15% κατώτατος δασμός στην Ε.Ε., επιμένει ο Τραμπ – Σε εξέλιξη οι συνομιλίες με την Φον ντερ Λάιεν – FinanceNews.gr

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την Κυριακή συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι παραμένουν ανοικτά “τρία ή τέσσερα” βασικά ζητήματα. Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, έρχεται λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Μπάλμενι της Σκωτίας – μια συνάντηση που θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή νέου γύρου δασμών από την Ουάσινγκτον.
Ο Τραμπ έκανε αυτή τη δήλωση στην αρχή της συνάντησης με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο γκολφ κλαμπ του στο Τέρνμπερι, στη δυτική ακτή της Σκωτίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το κύριο σημείο διαφωνίας είναι η «δικαιοσύνη», αναφέροντας τα εμπόδια στις εξαγωγές αυτοκινήτων και γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε από τη μεριά της ότι οι πιθανότητες για μια εμπορική συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι 50-50, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα βασίζεται στην ισότητα και στην επανεξισορρόπηση. Πριν από τη συνάντησή της με τον Τραμπ στη Σκωτία, η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ «σκληρό διαπραγματευτή» και είπε ότι αν καταλήξουν σε συμφωνία, θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που θα έχουν συνάψει ποτέ.
Ερωτηθείς ο Τραμπ αν μπορεί να κάνει καλύτερο από δασμούς 15% στην ΕΕ, απάντησε ότι «Αν κάτι καλύτερο σημαίνει χαμηλότερα, όχι».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.