεινε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Οι γεωπολιτικοί διχασμοί υπονομεύουν τη διεθνή συνεργασία και περιορίζουν την ικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις. Ταυτόχρονα, θα είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουμε σοβαρές οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις όταν οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου διαφωνούν», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφερόμενος – κατά το AFP πάντα – στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Εξάλλου, σε μία έμμεση αναφορά στη Μιανμάρ, στο Μαλί, στη Γουινέα και στο Σουδάν, ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του που παρακολουθεί «επίσης αλλεπάλληλες φορές να γίνεται κατάληψη της εξουσίας με τη βία».

«Τα στρατιωτικά πραξικοπήματα επιστρέφουν» και «η έλλειψη ενότητας στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας δεν βοηθά», υπογράμμισε.

Οι προηγούμενες προειδοποιήσεις Γκουτέρες

Ο Γκουτέρες που διανύει την τελευταία χρονιά της πρώτης του θητείας ως επικεφαλής του ΟΗΕ και ο οποίος θα αρχίσει μια νέα θητεία τον Ιανουάριο, είχε ήδη προειδοποιήσει το 2018 (μιλώντας για σινο-αμερικανικό «διχασμό»), το 2019 (μιλώντας για «το μεγάλο χάσμα») και το 2020 (μιλώντας για έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο») για τον κίνδυνο ενός διπολικού κόσμου αιχμάλωτου των σινο-αμερικανικών εντάσεων.

Η συνεδρίαση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία μετέχουν με φυσική παρουσία περισσότεροι από εκατό αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και δεκάδες υπουργοί, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τη ΔευτέραΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ερντογάν: Ψηφίζει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ετοιμάζει το εμβόλιο Turkovac

Next Article

Τέταρτη σερί πτώση για τους Dow Jones και S&P 500

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Σε καθοδικό κανάλι συνέχισαν για άλλη μια συνεδρίαση οι Dow…